fbpx
spot_img

Propaganda savremenog doba: Igre rečima – davanje imena

prop_16_pokazivac

Davanje imena (u najčešćim slučajevima loših imena) jeste tehnika koja u osnovi povezuje ljude, stvari ili događaje sa negativnim značenjima uz upotrebu adekvatnih simbola. Kada se propagandista koristi ovom tehnikom, njegov cilj je da publika odbije ljude ili neke ideje na osnovu negativnih simbola na uštrb razmatranju odgovarajućih činjenica. Davanje imena se može realizovati u različitim oblicima, pa se predmetu propagande pripisuju pežorativna svojstva, zasnovana na nekoj postojećoj karakternoj osobini. Individue ili ideje bivaju izvrgnute ruglu, podsmehu uglavnom u kontekstu koji nema veze sa stvarnom temom diskusije. Ljudima se često daju negativna imena, nadimci, na primer ,,ovan“ ,,komunjara“ ,,ustaša“ ,,balija“ ,,budala“ ,,prevarant“. Čest je slučaj da se osobe, inače predmet propagande, povezuju sa određenim mitovima, lošim primerima iz oblasti istorije itd. Takozvana ,,Demonizacija srpskog naroda“ za vreme sukoba sa NATO paktom krajem devedestih godina prošlog veka, sprovođena je upotrebom različitih imenica ili prideva prilikom spominjanja u medijima (krvnici, dželati, genocidan narod). Cilj je dobijanje podrške javnog mnjenja za buduće akcije radi realizacije propagandne aktivnosti. Međutim, u ovu grupu ,,igara“ svrstavaju se i fraze koje nose negativni emotivni naboj, a odnose se na neku vrstu ponašanja. Fraze kao što su ,,Radikalni pristup“ ,,Socijalni inženjering“ koriste se u opisivanjima postupaka ljudi ili pak pojedinaca i svojim negativnim konotacijama, predmetu propagande daju određena značenja.

,,Igre rečima su jako važne u propagandnim kampanjama, gde se prilikom kreiranja poruka veliki akcenat stavlja na ,,ključne reči“ koje će biti sadržane u propagandnim porukama. Njihov pravilan izbor doprinosi jasnoći, uštedi u prostoru i vremenu, pa primalac može da nedvosmisleno razume propagandnu poruku“

________________________________________________________________________

© Zabranjeno kopiranje,štampanje i prenošenje na druge portale bez saglasnosti i dozvole autora teksta!

Prethodni tekst
Sledeći tekst
Nemanja Andrić
Nemanja Andrić
Rođen 9.12.1986. u Jagodini.Živi i radi u Beogradu.Bogato radno iskustvo u oblasti medija (radio),oblasti voditeljstva,produkcije i dizajna zvuka.Aktivan u oblasti marketinga i medija planiranja.