fbpx
spot_img

2. CINEMAFEST 2017: filmska revija – program

2. CINEMAFEST 2017, filmska revija održaće se po drugi put od 02. do 09. novembra, u velikoj sali Sava Centra i bioskopima CINEPLEXX u Beogradu, Kragujevcu, Nišu i Podgorici i Cadmus Cineplex u Budvi. Ulaznice u prodaji na prodajnim mestima Eventima, Sava centra, Cineplexxa kao i online (cena ulaznica: 450 dinara). Reviju otvara najkontroverzniji ruski film godine MATILDA reditelja Alekseja Učitelja, koji se bavi odnosom balerine Matilde Kšesinske i budućeg cara Nikolaja Drugog. Ovo ostvarenje je podiglo dosta prašine, pa je dozovolu za prikazivanje na matičnoj teritoriji moralo da izda Ministarstvo kulture ruske federacije. Poljska glumica Mišalina Olzanska koja tumači naslovnu ulogu je potrvdila dolazak i ona će na beogradskoj premijeri, svečano otvoriti reviju u Sava Centru.

CINEMAFEST 2017 donosi brojne naslove u izboru Ivana Karla, među kojima su: WONDER WHEEL, Vudija Alena koji će u Beogradu biti ekskluzivno prikazan mesec dana pre starta američke bioskopske distribucije, zatim nove radove reditelja Daga Limana THE WALL, Voltera Hila THE ASSIGNMENT u kome igraju Sigurni Viver i Mišel Rodrigez,  dugoočekivani WONDERSTRUCK, Toda Hejnsa sa Džulijen Mur, novi projekat Džordža Klunija SUBURBICON za koji su scenario napisala braća Koen i koji je svetsku premijeru imao na nedavno završenom festivalu u Veneciji, dok sa festivala u Torontu na CINEMAFEST stize francuska komedija C’EST LA VIE!, autorskog dvojca Olivije Nakače i Erik Toledano, tvoraca velikog evropskog bioskopskog hita NEDODIRLJIVI.
PROGRAM SINEMAFEST 2017
02. novembar 2017 – 09. novembar 2017
(svi filmovi su za preporuku!)
Četvrtak, 02. novembar   20:00
MATILDA (Matilьda)
Režija: Aleksej Učitelј
Uloge: Mihalina Olžanska, Lars Ajdinger, Lusi Volfram, Danila Kozlovski, Sergej Garmaš
Žanr: biografska istorijska drama

U sumrak carske Rusije rodila se jedna od lјubavi koje menjaju svet. Primabalerina Bolјšoj teatra Matilda Kšesinskaja i poslednji ruski car Nikolaj Aleksandrovič, iliti Nikolaj Drugi, u vrtlogu strasti, umetnosti i zabranjene lјubavi stvorili su legendu koja prevazilazi sve granice vremena i prostora. Izbor srca uvek je ispravan, ali sme li se njime voditi i vladar imperije na kolenima. Da li je moguća lјubav plemića plave krvi i obične plesačice? “Matilda” je kontroverzna istorijska saga, zasnovana na istinitoj priči čija se premijera u Rusiji iščekuje sa velikim nestrplјenjem. Ovo je priča o naličju ruskog carskog dvora, poslednjim danima najveće moderne svetske imperije, ali i o baletu, stvaranju čuvenog Bolјšoj teatra i lјubavi koja nikada ne umire.

Petak, 03. novembar 20:00
MUZEJ ČUDESA (Wonderstruck)
Režija: Tod Hejns
Uloge: Džulijen Mur, Mišel Vilijams, Oeks Fegli
Žanr: porodični, misterija

Scenario je nastao iz romana Brajana Selznika koga je nagradila kritika prestižnim nagradama. Ovo je priča o hrabrosti da potražimo mesto kome pripadamo. Ben i Rozi su deca iz različitih vremena, on je opčinjen potragom za svojim ocem koga nikada nije upoznao, a ona sanja o misterioznoj glumici koju je upoznala iz foto buka. Kad Ben otkrije skrivene tragove u svojoj kući, a Rozi bude privučena naslovima iz novina oboje kreću u potragu za onim što im nedostaje. Neverovatna će biti simetrija njihovog putovanja i potrage.

Subota, 04. novembar   20:00
ČUDESNA PANORAMA (Wonder Wheel)
Režija: Vudi Alen
Uloge: Kejt Vinselt, Džastin Timberlejk, Džuno Templ
Žanr: drama

ČUDESNA PANORAMA je film o četiri osobe čije se priče prepliću u zabavnom parku na Koni Ajladnu pedesetih godina prošlog veka. Đini (Kejt Vinslet) emotivno nestabilna bivša glumica koja radi kao konobarica, Hampti (Džejms Beluši) Đinin suprug koji je operater na ringišpilu, Miki (Džastin Timberlek) spasilac u zabavnom parku, lep, mlad, zgodan koji sanja da postane pisac, scenarista i Karolina (Džuno Templ) Hamptijeva otuđena ćerka koja se skriva od gangstera u očevom stanu.

