fbpx
spot_img

AKK: Frizurom do slobode – nastanak i opstanak afro kugle

Pozivamo Vas na
Predavanje

Frizurom do slobode – nastanak i opstanak afro kugle

Govori: Ivana Vojt, kustoskinja Muzeja afričke umetnosti u Beogradu


Američki kutak u Kragujevcu, 26. februar u 17 h

Uzavrela politička situacija u Sjedinjenim Američkim Državama šezdesetih godina prošlog veka iznedrila je redefinisanje preovlađujućih standarda lepote kod afroameričkog stanovništva. Ispravljenu, uglačanu kosu, koja se do tada smatrala pristojnom, zamenile su slobodno puštene kovrdže oblikovane u afro kuglu. Ova frizura je postal simbol borbe Afroamerikanaca za prirodnost sopstvenog tela, za lepotu koja je decenijama poništavana zajedno sa njihovim integritetom i identitetom.

Noseći afro kuglu, Afromerikanci su jačali svoj ponos uzvikujući „Crno je lepo!“, time prkoseći ustaljenim socijalnim konstruktima lepote. Mnoge poznate ličnosti, kao što su Anđela Dejvis, Miriam Makeba, Džimi Hendriks, Nina Simon i drugi, podržale su ovu promenu u američkom društvu noseći afro frizuru, koja je doživela veliku popularnost ne samo među afroameričkom već i među širom populacijom. Naglo je skočila proizvodnja preparata i pribora za oblikovanje kose. Slobodno noseći svoju frizuru Afroamerikanci su se smešili sa postera reklamirajući proizvode poznatih brendova. Stilovi šišanja kose se već sredinom sedamdesetih godina menjaju i afro kugla pada u zaborav, da bi na prelazu vekova ova frizura doživela svoju revitalizaciju i ponovni uspon.

I dok popularnost afro kugle među stanovništvom Amerike periodično raste i opada, jedan lik je nosi neprekidno – klovn belog lica.

Ulaz na predavanja je slobodan

AMERIČKI KUTAK KRAGUJEVAC
AMERIČKI KUTAK KRAGUJEVAC
Otvoren u Kragujevcu 6. maja 2005. godine. Ovaj projekat je rezultat saradnje između Narodne biblioteke “Vuk Karadžić“ u Kragujevcu i Uprave za javne poslove Ambasade SAD u Beogradu. Kutci su male biblioteke u američkom stilu namenjene da povećaju međusobno razumevanje između Srbije i SAD omogućujući da informacije o Americi budu dostupne na različitim formatima. Nudimo knjige, snimke, diskove, pristup internetu i profesionalne bibliotekare koji govore dva jezika, obučene da Vam pomognu da pronađete željenu informaciju o SAD-u.