fbpx
spot_img

Zašto nam je „Amber alert“ potreban i koje su prednosti tog sistema

U Srbiji godišnje nestane oko 1.300 dece. Do kraja godine trebalo bi da i u našoj zemlji zaživi „Amber alert“, sistem za brže pronalaženje nestalih mališana. Sistem se pokreće kada postoji realna procena da je nestalo dete u životnoj opasnosti.

Većina sama pobegne od kuće, iz škole, iz domova za decu bez roditelja, pa se vrate. Nestanak jednog deteta u Srbiji prijavljivan je čak 160 puta tokom protekle godine. Amber alert se uvodi zbog mališana koji ne odlaze svojom voljom i čiji je život ugrožen.

„Prošle godine u Srbiji je prijavljen nestanak 1.523 maloletne osobe. Od toga pronađeno je na sreću 1.518, dakle, na kraju godine nismo znali za petoro mališana gde se trenutno nalaze“, rekao je Igor Jurić iz Centra za zlostavljanu i nestalu decu.

Suština Amber alert sistema je hitno, u kratkom roku obaveštavanje javnosti o nestalom detetu. O tome odlučuje tužilaštvo kao i to da li treba objaviti fotografiju nestalog deteta. Policija pojačava patrole na putevima i kontrolu na naplatnim rampama i graničnim prelazima.

„U tom trenutku MUP bi poslao fotografiju nestalog lica svim medijima u Srbiji, svim operaterima sa kratkom informacijom, ime i prezime deteta, gde je nestalo, šta je nosilo na sebi, i eventualno neke druge, mesto gde je nestalo i eventualno neki drugi opis. Recimo ako je dete otišlo vozilom, registarski broj, znači sve one okolnosti koje mogu da pomognu policiji da takvo dete pronađe“, kaže pukovnik policije Milan Andić.

„Godišnje, u zemljama gde ovaj sistem postoji, on pokrene dva do tri puta. Ne bi se više pokretao ni u Srbiji, ali upravo je zbog tog značaja i brze potrage, to ključno kada su u pitanju nestanci dece, ističe Jurić.

Dokazano je da se 96 odsto slučajeva reši u roku od 72 sata, kada se nestanak deteta prijavi na vreme. Kako „Amber alert“ funkcioniše u SAD, objašnjava dopisnik RTS-a iz Čikaga.

„Upozorenje se može izdati u više saveznih država istovremeno, vodi se računa da se ne koristi previše da to ne umanji njihov značaj. Roditelji kojima je nestalo dete se savetuje da prvo obaveste policiju a da onda pozovu nacinalni centar za nestalu i eksploatisanu decu na besplatan broj u celoj Americi“, kaže Aleksandar Žigić, dopisnik RTS-a iz Čikaga.

Pre dve godine, na primer, u Americi je prijavljen nestanak 254-oro dece. Pronađeno je njih 252-oje. U 11 slučajeva dojave su bile lažne, a u 19 neosnovane.

Izvor: rts.rs

Zoran Todorović
Zoran Todorović
Osnivač „Pokazivača“. Tvorac novakovanja. Čovek koji od života želi sve ili ništa, a trenutno živi negde između.