fbpx
spot_img

Best theater acts – season 2016/2017: NAJBOLJI MLADI POZORIŠNI UMETNICI I PREDSTAVE

Pozorišna sezona iza nas beogradskoj publici je omogućila da pogleda preko sto deset premijerno izvedenih predstava za mlade i odrasle na svojih dvadesetak, što velikih, što malih scena. Prosek od oko pet predstava po sceni govori da je večina njih čekala po nekoliko meseci za novu premijeru. To je pokazatelj negativnog trenda da grad i država sve manje, pre svega finansijski, ulažu u ovaj veoma važan kulturni segment. Za jednu predstonicu – veoma poražavajuća činjenica. Kao glavna posledica toga dolazi do pada u produkcionoj realizaciji predstava i tendencije ne angažovanja glumaca van svojih ansambala, što slobodne umetnike, a najviše mlade umetnike dovodi u gotovo bezizlaznu situaciju. Ukoliko bismo posmatrali predstave za mlade, činjenice su još poražajnije. Njihov angažman je sveden na minimum, pa većina njih na alternativnim, manjim scenama izvodi predstave. Od pozorišta u gradu svakako se najviše mogu prepoznati UK Vuk Stefanović Karadžić i pozorište Dadov. Nestajanjem Miksera Hausa, koje je bilo jedno od kultnih mesta grada, mladi su pronašli alternativne lokacije poput: Dorćolskog narodnog pozorišta i Dorćol Platz-a. Nadu ipak daje beogradska nezavisna scena!

Ovo je četvrta pozorišna sezona kako se na blogu predstavljaju najbolji pojedinci i predstave. Liste (nominacije), u preko dvadeset kategorija su sastavljene u cilju popularizacije i promovisanja pozorišne kulture i uključuju sva beogradska pozorišta, ali i manje pozorišne scene. U toku septembra biće predstavljeni najbolji u svim kategorijama. Liste najboljih su započete sa najboljim mladim pojedincima. U susret novoj i nadam se umetničkijoj pozorišnoj sezoni 2016-2017.

Važno je napomenuti da ove liste najboljih ne bi imale smisla, a da se ne pomenu i laureati iz prethodnih sezona, ali i još neka imena od kojih se puno očekuje u umetničkom radu narednih sezona – mlade reditelje: Tea Puharić, Marija Lipkovski, Ana Popović, Maksim Milošević i Tara Manić; mlade glumice: Nevena Ristić, Jelisaveta Karadžić, Iva Stefanović i Nina Janković; mladi glumci: Ivan Mihailović, Slaven Došlo, Joakim Tasić i Đorđe Živadinović Grgur, ali i mnogi drugi mladi umetnici.

NAJBOLJI MLADI POZORIŠNI UMETNICI u  sezoni 2016-2017
NAJBOLJI MLADI GLUMAC: Aleksandar Meda Jovanović
NAJBOLJA MLADA GLUMICA: Jovana Stojiljković
NAJBOLJI MLADI REDITELJ: Nataša Radulović
NAJBOLJI MLADI DRAMATURG: Vuk Bošković
NAJBOLJI MLADI KOMPOZITOR(I): Ljubica i Katarina duo

NAJBOLJI MLADI GLUMAC

Aleksandar Meda Jovanović(Beograd, 1989)

Glumu završio na NOVOJ akademiji umetnosti u klasi profesora Svetozara Cvetkovića i rediteljke Ljiljane Todorović. Član je grupe Belgrade Thetare Lab pod vodjstvom istaknutog italijanskog pedagoga i glumca Djanluke Barbadorija koja se bavi primenom „fizičke memorije“ u glumačkom procesu. Svoj glas daje mnogim animiranim junacima od kojih su najprepoznatljiviji Linus iz Snupija i Leo iz Majstor Boba
Aktuelne predstave: OTVORENA VEZA (2017, Dj. Barbadori, Narodno pozorište u Beogradu), PROSIDBA (2017, M. Lipkovski-Barna, Dorćolsko narodno pozorište), SESTRE BRAĆE BARUH (2017, Filip Gajić, , Dorćolsko narodno pozorište), ŽENSKI ORKESTAR (2017, M. Likovski-Barna, Dom omladine), UDAJ SE MUŠKI (2016, M. Lipkovski-Barna, Akademija 28), SUMNJIVO LICE (2016, V. Arsić, Mikser haus), ODLAZNI TERMINAL (2015, T. Puharić, UK Vuk Stefanović Karadžić), CRVENA-SAMOUBISTVO NACIJE (2015, V. Arsić, Bitef teatar)
Prva predstava gde je zapažen njegov rad je: VERTER – ILI IMAŠ NADE ILI NADE NEMAŠ (2014, A. Nosov, FDU i Hotel Bristol)

najbolji mladi glumac za sezonu 2013-2014 – Milan Marić
najbolji mladi glumac za sezonu 2014-2015 – Dejan Dedić
najbolji mladi glumac za sezonu 2015-2016 – Uroš Jakovljević


