fbpx
spot_img

Zanimljiva pedagogija: Fizičko kažnjavanje dece?

Foto: Dragana Stojković
Foto: Dragana Stojković

Dugo sam razmišljala da li pišem o ovoj temi, pošto kad pogledamo medije, to je jedna od tema oko koje se vode žučne rasprave, tako da koji god da je moj lični stav uvek će biti ljudi koji se ne slažu sa tim ili ga osuđuju. Uostalom, kao i za sve u životu, zar ne?

Ideja za ovaj članak mi je ipak da iznesem ključne momente oba stava.

Pre svega, pod fizičkim kažnjavanjem se ne podrazumeva fizičko nasilje nad decom. Na primer imate situaciju da Vaše dete ima 18 meseci i jako je radoznalo (naravno). Primećujete da dosta vremena provodi u blizini utičnica što Vas naravno, plaši. Ne možete dozvoliti da dete gurne prst u utičnicu kako bi mu dokazali da je to opasno, a ne možete ni da mu objasnite koliko je to opasno jer dete u tom uzrastu ne može da shvati nešto tako apstraktno. Pitanje je kako to rešiti?

Jedan od načina je da na primer kažete detetu nešto kao što je “Ne, to pec, pec, jako boli” a ako opet pokuša istu radnju da dobije kako kažu bake “malo po guzi”. Stvar je u tome da dete ne može da shvati opasnost, ali da će ubuduće izbegavati da se igra oko utičnica jer zna da ćete se naljutiti i povezuje tu radnju sa predhodom kada je bilo kažnjeno. Da li je za istu situaciju rešenje da se osiguraju sve utičnice u kući kako dete ne bi imalo pristup njima? Po mom mišljenju nije jer dete će se naći u novom okuženju gde utičnice nisu osigurane i tada će mu one privući više pažnje.

Drugi način koji je protiv svakog fizičkog kažnjavanja može biti da u tom trenutku skrenete detetu pažnju. Zapravo deca tog uzrasta ne posvećuju previše pažnje jednoj stvari, tako da je moguće da kada vidite da se vaše dete interesuje za neku stvar koja je opasna za njega da mu skrenete pažnju. Na primer: udaljite ga od opasne situacije i pokažete mu nešto drugo. “Pogledaj kako je ovaj meda šaren, a i priča!” ili “Pogledaj kako mama pravi kifle, želiš li da pomogneš?”

Pristup koji Vama više odgovara je stvar Vašeg pogleda na vaspitanje. Mišljenja na ovu temu se razlikuju. Savet koji ja mogu da dam je da više vremena provodite sa Vašom decom i da ih uključujete u Vaše aktivnosti kao i da se Vi uključujete u njihove. Ipak, na taj način će, između ostalog, biti manje opasnih situacija.

Dragana Stojković
Dragana Stojković
Smatram da osobu najbolje poznaju njeni prijatelji, sve njene mane i vrline. Moji prijatelji za mene kažu da sam otvorena, komunikativna, nasmejana i vesela, uvek spremna da probam nove stvari, uporna i da se ne plašim neuspeha, tvrdoglava i da posedujem jak osećaj za pravdu. Studiram pedagogiju, pa smatram da su deca naše najveće blago, i da treba da usporimo i više pažnje posvetimo našim mališanima.