fbpx
spot_img

16 Osam 23 ispred Disciplin A Kitschme

Alternativni bend 16 Osam 23, koji se nedavno vratio na scenu singlom i spotom “Minimal Funk”, nastupiće kao specijalni gosti na koncertu Disciplin A Kitschme 28. maja u Bašti Studentskog kulturnog centra (SKC) Beograda.

 

“Mi svaki koncert sviramo kao da nam je poslednji. Kod pristupa sviranju ‘iz sve snage’ nema kalkulisanja. U Bašti SKC-a svi će biti u prilici da prisustvuju nekom od mnogih lica 16 Osam 23 i možda im se dopadne nešto od onoga što budu čuli”, poručuje frontmen Vuk Popadić.

 

Uzdanice srpske alternativne scene 16 Osam 23 su se pročuli hitovima “Moja mama šnicle tuče” i “Kifle s džemom”, ali se bend ugasio pred kraj neveselih devedesetih. Nakon više od decenije pauze 16 Osam 23 se ponovo okupio 2011. godine, a jesenas su konačno grunuli sa povratničkim singlom i spotom “Minimal Funk”, najavom predstojećeg EP-a „Da li možeš da podneseš?“

 

 

 

“Naša strategija je jednostavna – mislimo da imamo dobre pesme i pružićemo im šansu tako što ćemo napraviti video za svaku, što će možda skrenuti pažnju na njih. Mada nisam siguran da su ‘senke ljudi koji igraju’ iz spota ‘Minimal Funk’, koliko god bile dosledno sprovedene kao koncept, dovoljan mamac. Živimo u eri u kojoj mora da se vidi i ono što verovatno ne bi trebalo, iako je muzika tu da se prvenstveno sluša”, objašnjava Popadić.

 

Promo foto: 16 Osam 23
Promo foto: 16 Osam 23
 
 

Za 16 Osam 23 frontmen Discipline Dušan Kojić-Koja spada među ljude “koji su definisali jedan od specifičnih ‘muzičkih dijalekata’ domaćeg rokenrola”, pri tome nastavivši “da unapređuje svoj muzički izraz i na svakoj ploči ga učini da zvuči sveže i inventivno, u potpunosti u saglasju sa kretanjima na svetskoj muzičkoj sceni”.

 

“Da nije bilo Discipline, koja je osvajala slobodu da kreira muziku koja odstupa od očekivanja domaćih diskografa, verovatno ne bi bilo ni većine bendova sa naše scene iz devedesetih u onom obliku u kojem ih poznajemo”, smatra Popadić.

 

Diskografski povratak 16 Osam 23 trebao je da se desi mnogo ranije, ali je nažalost to privremeno zakočio moždani udar koji je 2013. godine doživeo gitarista Aleksandar Zarić-Acko.

 

“Koja je svojim autoritetom možda i sačuvao naš bend od novog raspada nakon Ackove bolesti, pozivajući nas da sviramo i onda kada nam nije bilo do sviranja”, ističe Popadić.

 

Ulaznica za koncert Disciplin A Kitschme 28. maja u Bašti SKC-a košta 1.000 dinara preko mreže Eventim.

 

„Nije jubilej, nije proslava rođendana, ovo je samo veliki koncert najmonolitnije rok pojave na ovim prostorima! Promocija najnovijeg albuma ‘Opet.’. Uz neizbežne vanvremenske bučne hitove Discipline kičme! Za sve nepokolebljive, samodisciplinovane, na distanci od ovisnika o moći i šoping mola! Ne u banci, ne u stranci – u bašti SKC-a 28.maja!”
Zoran Todorović
Zoran Todorović
Osnivač „Pokazivača“. Tvorac novakovanja. Čovek koji od života želi sve ili ništa, a trenutno živi negde između.