20. Novembra 2019. | 02:52
Početna / Strip / A od grčkog doprinosa stripu… (2.)

A od grčkog doprinosa stripu… (2.)

 

Foto: twitter.com/elengog

              Eto, uz malo truda se možemo uveriti kako se savremeni Grci na polju kulture iskazuju i u vidu stripa!

Foto: tilt.gr/product

Naravno, tu je par stvari koje se danas gotovo podrazumevaju: neke kreacije se ograničavaju na svoja onlajn izdanja, i… mnogi talenti  prosleđuju plodove svoje inspiracije prvenstveno velikim svetskim izdavačima (zašto i ne bi… kao i na ovim obližnjim prostorima), a neretko se i sami fizički otisnu u taj perspektivni daleki svet  pa ne stižemo da ih doživimo kao autentične lokalne veličine. Ne zalazeći previše pojedinačno u potkrepljivanje ovih stavki, evo nekih predstavnika savremene Helade bitnih za strip:

  • Najpre jedna dama, Elena Gogu, koja je inače jedna od nagrađenih na nedavnoj Smotri u Leskovcu! Kad se malo istraži kreativni rad ove lepotice (v. prvu sliku), uključujući i njen twitter nalog, nailazimo na dosta dinamičnih, nasilnih, bajkovitih,  pa i biseksualnih prizora… Dovoljno je da istaknemo ostvarenja Undead i Bloodfest.
Foto: twitter.com/elengog
Foto: twitter.com/elengog
  • Nikos Nikolaidis  je uzgred pomenut kao scenarista uz Frangiadakisov Tetrakosari, a sad možemo istaći i njegov samostalni rad o jednom fudbaleru sa Rodosa, po imenu Makis Roditis. Inače, ova kombinacija imena i prezimena se u pretrazi   najpre javlja uz nekoliko drugih osoba, pa i za već pokojnog filmskog reditelja, tako da proizvolnim traganjem nećemo baš previše otkriti… Ovaj naš Nikos je rođen 1964. (v. lambiek.net)
Foto: lambiek.com
  • Zatim je tu mladi Vasilis Lolos (r. 1981.) od koga će pomenuti ovde samo The Pirates od Coney Island, a nudimo i jednu sočnu zombijevsku facu!
Foto: comicdom-con.gr/en/artists
  • Mladi Janis Milonojanis (Giannis Milonogiannis) je rođen u Merilendu, ali je dobrim delom odrastao na Kritu – od njega je npr. poznat veb strip Old City Blues, sa tekstom na engleskom – izdavača je američki, pa neka vas ne zbuni što se zove Archaia! V. naslovnu sliku, i ovih nekoliko prizora iz njegovog pera:
Foto: artstation.com/milonogiannis
  • Dolazimo i do velikog Ilijasa Kirijazisa (Ηλίας Κυριαζής) – opet relativno mlade snage: u Atini 1978., ali već s početka ovog veka beše dosta aktivan, afirmisan i nagrađivan, radio je malo i sa Lolosom… Svakako ćemo mu nekom narednom prilikom posvetiti malo više pažnje, a sada ćemo pomenuti ostvarenja Manifesto i Blood Opera, koje je objavio  i grčki magazin “9”, a njegov webcomic po imenu Melody iz 2008. je uvršćen u izdanja američkog DC Comics (‘Zuda’) čiji je Kirijazis značajan saradnik.
Foto: iliaskyriazis.com
Foto: iliaskyriazis.com

Kao da nedostaje još… da ove burne prizore začinimo još nečim, da se malo nasmejemo i opustimo? Vrlo može biti… Imalo bi su čim, te nećemo škrtariti ni na komičnom, ali to već ostaje za neki drugi nastavak…

Share on Facebook
Facebook
Novakujem

O autoru: Mišo Koprivica

Mišo Koprivica
Mišo Koprivica je od svog ranog opismenjavanja veliki ljubitelj stripova, a tu sklonost nije zasenio ni razvoj interesovanja prema lepoj književnosti, raznolikoj stručnoj literaturi, prema raznim (sup)kulturnim sadržajima uopšte. Svoje malo bekstvo i nadgradnju nad zamućenom kolotečinom nalazi i u pisanju i konzumiranju poezije, uživanje u slušanju muzike i skromnim porodičnim kretanjima. Oženjen je i otac dvoje dece.