fbpx
spot_img

45. FEST 2017: Gledaj – Open your eyes – najava i preporuka filmova

Beogradski filmski festival, FEST 2017biće održan od 24. februara do 5. marta, pod sloganom Gledaj – Open your eyes. Biće prikazano ukupno 95 premijernih filmova u 12 programskih celina. I ove godine najbolji filmovi će se nagrađivati u tri takmičarska programa. Za kvalitet filmova pobrinuo se umetnički direktor Jugoslav Pantelić, kao i selektor programa Granice, Thrills & Kills i MicrowaveMladen Đorđević. Čast da otvori festival imaće najnoviji film reditelja Emira Kusturice Na mlečnom putu. Među glavnim gostima ovogodišnjeg FEST-a biće čuvena italijanska glumica Monika Beluči, koja će i otvoriti festival. Predsednik žirija za nacionalnu selekciju je hrvatska glumica Ksenija Marinković, dok će za međunarodnu selekciju žirijem predsedavati domaći reditelj Srdan Golubović.
Karte za festival biće u prodaju od 4. februara na blagajnama dvorana gde će biti prikazani filmovi (Sava centar, Cineplexx Ušće sala1, DKCB, Dom sindikata, Fontana, Muzej Jugoslovenske kinoteke (Kosovska) i Jugoslovenska kinoteka (Uzun Mirkova) UK Vlada Divljan Palilula i bioskop u Sopotu). Cene ulaznica će se kretati od 250 do 400 rsd, osim na dan otvaranja, kada će karta iznositi 500 rsd. U prvih sedam dana prodaje, od 4. do 10. februara, odobrava se 10% popusta na komplete ulaznica po terminskim linijama.  Ulaznice za projekcije u Sava centru mogu se kupiti i online putem Eventima, kao i na Eventim prodajnim mestima.

Međunarodni takmičarski program ove godine predstavlja tematski različita ostvarenja – od onih koja se bave aktuelnim zlom terorizma do nostalgične komedije koja nas vraća u vreme plavih školskih kecelja iz doba socijalizma. Filmovi koji se u tom programu takmiče za nagradu Beogradski pobednik i druga priznanja predstavljaju snažna autorska dela koja, bez obzira na žanrovsku ili neku drugu odrednicu, nude vanvremensko prodiranje u suštinu problema koji su sastavni deo života. Informacija da su do početka 45. Festa samo tri od čak petnaest filmova otkupljena za kasnije prikazivanje u Srbiji može da vam bude dodatni podstrek da ne propustite glavni takmičarski program. Nadajmo se da će i oni čiji je to posao prepoznati mnoge filmove kojima će Fest biti odskočna daska za kasniji ulazak u naše bioskope. Među rediteljima filmova iz glavnog programa su: Haim Tabakman, Nevio Marasović, Pavel Lungin, Hana Jušić, Argiris Papadimitropulos, Đuzepe Pičoni, Kiril Serebrenikov, Damjan Kozole i drugi. Jugoslav Pantelić

U Glavnom takmičarskom programu naći će se 15 filmova: Hrvatske, Grčke, Rusije, Holandije, Iraka, Slovenije, Irana, Izraela, Češke, Italije, Francuske i Islanda. Međunarodni takmičarski program ove godine predstavlja tematski različita ostvarenja – od onih koja se bave aktuelnim zlom terorizma do nostalgične komedije koja nas vraća u vreme plavih školskih kecelja iz doba socijalizma – kaže umetnički direktor Festa Jugoslav Pantelić. Internacionalni petočlani žiri odlučivaće o nagradama u kategorijama: najbolji film, najbolji scenario, najbolja režija, najbolja muška uloga, najbolja ženska uloga i najbolji debi, a biće dodeljena i nagrada žirija.

