fbpx
spot_img

Fudbal: Golom Staridža, Engleskoj bitka za Britaniju

Ono što im je fortuna oduzela u prvom meču, sada im je u poslednjim trenucima vratila za prvu pobedu na šampionatu, Engleska – Vels 2:1 (0:1)

https://www.youtube.com/watch?v=FbnYPOjrEA0

Duel igrača koji se izuzetno dobro poznaju između sebe, jer već dugo biju bitke kroz englesku premijer ligu, bolje su otvorili Englezi brzom kontrom i velikom šansom u 7. minutu Rahima Sterlinga čiji je šut završio tik pokraj rašlji velškog gola. Nastavili su izabranici Roja Hodžsona sa inicjativom i napadima, ali sem par situacija koje su obećavale, nije bilo veće šanse za gol. Veći deo prvog poluvremena je protekao u igri sa mnogo duela i između dva kaznena prostora i taman kad se stekao utisak da Vels ne može ozbiljnije da ugrozi Džoa Harta i da je Bejl neprimetan na terenu, desio se 41. minut.

Slobodan udarac na preko 30. metara od gola, lepa prilika za igrače sa razornim udarcem i zalet Bejla. Čini se da je Hart podcenio Velšanina i razdaljinu i da je još koji igrač trebao da stane u živi zid, ali dok se to sve konstatovalo na klupi Engleza, crveni deo tribina je uveliko skakao, a Velšanin, raširenih ruku, pozdravljao je svoje navijače i slavio vođstvo svog tima sa saigračima.

Prvo poluvreme je završeno vođstvom Velsa, a nastavak je doneo dve startne izmene u timu Engleske. Onaj koji je očekivan na terenu od početka, a našao se od 46. minuta, bio je Džejmi Vardi. As Lestera, ubrzo je počeo da unosi konfuziju u odbranu Velsa da bi svoj trenutak dočekao u 56. minutu.

Posle mnogo gužve u šesnaestercu Velsa, usledio je ubačaj sa strane, štoper Velsa je pokušao izbaciti loptu van kaznenog prostora nespretno je vrativši u srce peterca, gde ju je Vardi, malo srećno, malo spretno sproveo u mrežu Henesija. Usledila je radost Engleza, a Hodžson je ubrzo pojačao ofanzivu trećom izmenom krenuvši po sva tri boda.

Minuti su prolazili i činilo se da Engleska ne može nikako da pronađe put do mreže Velsa koji je uspostavio ravnotežu i uspešno čuvao rezultat. Ušlo se u samu završnicu meča, poslednji trenuci su isticali, a većina engleskih navijača je već počela kalkulisati sa rezultatima u poslednjem kolu koji bi doveli njihove ljubimce na vrh tabele pred drugi krug, kada je krenuo napad Engleske koji nije preterano obećavao. Lopta se obrela u nogama Staridža koji je iskosa s leve strane ušao u šesnaesterac, petljajući s loptom i prosto se naguravajući sa odbrambenim igračima Velsa, da bi već nekoliko trenutaka kasnije iskoristio prostor koji se otvorio ispred njega padom velškog beka i raspalivši po lopti, pogodio je prvi ugao Henesijevog gola za neopisivo slavlje na tribinama.

Ne sumnjamo da će i poslednje kolo doneti odlične susrete u ovoj grupi i neizvesnu borbu za prolaz dalje.

Borislav Kosanović
Borislav Kosanović
Pesnik i pisac, romantični huligan. Član „Arte“ družine, sa boravištem u Kljajićevu, a živi tamo gde putuje. Večno razapet između Disove tame i Mikine vedrine, svojih omiljenih pesnika, jednako ga inspirišu i Jesenjin i Džim Morison. Konture vedrine mu daju tri stvari istog početnog slova, „Partizan“, pank i poezija, a boje crtežu duše donosi osmeh ćerke Katarine. Sve što piše i stvara čini s nadom da će jednog dana ona biti ponosna na njega.