fbpx
spot_img

Banja Vrujci je biser mioničkog kraja: Lekovita voda i blato učiniće vas lepim i zdravim

Banja Vrujci

Banja Vrujci se nalazi na samo 92 km od Beograda i 30 km od Valjeva što je čini atraktivnom turističkom destinacijom. Zbog bogatog sadržaja koji nudi svojim gostima, Banja Vrujci je omiljeno mesto različitim uzrastima i generacijama. Mesto u kome se možete odmoriti, oporaviti, relaksirati i zabaviti, a pre svega uživati u predivnim priodnim lepotama i čistom vazduhu. Banja Vrujci je poznata širom naše zemlje ali i van njenih granica kao mesto koje je bogato izvorima mineralne vode, lekovitim blatom i prelepim pejzažima prirode. Šetnjom kroz proplanke i šume ove prelepe banje, možete upoznati mnoge biljne i životinjske vrste koje do sada niste imali priliku da vidite.

Pored prelepih pejzaža prirode i svežeg vazduha, Banja Vrujci je bogata termomineralnim vodama i lekovitim blatom. U njoj se nalazi šest izvora termomineralne vode,  a izdašnost ovih mineralnih voda je od 60-820 litara u sekundi, po čemu se Banja Vrujci izdvaja i zauzima prvo mesto u Srbiji.

Temperatura vode termalnih izvora u Banji Vrujci je u rasponu od 21˚C (najniža zabeležena vrednost) do 31˚C (najviša zabeležena vrednost), ali se najčešće temperatura vode kreće od 26˚C do 27˚C. Termalne vode su niskomineralizovane i predstavljaju odlično rešenje za punjenje rekreativnih bazena. Na putu do bazena termomineralnim vodama se dodatno smanjuje radioaktivnost. Ph vrednost vode u vrujačkim vrelima se kreće od 7,1 do 7,4. One su neutralne do slabo alkalne pa su podogne za neutralizaciju slabih kiselina u organizmu čoveka.

Termomineralne vode

Termomineralne vrujačke vode pomažu u lečenju mnogih oboljenja kao što su: oboljenja mokraćnih puteva i bubrega, bolesti lokomotornog aparata, degenerativni reumatizam, ekstraartikularni reumatizam i hroničnih ginekoloških oboljenja.

Pored bogatstva termomineralnom vodom u Banji Vrujci smeštena su  i prirodna nalazišta lekovitog blata koja poseduje veliki balneološki potencijal.

Lekovito blato se može koristiti u lečenju različitih  oboljenja i stanja: reumatizma, postraumatkih stanja, dijabetesa, neuralgije i raznih oblika promena na koži.

Lekovito blato

Bez obzira šta volite i zbog čega ste došlu u Banju Vrujci, budite sigurni da ćete se dobro odmoriti i lepo provesti.

Banja Vrujci- Mesto dobre zabave za sve generacije
Izvor: opanak.net
Zoran Todorović
Zoran Todorović
Osnivač „Pokazivača“. Tvorac novakovanja. Čovek koji od života želi sve ili ništa, a trenutno živi negde između.