Filmovi u ovom programu takmiče se za prestižnu nagradu Beogradski pobednik, a petočlanim žirijem koji će je dodeliti predsedava srpski filmski reditelj Srdan Golubović. Ostali članovi žirija koji su iz Srbije su glumci Sergej Trifunović i Branka Katić, dok nam Čedomir Kolar, producent, dolazi iz Francuske, a Dalibor Matanić, filmski reditelj i producent, iz Hrvatske.
U nacionalnom programu naći će se 7 filmova koji se takmiče za nagradu čiji je pokrovitelj Filmski centar Srbije, a o njima će odlučivati internacionalni petočlani žiri. Selekciona komisija nacionalnog takmičarskog programa Srpski film, formirana po odluci Odbora FEST-a u sastavu: Sandra Perović, filmski kritičar, Nikola Ljuca, reditelj i Stevan Filipović, reditelj, održala je 14. decembra 2016. godine sednicu u prostorijama CEBEF-a. Na sednici je diskutovano o 18 filmova koji su prethodno, uz saglasnost autora, dostavljeni članovima komisije.
Žirijem predsedava hrvatska glumica Ksenija Marinković, a u njemu se osim nje nalaze i srpski reditelji i scenaristi, Miroslav Momčilović i Slobodan Skerlić, zatim francuski glumac i reditelj Žan Mark Bar, te hrvatski pisac, reditelj i producent, Hrvoje Hribar.

Selekciona komisija programa ‘Srpski film’ za 45. FEST, izražava žaljenje zbog (ne)kvaliteta ovogodišnje produkcije, i nadu da ovo nije realna slika srpske kinematografije, već će ova 2016. ostati na nivou ekscesa. Dobar deo filmova koje smo pogledali je ispod svakog prihvatljivog umetničkog i zanatskog nivoa, i to je razlog zašto je ove godine izabrano svega 8 filmova.

Za prikazivanje u ovog okviru takmičarskog programa izabrano je 8 filmova: Dnevnik mašinovođe – r: Miloš Radović, Jesen samuraja – r: Danilo Bećković, Inkarnacija – r: Filip Kovačević, Svi severni gradovi – r: Dane Komljen, Afterparti– r: Luka Bursać, Vetar – r: Tamara Drakulić, Nigde – r: Predrag Velinović, Rekvijem za gospođu J.- r: Bojan Vuletić. Članovi komisije smatraju da predloženi filmovi ispunjavaju umetničke i tehničke kriterijume za prikazivanje na festivalu 45.FEST. Posle konačnog izbora filmova, ekipa filma Nigde je odustala od učestvovanja na FEST-u.

Treći takmičarski program je program Granice, u kome se takmiči 8 subverzivnih filmova iz Južne Koreje, Austrije, Poljske, Francuske, Italije, Irana, Meksika i Sjedinjenih Američkih Država.

Pored zvaničnih nagrada žirija, biće dodeljena nagrada Nebojša Đukelić, nagrada FIPRESCI žirija, a od ove godine i nagrada FEDEORA žirija, udruženja filmskih kritičara Evrope i Mediterana.

Potvrđeno je da će ovogodišnji festival svojim prisustvom uveličati ekipe filmova: Ne gledaj mi u pijat, Malaria, Oslobođenje Skoplja, Goran, Toril, Noćni život, Ovi dani, Na mlečnom putu, Kraljica Španije, Eva, Student, Crni vetar, Toplotni udar, Učenik. Sa zadovoljstvom vas obaveštavamo da će gosti ovogodišnjeg Festa biti reditelji Hju Hadson i Fernando Trueba, zatim reditelj Nevio Marasović, glumci Gordan Bogdan i Janko Popović Volarić, Danilo i Rade Šerbedžija, Haib Tabakman, Husein Hasan Ali, Loren Tejsier, Damjan Kozole, Hana Jušić, Ankica Jurić Tilić, Argiris Padimitropulos, Karlos Saura, Parviz Šahbazi i mnogi drugi.

Mladen Đorđević i Jugoslav Pantelić, Foto: Tanjug/ Tanja Valic

U programu FEST45 se već tradicionalno nalaze mnogobrojna ostvarenja iz prethodne godine koja se takmiče za jednu od najvećih svetskih filmskih nagrada – Oskara. Dva dana nakon početka ovogodišnjeg izdanja festivala, ceremonija dodele Američke filmske akademije odigraće se 26. februara. Kao najavu 45. FEST-a publika je na projekciji u Cineplexx-u Ušće 25. januara već imala prilike da pogleda zavodljivi mjuzikl LaLaLand. U programu FEST45 nalaze se se čak 4 ostvarenja od ukupno 9 nominovanih za najbolji film u celini:  Nevidljivi faktori, Po cenu životaMančester na moruMesečina. U ovom programu naći će se filmovi Ona i Džeki, a glumice koje ih ih čine fantastičnim – Izabel Iper i Natali Portman – nominovane su u kategoriji za najbolju glavnu žensku ulogu. Pored navedenih za Oskara će se takmičiti i filmovi Trgovački putnik i Minsko polje koji su nominovani za najbolji film na stranom jeziku, a ostvarenja Moj život kao tikvica i Crvena kornjača, koja se prikazuju u sekciji PLAZMA FEST-ić, nominovana su za najbolji animirani film.

