fbpx
spot_img

Zavirili smo: Salon stripa u SKC, Beograd

Foto: Mišo Koprivica
Foto: Mišo Koprivica

             U intervalu od 24.09. do 27.09. ove godine, u Studentskom kulturnom centru u Beogradu održan je, 13. po redu, Međunarodni salon stripa – manifestacija koja se, dakle, redovno održava od 2003.
U uvodnom programu bilo je i kostimiranog pojavljivanja i takmičenja (kosplej) u čast Bonelijevih strip junaka, a prva naredna aktivnost (19:45) je bila dodeljivanje nagrade po okončanju strip konkursa SKC. Prema našim informacijama, radove su plasirala čak

Foto: Mišo Koprivica
Foto: Mišo Koprivica

303 autora iz mnogobrojnih zemalja, a petočlani žiri (predsedavao Sibin Slavković, strip autor, urednik Stripoteke, zatim Željko Pahek, M. Miletić, B. Savić Geto i A. Zograf) je dodelio Grand prix dvojici naših zemljaka (kojih je, prirodno, bilo i najviše) za strip Baku – to su mladi Piroćanci Nenad Pejčić (scenario) i Igor Krstić (crtež). Bilo je nagrada i u raznim drugim kategorijama, a nešto opširnje o ovome može se pogledati na:

http://www.salonstripaskc.rs/index.php/sr/salon-stripa-2015/konkurs

Rekosmo smo da su za ovu prigodu bili očekivani brojni gosti, te ćemo uz neki pokušaj prigodnog i pravednog sažimanja spiska, reći da su to između ostalih bili strip autori Igor Kordej (Hrv.), Simon Vučković (Crna Gora), Pat Morijarti (SAD, ) od Rumuna npr. Kristijan Čomu i Mirča L. Goga, Portugalac Paulo Monteiro, Slovenci Sašo Žnider i Simon Sanda, Italijani V. Venturi, M. Manđantini i, specijalni gost, Moreno Buratini, kome ćemo malo kasnije posvetiti više pažnje; T. Prokupek i M. Foret su se potrudili da nam dočaraju razvoj strip scene u Češkoj, a Andrijana Ružić se potrudila da nam predstavi animirane filmove Osvalda Kavandolija – njegov glavni junak, Linea (Linijko, „Barum-barum“…), donekle je zaživeo i u stripu, ali ipak je nezamisliv bez crtanog filma.

Foto: Mišo Koprivica
Foto: Mišo Koprivica
Foto: Mišo Koprivica
Foto: Mišo Koprivica

             Na osnovu posete Salonu u subotu 26.09., možemo posvedočiti da je u jednoj od galerija priređana izložba reprodukcija kadrova iz raznih epizoda o Zagoru (originalna italijanska izdanja, a u jednom od kadrova koji su pred nama, očito se radi o jednom od prvih susreta Zagora i Čika), uglavnom avanture kreirane izm. 1965. i 1984. U predvorju zdanja moglo se videti nekoliko zidnih prizora vezanih za stripovski i publicistički rad velikog Zdravka Zupana, a u Happy Centr-u se u punom jeku odvijala berza (iliti bazar…) raznih novijih i starijih izdanja stripa. Velika sala je ugostila razne autore i priređivače, a u terminu od 19h mogli smo pratiti izlaganje, zapravo družiti se sa Morenom Buratinijem (1962.), jednim od aktuelnih scenarista Zagora. Brojna, i veoma zainteresovana publika, postavljala je razna pitanja o jednom od svojih omiljenih junaka, a u priči je posvećena pažnja i originalnim autorima Zagora, već pokojnom Gvidu Noliti (Serđo Boneli) i vremešnom crtaču Galijenu Feriju (1929.), za koga je  izražena nada da se i nadalje može posvećivati ovoj aktivnosti… (inače, redovni je ilustrator naslovnih stranica o Zagoru) Pomenuto je par filmskih adaptacija (poodavno su se najpre Turci pobrinuli za to!), a prijatno iznenađenje bilo je pojavljivanje već legendarnog Branislava -Baneta Kerca, koji je takođe stigao da se oproba na polju Zagorovih avantura! Upravo, u saradnji sa Buratinijem, on je crtač kolor izdanja „Prošlost Džima Gitare“, na 128 strana.

Foto: zagor.wikia.com
Foto: zagor.wikia.com

Ovo je bila prilika da se istakne i pojavljivanje 600-tog broja Zagora u Italiji („Dan invazije“, iz jula ove

Foto: Milica Džolović-Koprivica
Foto: Milica Džolović-Koprivica

 godine, u kome se nakon dužeg vremena suočavamo sa neprijateljima iz svemira -Akronijancima, koji su, setimo se, već bili u dosluhu sa grozomornim profesorom Helingenom! Tu je i pojavljivanje stotog broja u ediciji našeg Veselog četvrtka, „Žene ratnici“ – galantni priređivači su se potrudili da skoro svim posetiocima u sali poklone po jedan primerak ove epizode, a scenarista Buratini je potom bio na raspolaganju za ispisivanje posveta na stranicama ovog, ili drugih stripova o Zagoru, u već pomenutoj galeriji sa prigodnom izložbom o našem heroju…

Beše malo neprijatno izostaviti ovde neka imena, ako je već pomenuto više od polovine, a da ne govorimo o izdavačima, pa i sponzorima, isticanje nekih jubilarnih pojmova vezanih za naš strip i izdavaštvo… No, nakon osvrta na ovu uspešnu misiju i nadgradnju, preporučićemo da se potraži viđe informacija na sajtu www.stripvesti.com (bez pododrednica), ili pak na:

http://www.salonstripaskc.rs/index.php/sr/salon-stripa-2015

 

 

Mišo Koprivica
Mišo Koprivica
Mišo Koprivica je od svog ranog opismenjavanja veliki ljubitelj stripova, a tu sklonost nije zasenio ni razvoj interesovanja prema lepoj književnosti, raznolikoj stručnoj literaturi, prema raznim (sup)kulturnim sadržajima uopšte. Svoje malo bekstvo i nadgradnju nad zamućenom kolotečinom nalazi i u pisanju i konzumiranju poezije, uživanje u slušanju muzike i skromnim porodičnim kretanjima. Oženjen je i otac dvoje dece.