fbpx
spot_img

Beograd nije samo glavni grad: Iznenađenje za mnoge – postoji još NEKOLIKO Beograda u Srbiji

Beograd nije samo glavni grad. Beograd je stigao čak i do svemira!
Malo je poznata činjenica da glavni grad Srbije, Beograd, koji leži na ušću Save i Dunava ne postoji samo kao takav, već i kao gradska četvrt, naselje i asteroid!

Poznato je da širom sveta postoji na desetine gradova koji dele ime naše prestonice – ali da li ste znali da i u samoj Srbiji ima mesta koja se isto zovu? Da stvar bude još bolje, Beograda ima i u svemiru!

Ako se osvrnemo iza sebe i pogledamo istorijske podatke, naići ćemo na jednu zanimljivost. Pre 79 godina, tačnije 20. marta otkriven je asteriod koji je nazvan 1517 Beograd.

1517 Beograd nalazi se u glavnom asteroidnom pojasu između Marsa i Jupitera. Prečnik mu je 36,16 kilmetara i udaljen je oko 400 kilometara od Sunca. Otkrio ga je čuveni srpski astronom Milorad B. Protić, po čijem rodnom gradu je i dobio ime.

Pročitajte i  Anegdota o susretu patrijarha Pavla, Predraga Ejdusa i Josifa Tatića u avionu nasmejaće vas do suza

Milorad B. Protić bio je deo naučne ekipe iz Astronomske opservatorije na Zvezdari. On je otkrio najveći broj asterioda, čak 33. U periodu od 1936. – 1956. godine pronašao je sedam malih planeta. Protić je mnogo voleo svoju zemlju i svoj rodni grad, tako da jedan asteroid dobio ime Srbija, jedan Beograd, a malu planetu koja je otkrivrena 1952. godine nagradio je imenom 2244 Tesla, po našem naučniku Nikoli Tesli.

Tu nije kraj. Beograd ne postoji samo kao glavni grad Srbije i u svemiru – Mali Beograd je i u Novom Sadu.

U pitanju je naselje koje se nalazi u sveroistočnom delu grada. Kako se navodi u gradskim podacima, ovo naselje je deo mesne zajednice Vidovdansko Naselje.

Istorijski do tridesetih godina 20. veka na ovom prostoru su se, uz nekoliko salaša, nalazila guvna salajačkih i podbraskih paora (najstarija četvrt i deo Novog Sada), koji su na ovom prostoru skladištili kamare slame i stogove sena za stoku. Posle Prvog svetskog rata gradska uprava je doseljenim dobrovoljcima dodelila placeve za igradnju porodičnih prizemnih kuća. Prvi stanovnici u želji da ovaj deo grada postane uzor ostalima, nazvali su ga Mali Beograd. Prema dostupnim podacima Mali Beograd je dobio urbanistički plan tek 1994. godine i tad je ovaj deo grada legalno dobio vodovod, kanalizaciju i gas.

Beograd postoji ČAK i u Bačkoj Topoli.

U pitanju je naselje u okviru opštine Bačka Topola u Severnobačkom okrugu. Prema dostupnim podacima iz 2002. godine u ovom naselju živi oko 500 punoletnih stanovnika i naselje ima oko 200 domaćinstava.

U srpskim gradovima postoje i ulice koje su dobile ime po glavnom gradu Srbije. Hteo to neko da prizna ili ne, Beograd je svuda oko nas i u nama.

Izvor: Noizz

Zoran Todorović
Zoran Todorović
Osnivač „Pokazivača“. Tvorac novakovanja. Čovek koji od života želi sve ili ništa, a trenutno živi negde između.