I ove godine o programu i vestima vezanim za festival možete se informisati pomoću aplikacije za Android i iOS mobilne uređaje koja će uskoro biti dostupna na Play store i App store. NIS je već šest godina za redom generalni sponzor FEST-a

Kompletan program filmova (prema datumu, filmu, mestu projekcije ili prema programskoj celini) možete pogledati ovde. Program FEST-a na FDU na linku ovde. Opširan vodič na linku ovde.

 

TOP 3 PREPORUKA PREMIJERNIH DOMAĆIH FILMOVA
NA MLEČNOM PUTU
ON THE MILKY ROAD, 140′ – OTVARANJE FESTIVALA!
Država: Srbija,Velika Britanija, SAD, 2016
Režija: Emir Kusturica
Uloge: Monica Bellucci, Emir Kusturica, Sergej Trifunović, Sloboda Mićalović, Predrag Miki Manojlović

24. Feb | 19:00 | 500 RSD  I  Sava centar
SINOPSIS: Film pripoveda o životu jednog čoveka u tri različita životna perioda: o vremenu koje je proveo kao srećni mlekadžija tokom rata, opasnim avanturama i romansi sa voljenom ženom i potonjem monaškom životu, kada se osvrće na burnu prošlost – kako svoju, tako i prošlost sopstvene zemlje.
Festivali: 2016 Venecija

REKVIJEM ZA GOSPOĐU J.

REQUIEM FOR MRS. J,123’
 
Država: Srbija, 2017
Program: Srpski film – takmičarski
Režija: Bojan Vuletić
Scenario: Bojan Vuletić
Uloge: Mirjana Karanović, Srđan – Žika Todorović, Boris Isaković, Jovana Gavrilović

04. Mar | 19:00 | 400 RSD  I  Sava centa
05. Mar | 13:30 | 300 RSD  I  Sava centar
05. Mar | 21:00 | 350 RSD  I  Fontana

Festivali: 2016 Karlove Vari

AFTERPARTI

AFTERPARTY, 101’
 
Država: Srbija, 2016
Program: Srpski film – takmičarski
Režija: Luka Bursać
Uloge: Rade Ćosić, Nikola Šurbanović, Jana Milosavljević, Vladimir Gvojić, Dragan Jovanović, Slobodan Beštić, Lidija Vukićević, Slobodan Beštić

05. Mar | 22:00 | 400 RSD  I  Sava centar

SINOPSIS: Marko-Mare je moderni Džimi Barka, čovek rastrzanih strasti, harizmatičan i ambiciozan. Radi kao barmen u poznatom beogradskom klubu, a mašta da postane glumac. Pored ludog noćnog života, često odlazi na kastinge i snima sve što mu se ponudi. U tome mu pomaže i njegova prijateljica (a povremeno i devojka) Tića, koja radi kao šminkerka na raznim snimanjima. Tića, kao i ostali Maretovi prijatelji i okolina, smatraju da je on zvezda. I sam Mare veruje u to, ali da ga uspeh tek čeka. Zato se prijavljuje za kasting za kultnu seriju koji pronalazi preko interneta…
TOP 10 PREPORUKA STRANIH FILMOVA
OSLOBOĐENJE SKOPLJA
OSLOBODUVANJE NA SKOPJE / THE LIBERATION OF SKOPJE, 110′
Država: Makedonija, Hrvatska, Finska , 2016
Režija: Danilo Šerbedžija, Rade Šerbedžija
Scenario: Danilo Šerbedžija, Rade Šerbedžija
Glavne uloge: Deniz Abdula, Kire Acevski, Stefan Arsić, Hristina Dimovska
01. Mar | 19:00 | 400 RSD  I  Sava centar
02. Mar | 11:00 | 300 RSD  I  Sava centar
03. Mar | 19:00 | 350 RSD  I  Fontana

SINOPSIS: Zoran, osmogodišnjak, junak je ove priče. Kroz njegove oči proživljavamo svu surovost rata, siromaštvo, patnju, razgledamo slike okupiranog Skoplja, grada koji su Nemci, uz pomoć bugarskih saveznika, okupirali 1942. godine.

