fbpx
spot_img

Žalbe, pa konačni rezultati

Beograd – Samo pedesetak učenika osmog razreda iz područja ugroženog poplavama polagaće završni ispit u avgustu, saopštilo je Ministarstvo prosvete. U tom ministarstvu Danasu je rečeno da do ponedeljka neće imati podatke o prosečnom broju poena koje su učenici osvojili na testovima.

dru-mala-matura

U osnovnim školama juče su objavljeni preliminarni rezultati male mature. Nezadovoljni kandidati mogu danas da podnesu prigovor komisijama u osnovnim školama od 8 do 16 sati, a u ponedeljak okružnim upisnim komisijama u istom terminu, nakon čega će 26. juna biti objavljeni konačni rezultati mature.

– Prethodnih dana pojavile su se informacije u medijima da su se testovi sa završnog ispita mogli kupiti na crnom tržištu po ceni od 1.000 dinara. Ti testovi su dostavljeni Zavodu za vrednovanje kvaliteta obrazovanja i vaspitanja gde je utvrđeno da zadaci po sadržaju i obliku ne odgovaraju originalnim, pa je zaključeno da se radi o lažnim testovima. O ovome je obaveštena i policija – kažu u Ministarstvu prosvete.

Poručuju i da su napravljena dve ključa na testu iz srpskog jezika, od kojih se jedan odnosi na priznavanje tačnih odgovora iako su napisana latiničnim pismom, dok se druga odnosi na pitanje broj pet u kojem se tražilo da se podvuku nepromenljive reči u rečenici. Uputstvo za ocenjivanje testa iz srpskog jezika predviđalo je u da se u ovom zadatku podvuku reči ne, od i daleko, a biće priznati i odgovori u kojima su podvučene samo reči ne i od, ističu u Ministarstvu prosvete.

Statistika

Ispit iz srpskog/maternjeg jezika polagalo je 67.640 od ukupno 68.744 učenika. Od 1.104 učenika koji nisu izašli na ispit, svega 415 osmaci, a ostali polaznici programa obrazovanja odraslih. Slični su podaci i sa završnog ispita iz matematike: na ispit nije izašlo 1.145 osoba, od čega 428 osmaka. Na kombinovani test nije izašlo 1.119 kandidata, od čega 449 osmaka.

Izvor: Danas

Jovanka Ignjatović
Jovanka Ignjatović
Jovanka Ignjatović voli svakoga dana da nauči nešto novo. Svaki dan za nju predstavlja novi izazov. U izazovima vidi mogućnost da bude bolja.
WordPress PopUp Plugin