fbpx
spot_img

Sedamnaesto međunarodno bijenale umetnosti minijature

 

U Gornjem Milanovcu sedamnaesti put izlažu likovni umetnosti zaljubljeni u minajaturu na Međunarodnom bijenalu umetnosti minijature. Izložba je otvorena 20. aprila i trajaće do 30. juna 2024. godine u Kulturnom centru „Mija Aleksić“. Izlažu autorI iz 19 zemlja sveta, u sedam likovnih kategorija: slikarstvo, grafika, skulptura, crtež, primenjena umetnost, fotografija i intermedija. Selektovano je 648 radova od 450 autora, koji su otpoštovali uslove konkuresa da minijatura bude dimenzija 10 x 10 cm i u prostoru 10x 10×10 bez osnove. Dodeljne su nagrade u svim kategorijama i Grand Prix.

Od učesnika konkursa iz Kragujevac prošlo je 19. autora iz šest kategorija.

Slikarstvo: Jelena Gavrilović, Milovan Luković. Momir Knežević, Dušica Nešković Maričić, Maja Radisavljević, Nenad Ristović.

Grafika: Janko Ilić, Dragon Todorović.

Skuptura: Jovan Simović

Crtež: Mia Arsenijević, Milena Belenzada, Jasmina Vasiljević, Gordana Živanović, Teodora Micić, Bojan Otašević, Jelena Terzić Šaulić

Fotografija: Đurđina Jevtić.

Intermedija: Nikola Govedarica, Marina Ilić.

Skuptor Jovan Simović izlagao je u Gornjem Milanovcu grupno i samostalno. Samostalno je izlagao svoje crteže kao srednjoškolac 1975. u galeriji Doma JNA i radove crteže i skulpture u Galeriji Kulturnog centra 2015. godine. Četiri puta je konkurisao i učesnik je na tri Međunarodna bijenala umetnosti minijature.

„Volim da izlažem u Gornjem Milanovcu, u svom gradu iako sam rođen u Donjoj Vrbavi daleke 1955. godine. 

Moja životna opredeljenja su okrenuta ka Donjoj Vrbavi, gde u svojoj vikendinci izgrađenoj na očevini, stvaram radove u kamenu. Impresioniran sam raznovršnošću i brojnošću izloženih radova ove godine na „Bijenalu“.

Do sada sam izlazagao 19 puta samostalno i preko sto puta grupno u zemlji i inostranstvu.

Najveći mi je uspeh u instranstvu skulptura „Porodica“, koja je 2011. godine u Moskvi, učesnik međunarodne putujuće izložbe „Jedinstvo porodice – jedinstvo sveta“. Ponosan sam na izvedenu skulpturu u prostoru 2002. godine “Renesansa Kovačnice“ ispred Upravne zgrade najstarije kovačnice na Balkanu u  Kragujevcu.

Bio sam inspirisan patriotizmom r i složnim zalaganjem radnika i države Srbije u obnovi porušenih hala  nakon bombardovanja od strane NATO alijanse“, za Pokazivač rekao je Jovan Simović.

Miloš Ignjatović
Miloš Ignjatović
Priređivač Šumadijskog ateljea. Fotoreporter ,,Blica'', ,,LID-'a'', ,,Sportskog žurnala'', ,,Svetlosti'', ,,KG novina'', ,,Politike''.