Festivali: Sarajevo, Zagreb, Bratislava, Pula, Skopje

TRGOVAČKI PUTNIK

THE SALESMAN, 125′

Država: Iran, Francuska, 2016
Režija: Asghar Farhadi
Scenario: Asghar Farhadi
Uloge: Taraneh Alidoosti, Shahab Hosseini, Mina Sadati, Babak Karimi

25. Feb | 16:30 | 350 RSD  I  Sava Centar
26. Feb | 21:00 | 300 RSD  I  Muzej jugoslovenske kinoteke
27. Feb | 19:00 | 350 RSD  I  Fontana

SINOPSIS: Prisiljeni da napuste svoju ruševnu kuću, Rana i Emad, iranski glumački par koji trenutno priprema uloge u predstavi Smrt trgovačkog putnika Artura Milera, unajmljuju stan od jednog od kolega glumaca. Ne znajući da je tu pre njih boravila žena loše reputacije, sa mnogo klijenata, oni se useljavaju. Lošim sledom događaja, jedan od klijenata svraća u stan jedne noći dok se Rana kupa sama u kupatilu, a posledice ovog događaja potpuno će poremetiti miran život ovog para.

Festivali: Taraneh Alidoosti, Shahab Hosseini, Mina Sadati, Babak Karimi 2016 Toronto, Novi Zeland, Minhen, Australija, Vankuver, Kalgari

MANČESTER NA MORU
MANCHESTER BY THE SEA, 137′

Država: SAD, 2016
Režija: Kenneth Lonergan
Scenario: Kenneth Lonergan
Uloge: Casey Affleck, Michelle Williams, Kyle Chandler, Gretchen Mol, Lucas Hedges

25. Feb | 19:00 | 400 RSD  I  Sava centar
26. Feb | 19:00 | 400 RSD  I  Cineplex Ušće, sala1
27. Feb | 21:00 | 300 RSD  I  Muzej jugoslovenke kinoteke
28. Feb | 21:30 | 350 RSD  I  Fontana

SINOPSIS: Li Čendler vodi tih, izolovan život kao kućepazitelj u jednoj maloj zgradi u predgrađu Bostona. Kada njegov voljeni stariji brat iznenada umre, on saznaje, na svoje zaprepašćenje, da je imenovan za zakonskog staratelja svog nećaka, 16-godišnjeg tinejdžera Patrika. Uzevši odsustvo sa posla, Li se nevoljno vraća u rodni grad Mančester na Moru, mesto njegovih vedrih i bolnih uspomena. Dok se bavi aktivnostima vezanim za imanje i nećakom adolescentom, Li je primoran da se suoči sa prošlošću, koja ga je razdvojila od supruge Rendi i mesta gde je rođen i odrastao, i koja se lagano otkriva kroz flešbekove i realnost sadašnjice.

Nagrade: 2017 Palm Springs International Film Festival – Desert Palm Achievement Award (Casey Affleck), Golden Globes – Best Performance by an Actor in a Motion Picture – Drama (Casey Affleck)

MESEČINA

MOONLIGHT, 111′

Država: SAD, 2016
Režija: Barry Jenkins
Scenario: Barry Jenkins, Tarell Alvin McCraney
Uloge: Mareshala Ali, Shariff Earp, Duan Sanderson, Alex R. Hibbert, Janelle Monáe, Naomie Harris

26. Feb | 22:00 | 400 RSD  I  Sava centar
27. Feb | 13:30 | 300 RSD  I  Sava centar

SINOPSIS: Vanvremenska priča o otkrivanju sebe i vezama među ljudima, Mesečina prati životni put tamnoputog mladića, od detinjstva do zrelosti, i njegovu borbu da pronađe svoje mesto u svetu, odrastajući u opasnom delu Majamija.

