21. Novembra 2019. | 15:17
Početna / Strip / Uzbudljivi klinci – Pozdrav od Sedrika

Uzbudljivi klinci – Pozdrav od Sedrika

 

  Kud ćeš bez dečjih igrarija i smicalica… Jedan od upečatljivih derana iz stripova je i Sedrik (Cedric),kreativno čedo tandema Lodek, kao scenariste (Laudec, odn. Toni de Luka, r. 1947. u Kalabriji, Italija) i Koven, crtač (Raoul Cauvin, Belgijanac, r. 1947.). U njihovim stripovima upoznajemno dečaka Sedrika, koji je ugledao svetlost dana neke 1986., a s kraja prošle decenije povremeno uveseljava čitaoce Malog zabavnika.

 

Foto: lambiek.net/artists/l/laudec
Foto: Mišo Koprivica

    U stripu, dakle, upoznajemo ovog dečaka, otprilike pri sredini osnovnog obrazovanja, koji živi sa roditeljima i dedom sa majčine strane – deda je svojevrsno sklon impulsivnim nastupima (uzimajući u obzir i one mladalačke!) i sa izvesnim potcenjivanjem posmatra svog zeta, Sedrikovog oca, zaposlenog u firmi za prodaju tepiha i ćilima; Sedrikov tata Rober pokazuje da može lako da se iznervira, ali i da pruži sinu odgovarajući savet kad zatreba; mama, Mari-Roz (po našem uvidu, neskriveno atraktivna pojava!) uglavnom se trudi da se izbegnu trvenja u porodici, (nepristrasno, mada je odana svom mužu, i saglasna sa njim) zalaže se kao arbitar/ izmiritelj, a kad zatreba zna da iskaže strogost prema sinu.

Foto: Mišo Koprivica
Foto: Mišo Koprivica

        U Sedrikovom svetu se pojavljuju još i Čen, Kineskinja koja je dospela u odeljenje, i prema kojoj Sedrik gaji svojevrsne nežne porive… on ih gaji i prema učiteljici Neli (Nelly), i pritom je spreman da iz ljubomore učini razne gluposti, ako želi da napakosti nekom njenom, realnom ili potencijalnom partneru… (ugl. je u pitanju nastavnik fizičkog). Sedrikov najbolji drug je Kristijan, a tu je i Nikola, imućni, ponosni potomak ugledne loze, koga Sedrik, naravno, ne podnosi naročito.

Foto: Mišo Koprivica
Foto: cineday.orange.fr/actu-cine/la-bd-cedric
Foto: Mišo Koprivica

Potpisnik ovog priloga je prvi put upoznao Sedrika neke 1996., u jednom izdanju franko-belgijskih stripova, o kojem će biti reči i slika nekom kasnijom prilikom;   inače smo slobodni primetiti da je u stripu zastupljena značajna facijalna i afektivna ekspresija (grimase i emocije…), a Sedrik sa svojim živahnim karakterom, smicalicama i čežnjama, i ne baš primernim uspehom u školi, pruža nam na  uvid i uživanje brojne zanimljive zgode.

Share on Facebook
Facebook
Novakujem

O autoru: Mišo Koprivica

Mišo Koprivica
Mišo Koprivica je od svog ranog opismenjavanja veliki ljubitelj stripova, a tu sklonost nije zasenio ni razvoj interesovanja prema lepoj književnosti, raznolikoj stručnoj literaturi, prema raznim (sup)kulturnim sadržajima uopšte. Svoje malo bekstvo i nadgradnju nad zamućenom kolotečinom nalazi i u pisanju i konzumiranju poezije, uživanje u slušanju muzike i skromnim porodičnim kretanjima. Oženjen je i otac dvoje dece.