fbpx
spot_img

Крагујевчанин одушевио у „Коларцу“

Младом виртоузу виоле Лазару Милетићу из Крагујевца, бројке су се склопиле у „Задужбини Илије Коларца”, где је наступио као солиста са Симфониjским оркестром РТС-a. Млади уметник је маестрално  одсвирао: „Концерт за виолу и оркестар Де- дур” Фраца Антона Хофмајстера и „Шиндлерову листу за виолину и оркестар” Џона Вилијамса, где је деонице виолине извео на виоли. Оркестром је дириговао Луис Горелик и у програму су још извели дела: Бранке Поповић и Јан Сибелијуса.

Лазар је рођен 1990. године, завршио је Музичку школу „др Милоје Милојевић” у Крагујевцу.  Основно музичко образовање стекао је код професора виолине Драгана Јовановића, наставио је на одсеку виола,  код професорке  Сузане Цветковић

Породица га је послала у Београд на Факултет Музичке уметности. Завршио је основне студија у класи професора Панте Величковића, код кога је био најбоље рангирани студент на гудачкој катедри. Таленат му је омогућено убрзано студирање.

Мастер студије похађао је и завршио у Ослу код једног од нај истакнутијих  виртуоза алт иструмента професора Ларша Андерша Томотера. Похађао је мајсторске курсеве у Србији и широм Европе.

Носилац је преко 30 награда како у Србији тако и у иностранству. Лазар постаје добитник златне медаље и победник међународног такмичења у Падови. Добитник је награде из фонда Мери Жежељ за најбољег студента гудачког одсека на ФМУ у Београду 2012. године и осваја награде на такмичењима у Стокхолму и Ослу. Финалиста је 2015. године међународног такмичења у Падови и такође осваја треће место у области камерне музике . Победио је 2016. године на међународном такмичењу на Сицилији, где му је додељена специјална награда за интерпретацију од вође виолске секције Берлинске филхармоније. Сарађује са реномираним оркрстрима у: Берлину, Милану, Векшу, Тромосу, а од 2015. постаје стални члан оркестра у Мину у Норвешкој. Брзо се доказује на концертном подијуму и бива унапређен за уметничког директора и вођу ансамбла. На концертним подијумима наступа са најпознатијим именима класичне музике и самостално широм Европе. Лазар Милетић наступа сто пута годишње широм света.

Miloš Ignjatović
Miloš Ignjatović
Priređivač Šumadijskog ateljea. Fotoreporter ,,Blica'', ,,LID-'a'', ,,Sportskog žurnala'', ,,Svetlosti'', ,,KG novina'', ,,Politike''.