Nagrade: 2016 Golden Globe – Best Motion Picture – Drama; Critics’ Choice – Best Acting Ensemble, Best Supporting Actor; National Society of Film Critics – Best Film, Best Director; British Independent Film Award – Best International Independent Film; Chicago Film Critic Association – Best Film; New York Film Critics Circle – Best Director, Best Supporting Actor 

KRALJICA ŠPANIJE
QUEEN OF SPAIN, 128′

Država: Španija, 2016
Režija: Fernando Trueba
Scenario: Fernando Trueba, David Trueba, Rafael Azcona, Manuel Ángel Egea, Carlos López 
Uloge: Penelope Cruz, Cary Elwes, Mandy Patnikin, J.A. Bayona, Antonio Resines, Neus Asensi, Ana Belen, Javier Camara, Chino Darin, Loles

27. Feb | 19:00 | 400 RSD  I  Sava centar
28. Feb | 11:00 | 300 RSD  I  Sava centar
01. Mar | 19:00 | 350 RSD  I  Fontana
03. Mar | 17:30 | 400 RSD  I  Cineplex Ušće, sala5

SINOPSIS: Film nas uvodi u pedesete godine, kada se filmska diva Makarena Granada vraća iz Holivuda u Španiju da snimi američki blokbaster pod nazivom The Queen of Spain, gde će udahnuti život Izabeli I od Kastilje. U Madridu, ne samo što će se ponovo sresti sa svojim starim prijateljima i kolegama iz trupe, već će morati i da se bori sa još jednim diktatorskim režimom – režimom Fransiska Franka.
Ovo je treća saradnja izmedju oskarovaca Truebe i Penelope Kruz, posle njihovog zajedničkog rada na filmovima Zlatno doba (1992) i Devojka tvojih snova (1998). Queen Of Spain je nastavak filma Devojka tvojih snova.

Festival: 2017 Berlin International Film Festival 

RAJ

PARADISE, 130′

Država: Rusija, Nemačka, 2016
Režija: Andrei Konchalovskiy
Scenario: Elena Kiseleva, Andrei Konchalovskiy
Uloge: Julia Vysotskaya, Christian Clauss, Philippe Duquesne, Victor Sukhorukov, Peter Kurt

27. Feb | 16:30 | 350 RSD  I  Sava Centar
28. Feb | 17:00 | 300 RSD  I  Fontana
05. Mar | 17:30 | 400 RSD  I  Cineplex Ušće, sala5

SINOPSIS: Film priča potresnu priču o tri ličnosti – Olgi, Žilu i Helmutu, čiji se putevi ukrštaju usred ratnih razaranja. Olgu, rusku aristokratsku imigrantkinju i pripadnicu francuskog Pokreta otpora, tokom iznenadne racije hapsi nacistička policija zbog skrivanja jevrejske dece. U zatvoru upoznaje Žila, francuskog nacističkog kolaboracionistu koji je zadužen da istraži njen slučaj. Žila Olga privlači i on joj nudi blagu kaznu u zamenu za seksualne usluge. Iako Olga pristaje, njene nade u slobodu brzo blede kada događaji pođu neočekivanim tokom. Odvedena u koncentracioni logor, Olga je gurnuta u pakleni život. Na njeno iznenađenje, tu joj se put ukršta sa visokim nemačkim SS oficirom Helmutom, koji je nekad bio ludo zaljubljen u nju i još uvek gaji ista osećanja. Između njih se ponovo upali stari plamen i oni se upuštaju u nastran i destruktivan odnos. Helmut odlučuje da spase Olgu i nudi joj bekstvo. Međutim, kako vreme prolazi i nazire se poraz nacista, Olgina predstava o raju se neopozivo menja.
Snimljen u crno-beloj tehnici, sa izrazitom aromom kinematografije Zlatnog doba, ovaj film elegantno slika ratnu stvarnost i posledice učinjenih izbora.

