fbpx
spot_img

ШУМАДИЈСКИ АТЕЉЕ: ЈОВАН СИМОВИЋ – „Скулптор српске индустријске и породичне транзиције”

Скулптор Јован Симовић рођен  је 1955. године у Доњој Врбави, у зодијачком знаку јарца, са генетском предиспозицијом и склоношћу  ка обликовању.  Деда и отац су му били каменоресци!  Завршио је Машински одсек Прве техничке школе у Крагујевцу а 1978. год.  почео је да ради у   Заставиној Ковачници.

Укупно је приредио петанаест самосталних изложби, три изложбе цртежа и дванаест скулптура,  и учествовао у преко седамдест поставки групних изложби.

 Љубав према цртежу из Техничке школе резултира првом  изложбом „средњешколца” у Дому Војске Југославије 1974. годиме. Наставља обликовањем дрвених скулптура и гипса.

Два пута је безуспешно стартовао на „Ликовну академију”, на примењену уметност, одсек графике!    Разочаран тешкоћама образовања спонтано формира идеју „рециклаже шпона и венаца отковака и отковака” уз одобрење пословодних органа Заставе Ковачница од ООУР-а прави своју радионицу и атеље испод фабричког крова.

Члан је Ликовног Удружења Крагујевца од 1980. године

 У Малом ликовном салону излаже 1980. године цртеже и гипсане скулптуре „Труднице” под имресијом Хенрија Мура.

У Народној библиотеци „Вук Караџић” 1984. и 1999. године излаже скулптуре.

Може се „похвалити“  да је његов атеље једини  који је бомбардован за време НАТО агресије 1999. године. Обновом Гиганта и прославом јубилеја „145. година Ковачнице” његове скулптуре постају стална поставка најстарије ковачнице на Балкану.  Скулптура „Ренесанса Ковачнице” постаје заштини знак његове фирме и обележава га као уметника,  уводећи га на српску и интернационалну сцену.

 У Клубу Војске Србије 2006. године излаже двадесетак асоцијативних скулптура, до тридесет сантиметара,  из циклуса „Клијање, плодови”.

 Излагао је скулптуре у Галерији Народног универзитета „Браћа Стаменковић” у Београду 2007. године.

Својим највећим успехом сматра позив Уметничког фонда Јекатеримбурга са Урала из Русије, за које је урадио  скулптуру „Породица” на тему породичног живота.

У мећународном фестивалу скулптура и уметничких фотографија учествовало је сто аутора из сто земаља. Јован је био једини преставник  Србије. Излужба „Јединство породице – јединство света” отворена је 17. октобра у Москови. Била је путујућа и до 2013. године обишла је скоро све земље учеснице.

За скулптуру „Гнездо” 2011. године добија награду ЛУКа.

 За себе каже да није причљив и да може једино да изрази своја осећања цртежом и скулптуром. Има унапред визију циклуса а форма скулптуре не зависи од света индустријских машина и њених производа већ од одбаченог шкарта и технолошкког вишка отковака. Идеју спроводи у дело, на први поглед грубо, тежи симетрији, али брзо и тачно доводоћи масе у равнотежу у радионици уз помоћ професиоалних вариоца. Завршну обраду ради сам у зависности од употребљених материјала истичући природну снагу и суровост метала.

„Основа живота на планети „ембрион” је зачетак сваке моје скулптуре од првих радова, које у циклусу метала престављам сфером, гнездом, лепотом рађања.“ – објашњава скулптор Јован Симовић визије свога изражавања и стварања.

 Спремио је нови циклус „Објеката и инсталација”, четрдесетак радова који су настали од 2009. године до данас. Са сетом се сећа почетака рада и стварања у ООУР-У Застава Ковачница и колега „ковача” који су исковали пут скулптуре Јована Симовића!

Атеље у улици Љубише Богдановића број 15. стан шест , подрум исте зграде, плац викендице у Горњој Врбави и у Ковачници у улици  која се некада звала Шпанских бораца а сада Косовска број 4.

„Труднице” из 1977.годие
„Труднице” из 1977.годие
Породица”из 2010. године 36 цм
Породица”из 2010. године 36 цм

 

 

Стална поставка „Кугла”
Стална поставка „Кугла”
„Цертификат”
„Сертификат

 

 Стална поставка „Сенка”
Стална поставка „Сенка”
Стална поставка „Пркос”
Стална поставка „Пркос”
Стална поставка „Звоно”
Стална поставка „Звоно”
Стална поставка „Цветање”
Стална поставка „Цветање”

 Спремио је нови циклус „Клијање”

Стална поставка „Венера”
Стална поставка „Венера”
Скулптура „Ренесансе Ковачнице”
Скулптура „Ренесансе Ковачнице”
„Скулптор Српске индустриске и породичне транзиције”
„Скулптор Српске индустријске и породичне транзиције”
Miloš Ignjatović
Miloš Ignjatović
Priređivač Šumadijskog ateljea. Fotoreporter ,,Blica'', ,,LID-'a'', ,,Sportskog žurnala'', ,,Svetlosti'', ,,KG novina'', ,,Politike''.