fbpx
spot_img

Zaboravljeni rodoljubi

 

U sali parohijskog doma crkve Svete Trojice  u Gornjem Milanovcu, promovisana je u ponedejlak  13. novembra knjiga „Zaboravljeni rodoljubi – Ljubomir Ljuba Saračević“ politikologa, novinara, pisaca Dragoslave Stefanović Koprivice Goge.

 Promociju knjige posvećenu industrijalcu, trgovcu, humanisti i dobrotvoru Ljubomiru Ljubi Saračeviću organizovala je Srpska pravoslavna crkva, o knjizi i o Ljubi  govorili su: protojerej Dragan Sračević, direktor Muzeja Aleksandar Maruišić, autorka Goga. Program je u ime izdavača vodio Dragan Marjanović.

Ljuba Starčević (1979-1960) rođen je u Šilopaju, rudničkog okruga, bio je predsednik Izvozne banke Kraljevine Jugoslavije, predsednik Udruženja beogradskih izvoznika, član Upravnog odbora Opšteg jugoslovenskog osiguiravajućeg društva Balkan.

 Od 1900. godine živi u Kragujevcu baveći se gvožđarskom trgovinom i osnovao firmu za snabdevanje VTZ-a „Božović i Saračević. Učestvuje u Velikom ratu i 1921. godine prelazi u Beograd.

Na „Saračevićem imanju“ u Kragujevcu izgrađena je na 19 hektara Najveća Botanička Bašta na Balkanu, izveštavao je Dragić Lazić u Politici 1997. godine.

Miloš Ignjatović
Miloš Ignjatović
Priređivač Šumadijskog ateljea. Fotoreporter ,,Blica'', ,,LID-'a'', ,,Sportskog žurnala'', ,,Svetlosti'', ,,KG novina'', ,,Politike''.
WordPress PopUp Plugin