Festivali: 2016 Venecija, Stokholm, Haifa, Čikago / Venice International Film Festival, Stockholm, Haifa, Chicago
Nagrade: 73rd Venice International Film Festival – Silver Lion Best Director (Andrei Konchalovskiy)

ONA
ELLE, 130′

Država: Francuska, SAD, 2016
Režija: Paul Verhoeven
Scenario: David Birke
Uloge: Isabelle Hupert, Laurent Lafitte, Anne Consigny

25. Feb | 22:00 | 400 RSD  I  Sava centar
26. Feb | 13:30 | 300 RSD  I  Sava centar
27. Feb | 21:00 | 350 RSD  I  Fontana

SINOPSIS: Mišel se čini neuništivom. Kao direktorka uspešne kompanije za proizvodnju video igara, i svoj ljubavni život vodi nemilosrdno, po uzoru na poslovni. Kada je u kući napadne i siluje nepoznat čovek, njen život menja se iz korena. Pronašavši napadača, njih dvoje ulaze u čudnu, uzbudljivu igru – igru koja se može svakog trenutka otrgnuti kontroli.

Festivali: Toronto, Novi Zeland, Njujork, Kalgari, BFI London, Kan, Čikago 

TIŠINA
SILENCE, 159′

Država: Meksiko, Tajvan, SAD , 2016
Režija: Martin Scorsese
Scenario: Jay Cocks, Martin Scorsese
Uloge: Andrew Garfield, Adam Driver, Liam Neeson, Tadanobu Asano, Ciarán Hinds, Shinya Tsukamoto, Yōsuke Kubozuka, Issey Ogata
Distribucija: MCF Film

05. Mar | 18:30 | 400 RSD  I  Sava centar

SINOPSIS: Zasnovan na istoimenom romanu japanskog autora Šusaku Enda iz 1966. godine, film govori o mladom portugalskom jezuitskom misionaru iz 17. veka, ocu Rodrigezu, koji sa sveštenikom Fransiskom Garpeom putuje u Japan gde je, pod šogunatom Tokugava, zabranjen katolicizam, kao i skoro svi kontakti sa inostranstvom. Tu su oni svedoci progona hrišćana u Japanu, čija vlada želi da očisti zemlju od svih stranih uticaja. Na kraju se dvojica sveštenika razdvajaju i Rodrigez putuje zemljom, pitajući se zašto Bog ćuti dok Njegova deca pate.

Nagrade: National Board of Review 2016 – Best Adapted Screenplay

SLUŠKINJA

THE HANDMAIDEN, 145′

Država: Južna Koreja, 2016
Režija: Park Chan-Wook
Scenario: Park Chan-Wook, Jung Seo-Kyung
Uloge: Kim Min-Hee, Kim Tae-Ri, Ha Jung-Woo, Cho Jin-Woong, Kim Hae-Sook, Moon So-Ri

25. Feb | 22:30 | 300 RSD  I  Dom Omladine
26. Feb | 14:30 | 300 RSD  I  Dvorana kulturnog centra
04. Mar | 20:00 | 300 RSD  I  Jugoslovenska kinoteka

SINOPSIS: Film Sluškinja je inspirisan istorijskim krimi romanom Džeparoš Sare Voters.
Tokom tridesetih godina, u Koreji pod japanskom okupacijom, mlada devojka Suki dobija posao kao sluškinja japanske naslednice Hideko, koja živi usamljeničkim životom na velikom seoskom imanju pod budnim okom nadmenog ujaka Kozukija. Ali, sluškinja nosi tajnu. Ona je džeparoš koga je unajmio prevarant koji se pretvara da je japanski grof. Njegov je plan da navede Hideko da se uda za njega kako bi se dokopao njenog bogatstva, a nju bi potom poslao u ludnicu. Deluje kao da se sve odvija prema planu, sve dok Suki i Hideko ne otkriju neke neočekivane emocije.

