fbpx
spot_img

Akcija za povećanje broja žena programera u Srbiji

U cilju podsticanja žena da se bave programiranjem i osnaživanja njihove pozicije u IT sektoru, švajcarska softverska agencija Namics organizuje takmičenje u programiranju namenjeno svim ženama zainteresovanim za softversko inženjerstvo.

Thinkstock / Ilustracija
Thinkstock / Ilustracija

Ove godine, takmičenje će se održati pod sloganom „Code. Hackathon. Female. Namics.“, a glavni događaj za sve učenice sa teritorije Srbije zakazan je za 29. septembar u Beogradu.

Milijana Đukanović, iz Namics-a, navodi da je velika razlika između obrazovanja koje žene steknu tokom godina i poslovnih prilika koje dobijaju.

„Prošlogodišnje istraživanje Republičkog zavoda za statistiku, pod nazivom ‘Žene i muškarci u Republici Srbiji’, pokazalo je da više žena završava i upisuje fakultete, da su češći korisnici interneta i računara i da su, ukupno posmatrano, kompjuterski pismenije od muškaraca“, kaže Đukanović.

Paradoksalno, analiza IT scene u Srbiji, koju je napravila Startit zajednica, ukazala je na tek 12 odsto žena softverskih inženjera, ističe ona.

Prema njenim rečima, to je situacija koju bi trebalo sistemski rešavati, a ovo takmičenje je, kako kaže, samo mali doprinos za podršku ženama u IT-ju.

Đukanović dodaje da žene čine 40 odsto Namics-ove kancelarije u Beogradu i da su na sopstvenom primeru naučili koliko su važni heterogeni timovi.

„Odnos muškaraca i žena u timovima prestao je da bude slepa trka za statistikom, a dokazano je da mešoviti timovi imaju bolju komunikaciju i da su produktivniji“.

Napominje takođe da su brojne analize ukazale da broj žena na visokim pozicijama pozitivno utiče na finansijske rezultate kompanija, ali i da sa brojem žena rastu posvećenost i kvalitet rada.

„Zbog toga želimo da podstaknemo žene da se prijave za takozvane muške pozicije, ali i muškarce da ih podrže u tome“, naglasila je Đukanović.

Nadmetanje „Code. Hackathon. Female. Namics.“ koncipirano je tako da će učesnice biti podeljene u timove od po tri člana. Svaka ekipa sarađivaće sa mentorima iz švajcarskog Namics-a, koji će takmičarkama pomagati u radu. Timovi će imati 10 sati da razviju prototip softverskog rešenja, a tokom rada moći će da koriste internet i programski jezik po svojoj želji.

„Učesnice će zadatak saznati dan pred početak takmičenja, a najbolje rešenje će biti odabrano na osnovu dva kriterijuma: primenjivosti i originalnosti. Rešenje bi trebalo da bude primenjivo u stvarnom okruženju i da bude autentično u odnosu na postojeće ideje“, objasnila je Đukanović.

Prijavljivanje za takmičenje u programiranju otvoreno je do 9. septembra u ponoć. Jedini uslov za učešće je da takmičarke ponesu svoj laptop, a učesnice koje, po izboru stručnog žirija, budu razvile najbolje rešenje kao nagradu će dobiti praksu u Namics-u.

Izvor: b92.net

Zoran Todorović
Zoran Todorović
Osnivač „Pokazivača“. Tvorac novakovanja. Čovek koji od života želi sve ili ništa, a trenutno živi negde između.