fbpx
spot_img

Pre svega, budi čovek. I posle budi čovek.

Ne dozvolite da vas niko pogleda kao treće dete u kući u koju ste došli kao gost i doneli samo dve čokolade. Ta čokolada se pamti ceo život. Ta nedobijena čokolada. Bez obzira koliko je dete malo, svesno je da čokolada ne košta mnogo i da je taj gost mogao kupiti i treću ako je imao novca za dve. A ako nije imao novca , da nije trebao kupiti nijednu.
I posle kada to dete naraste i bude moglo zaraditi za tu čokoladu i kupiti sam sebi, sećaće se vas koji mu je niste doneli. Tu malu, sitnu, jeftinu, prokletu čokoladu. Nije to do čokolade već diskriminacije. Otvorenog ignorisanja, svesnog povređivanja tog deteta i ravnodušnosti prema njegovom plaču.

Nemojte nikad dozvoliti da vas neko tako pamti i tako gleda.

Jer ako ubijete dete u nekom, vi ste ipak ubica. Znam nekoliko takve dece. Nikada nisu odrasli.

Nikada nisu prežalili tu čokoladu.

Neda Gavrić
Neda Gavrić
Rođena u Banja Luci 1980. godine. Objavila tri zbirke poezije. Sav prihod od prodaje knjiga poklonjen je Udruženjima roditelja dece sa posebnim potrebama. Dobitnik Vidovdanske povelje za humanost, očuvanje tradicije i kulture svog naroda. Učesnik je mnogih Međunarodnih festivala, kako u regionu tako i širom Evrope. Njene pesme su se našle u par domaćih antologija i nekoliko evropskih. Pesme su prevođene na nemački, engleski, turski, rumunski, ruski...Član je Udruženja književnika Republike Srpske i Udruženja književnika Srbije. Živi, radi i stvara u Parizu, gde je od skoro i član " Pesnika pariskog okruga".