Festivali: 2016 Kan, Jerusalim, Melburn, Sidžes

MINSKO POLJE

SAND OF MINE, 100′

Država: Danska, Nemačka, 2015
Režija: Martin Zandvliet
Scenario: Martin Zandvliet
Uloge: Roland Møller, Louis Hofmann, Joel Basman

01. Mar | 19:00 | 400 RSD  I  Cineplex Ušće, sala1
02. Mar | 17:00 | 350 RSD  I  Dvorana kulturnog centra
03. Mar | 20:00 | 300 RSD  I  Muzej jugoslovenske kinoteke

SINOPSIS: Tokom Drugog svetskog rata, nemački okupatori su zakopali 1,5 miliona tona mina duž danske obale, kao odbranu za slučaj iskrcavanja savezničkih sila. Nakon kraja rata, hiljade nemačkih ratnih zarobljenika ostavljeno je da deminira obalu. Vermaht je, pred kraj rata, u očajanju regrutovao veoma mlade momke i vodnik Rasmusen, zapovednik jedne od zarobljeničkih grupa, teško održava antagonizam prema neprijateljskoj vojsci oličenoj u dečacima dovoljno mladim da mu budu sinovi, angažovanih u operaciji smrtonosnog rizika.

Festivali: Novi Zeland, Toronto, Tokio, Belfast, Palm Springs, Geteborg

 

O FESTIVALU FEST

Prvi FEST, pod podnaslovom Hrabri novi svet, otvoren je 9. januara 1971. u Domu Sindikata, projekcijom filma Meš Roberta Altmana. Zamišljen kao godišnji presek najboljih filmova sezone, beogradski Međunarodni filmski festival FEST izrastao je u jednu od najznačajnijih filmskih smotri i postao jedan od glavnih događaja u kulturnom životu Beograda, uz koga su odrasle mnoge mlade generacije.

Ono što ga je krasilo svih proteklih godina jeste činjenica da je bio širom otvoren za sve kinematografije sveta, i za sve relevantne autore, ali i filmove koji se neće naći na bioskopskom repertoaru. Kolika je važnost FEST-a ogleda se i u činjenici da je beogradska publika – sa filmovima nekih od najvećih reditelja današnjice kao što su Teo Angelopulos, Bob Rafelson, Volker Šlendorf, Dejvid Kronenberg, Ken Rasel, Vim Venders, Kišlovski, Hercog… imala priliku da se po prvi put sretne upravo na FEST-u.
Već prvi FEST počeo je prilično spektakularno, na njemu su se našli: Odiseja u svemiru Stenlija Kubrika, Goli u sedlu Denisa Hopera, pomenuti Meš Roberta Altmana, filmovi Erika Romera, Luisa Bunjuela, Živojina Pavlovića… Iako mnogi, iz nostalgije ali i s pravom, smatraju prvo izdanje FEST-a neprevaziđenim, istina je da smo i u narednim godinama na FEST-u gledali filmove koji će ostati zabeleženi u istoriji svetske kinematografije. U istoriju festivala upisani su i mnogobrojni veliki svetski glumci i reditelji koji su bili gosti festivala: Marčelo Mastrojani, Harvi Kajtel, Liv Ulman, Bernardo Bertoluči, Sofija Loren, Robert De Niro, Antonioni, Džoni Dep, Miloš Forman, Katrin Danev, Vim Venders, Abaz Kjarostami, Hana Šigula, prethodno pomenuti autori Rafelson, Šlendorf, Rasel… lista je veoma impresivna, časna i duga.
Od svog nastanka FEST je uvek imao glavni i nekoliko pratećih programa, koji su svojim kvalitetom često prevazilazili naziv pratećiPrateće su bile i mnogobrojne publikacije, izložbe, simpozijumi koji su se održavali tokom festivala.
Do sada – FEST je imao oko četiri miliona gledalaca i skoro 4000 značajnih svetskih filmova – koji su na njemu imali jugoslovensku / srpsku a često i regionalnu premijeru.
Iako je prvi FEST održan pre više od 40 godina i ove godine sa istom energijom nastavlja svoj veliki kulturološki i obrazovni zadatak šireći filmske horizonte svim ljubiteljima filmske umetnosti.

Izvor: http://www.fest.rs/

Marko Radojičić 
Marko Radojičić http://bgedtculture.blogspot.rs/
Rođen u Čačku 1982. godine. Inženjer telekomunikacionog saobraćaja. Ljubitelj i pratilac kulturnih dešavanja. Pokrenuo blog o kulturi, Belgrade Edt Culture, u cilju njene popularizacije. Svojim pisanjem želi da promoviše književnost, pozorište, film, izložbe, muziku i igru. Živi i radi u Beogradu. Član UNS-a i međunarodnog udruženja novinara (International Federation of Journalists)