fbpx
spot_img

Deset sigurnih znakova da je vaše dete razmaženo

1. Česti izlivi besa

Najsigurniji znak razmaženog deteta su česti izlivi besa i ljutnje, kako u javnosti, tako i kod kuće.

2. Nikad nije zadovoljno

Razmažena deca često nisu zadovoljna onim što imaju, te čim vide drugo dete da se, na primer, igra sa igračkom koju on nema, mališan će odmah hteti identičnu igraču.

3. Ne želi da vam pomogne
Nijedno dete nije oduševljeno spremanjem sobe, ali kad prestanu da budu bebe, deca moraju roditeljima da pomažu u manjim poslovima – kao što je pospremanje igračaka.

4. Pokušava da kontrolište odrasle

Razmažena deca često nemaju granicu između odnosa prema vršnjacima i odnosu prema odraslima, te od svih očekuju da ih uvek slušaju i ispunjavaju njihove želje.

5. Sramoti vas u javnosti

Povremeni “ispadi” se mogu tolerisati, ali ako vas mališan namerno sramoti u javnosti kako bi privukao pažnju, to je još jedan znak da ste ga razmazili.

6. Ne želi da deli stvari ni sa kim

Mališani vremenom nauče da dele igračke, grickalice i sl. sa braćom, sestrama, i drugarima. Razmažena deca obično to izbegavaju.

7. Za sve morate da ga molite

Roditelj treba da bude autoritet, a dete treba da sluša sve što mu roditelj kaže. Ne smete da dozvolite da morate da molite svoje dete svaki put kad treba nešto da izvrši.

8. Ignoriše vas

Nijedno dete ne voli da čuje ‘ne’, ali ne bi trebalo da vas ignoriše kada mu to govorite.

9. Ne želi samo da se igra

Do četvrte godine dete bi trebalo da bude voljno i sposobno da se igra samo. Ako uvek “tera” roditelje ili prijatelje da se igraju s njim, to je znak da ima potrebu za pažnjom.

10. Morate da ga “podmićujete”

Roditelji ne bi trebalo da decu podmićuju novcem, igračkama ili nekim posebnim tretmanima kako bi ono obavljalo svakodnevne poslove i izvršavalo svoje obaveze.

Preuzeto: http://malaskolabastaznanja.blogspot.rs

Foto: Ivana Todorović
Snežana Crnogorčević
Snežana Crnogorčević
Zavrsila sam Učiteljski fakultet, smer za vaspitača, vodim blog malaskolabastaznanja.blogspot.rs, pišem pesme za decu. Smatram da talenat nije presudan za bilo kakav uspeh već da je potrebno dosta rada i vežbe kao i da ljubav prema knjigama i stvaralaštvu treba podsticati još od ranog detinjstva jer dete uči ono što živi.