Priče upotpunjuje sineasta Votorio koji snima film o strasti, nasilјu i izdaji na živopisnom Koni Ajladu pedesetih godina dvadesetog veka.
Nedelјa, 05. novembar   18:00
ISPOD MOSTA, MEĐU STIJENAMA
Režija: Pavle Simonović
Uloge: Miloš Pejović, Stefan Bošković, Jelena Đokić, Marko Baćović, Branimir Popović, Mišo Obradović, Dejan Ivanić, Ana Vučković, Radmila Škuletić
Žanr: Psihološki triler

U samom centru Podgorice, pod mostom na Morači, pronađen je leš. Brzo se doznaje da se radi o vrlo poznatom pripadniku zločinačke organizacije. Salo je inspektor koji, u jednom vrlo teškom danu za njega, mora još i da istražuje ubistvo. U poslednje vreme mu se dešavaju izlivi besa, a ni problemi sa medijima ga nisu zaobišli. Uz to, za vratom mu je banka koja ga maltretira oko nekog duga, lјubavna veza mu se raspada, a zbog istrage nije u mogućnosti da isprati čas baleta na kojem je njegova kćerka iz razvedenog braka. Pojavlјuju se prvi rezultati obdukcije i osumnjičeni, pa Salo, zajedno sa svojim partnerom Ratimirom počinje da obilazi grad i sklapa kockice zločina koji je uzbudio Podgoricu. Iznenada, jedan poziv menja pravila igre. Salo ulazi u utrku sa vremenom, a pritisak je neizdrživ. Stara izreka kaže da svaki detektiv tokom istrage zapravo pronalazi sebe.

Nedelјa, 05. novembar   20:00
I TO JE ŽIVOT (C`est la vie)
Režija: Olivije Nakače, Erik Toledano
Uloge: Žan-Pjer Bakri, Žil Leluš, Suzan Klement, Žan-Pol Ruv, Benjamin Lavernje
Žanr: komedija

Maks vodi firmu za organizovanje događaja skoro 30 godina. Tokom karijere isplanirao je stotine zabava, ali mu je takav život napokon dosadio. Danas je Pjerov i Helenin veliki dan. Venčavaju se u predivnom zamku iz 17. veka. Po običaju, Maks ništa nije prepustio slučaju, i sve je dovedeno do savršenstva. Konobari, kuvari, kuhinjsko osoblјe, fotograf, bend, cvetni aranžmani – sve je na svom mestu. Međutim, venčanje iz snova lako bi se moglo pretvoriti u katastrofu koja klizi ka sigurnom fijasku. Turbulentne uspone i padove naizgled idealno organizovanog događaja gledaćemo kroz oči radnika zaduženih da najluđe probleme rešavaju u hodu – poput duhova! Jedini cilј – zabava mora da uspe!

Ponedelјak, 06. novembar   20:00
ZID (The Wall)
Režija: Dag Lajman
Uloge: Džon Sina, Aron Džonson
Žanr: triler

Dvojicu vojnika od života i smrti deli samo trošni ZID. Zid ih razdvaja od iračkog snajperiste. Nјihova borba nije samo borba na život i smrt nego borba volјe i mudrosti da izađu iz situacije u koju su upali.

Ovaj triler je režirao Dag Lajman koji u svojoj filmografiji potpisuje filmove “Gospodin i gospođa Smit” I “Bornov ultimatum”. Glavni protagonist su poznati po ulogama u ostvarenjima: “Savages”, “Godzilla”, “Daddy`s Home“, „Avengers: Ages of Ultron“.
Utorak, 07. novembar 20:00
ZADATAK (The Assignment)
Režija: Volter Hil
Uloge: Sigorni Viver, Mišel Rodrigez, Toni Šalub
Žanr: triler

Plaćeni ubica Frenk Kičen (Mišel Rodrigez) dobija smrtonosni zadatak, ali nakon što su ga izigrali lјudi koji su ga angažovali, on se budi posle operacije, pri čemu otkriva da više nije muškarac nego žena. U potrazi za osvetom, Frenk se sukoblјava sa ženom koja ga je transformisala (Sigurni Viver), doktorkom koja i sama ima svoju skrivenu agendu, osvetu za ubijenog brata.

Sreda, 08. novembar   20:00
PREDGRAĐE (Suburbicon)
Režija: Džordž Kluni
Uloge: Met Dejmon, Džulijen Mur, Oskar Ajzak
Žanr: kriminalistički, misterija

Dobitnici nagrade Oskar Braća Koen i Džordž Kluni donose napetu kriminalističku misteriju smeštenu u 1950. godinu u predgrađe, gde se najbolјe i najgore lјudske osobine održavaju kroz dela naoko mirnih i običnih suseda.

Suburbicon je mirna, idilična prigradska zajednica s pristupačnim kućama i urednim travnjacima…savršeno mesto za podizanje porodice, a u leto 1959. godine porodica Lodge je upravo to učinila. Ali mirna spolјašnost skriva uznemirujuću stvarnost. Mirna atmosfera zapravo prikriva uznemiravajuću istinu satkanu od izdaje, prevare i nasilјa.
Ovo je priča o lјudima s manama koji čine loše stvari.
Marko Radojičić 
Marko Radojičić http://bgedtculture.blogspot.rs/
Rođen u Čačku 1982. godine. Inženjer telekomunikacionog saobraćaja. Ljubitelj i pratilac kulturnih dešavanja. Pokrenuo blog o kulturi, Belgrade Edt Culture, u cilju njene popularizacije. Svojim pisanjem želi da promoviše književnost, pozorište, film, izložbe, muziku i igru. Živi i radi u Beogradu. Član UNS-a i međunarodnog udruženja novinara (International Federation of Journalists)