NAJBOLJA MLADA GLUMICA
Jovana Stojiljković (Beograd, 1992)

Zavrsila glumu na FDU u klasi Dragana Petrovica Peleta. Trenutno, od januara ove godine, zaposlena u pozoristu Atelje 212. Radi u pozoristu, na filmu i televiziji. Do sada je dobijala, mahom filmska priznanja na festivalu u Nišu, Carica Teodora, festivalu u Novom Sadu Cinema city, festivalu LIFFE u LeskovcuZlatni lešnik, Sarajevo Youth filmski festival (kratki filmovi), Basta fest Zlatna interpretacija i dr.

Aktuelne predstave: DETROIT (2016, uloga Šeron, Atelje 212), HAMLET (2016, uloga Ofelija, JDP), KLAUSTROFOBIČNA KOMEDIJA (2015, uloga Vesela Kraj, Zvezdara teatar), KAZIMIR I KAROLINA (2015, uloga Maria, Atelje 212), ČAROBNJAK IZ OZA (2015, uloga Doroti, Boško Buha), ĆELAVA PEVAČICA (2014, uloga gdja Martin, Atelje 212).

Moja prva zapažena uloga je ipak na filmu: PANAMA (2015, po scenariju i režiji Pavla Vučkovića)
najbolja mlada glumica za sezonu 2013-2014 – Milena Živanović
najbolja mlada glumica za sezonu 2014-2015 – Jovana Gavrilović
najbolja mlada glumica za sezonu 2015-2016 – Marta Bjelica
NAJBOLJI MLADI REDITELJ

Nataša Radulović (Beograd, 1992)

Završila je osnovne studije Pozorišne i radio režije u klasi profesora Egona Savina na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu (2015.), a potom i master studije na istoj katedri (2016.). Od 2011. godine član je redakcije zvaničnog bloga BITEF-a. Idejni je tvorac i umetnički direktor beogradskog festivala savremene ruske drame (UK Vuk Stefanović Karadžić, 2016. i 2017., po ugledu na festival Koljada-Plays). Autor je prevoda nekoliko drama sa ruskog jezika: Štucanje Vladimira Zujeva, Za tebe i Ključevi od Leraha Nikolaja Koljade. Završila je srednju muzičku školu Mokranjac, smer violina. Sa predstavama Za tebe i Ključevi od Leraha učestvovala na festivalu Kolyada-Plays, 2016. i 2017. godine u Jekaterinburgu, Rusija.

Aktuelne režije: DUET ZA SOLISTU (2017, Toma Kempinskog, Narodno pozorište Sombor), VENERA U KRZNU (2017, autorski projekat, Dorćol Platz), OSVRNI SE U GNEVU (2016, Džona Ozborna, Šafarikova 7 Beograd) i master predstava KLJUČEVI OD LERAHA (2016, Nikolaja Koljade, Beogradsko dramsko pozorište).

Prva moja zapažena režija: ZA TEBE (2016, Nikolaja Koljada, UK Vuk Stefanović Karadžić)
najbolji mladi reditelj za sezonu 2013-2014 – Andrej Nosov
najbolji mladi reditelj za sezonu 2014-2015 – Igor Vuk Torbica
najbolji mladi reditelj za sezonu 2015-2016 – Maja Maletković
NAJBOLJI MLADI DRAMATURG
Vuk Bošković (Lazarevac 1989)

Diplomirao 2012, a masterirao 2013. godine na Fakultetu dramskih umetnika u Beogradu, katedra za dramaturgiju.  Pored dramskih tekstova i dramskih adaptacija piše i kolumne za magazin Vice.

Autor dramskih tekstova HINKEMAN: ŠTA MORA NEKA BUDE, (2013, JDP/Heartefact), GLAD (2013, Heartefact/KCB), VERTER: ILI IMAŠ NADE ILI NADE NEMAŠ (2015, Heartefact/FDU), OSTACI (2016, Heartefact/Festival Devet), NOVO DOBA (2017, Bitef/ArtHub). Dobitnik nagrade za najbolji diplomski rad katedre za dramaturgiju FDU za komad Hič (ni)je veliki (2012) i nagrade za najbolji dramski tekst na festivalu Teatar Fest Petar Kočić (2017) za Novo doba. Saradnik katedre za dramaturgiju FDU, junior editor Vice.rs, bivši kopirajter.

Moj prvi zapažen tekst: GLAD (2013, Heartefact/KCB, r. Andrej Nosov)

najbolji mladi dramaturg za sezonu 2015-2016 – Sara Radojković

NAJBOLJI MLADI KOMPOZITOR(I)
Katarina i Ljubica duo  (Ljubica Damčević, Beograd, 1991 i Katarina Ranković, Beograd, 1990)

Muzički duo je nastao 2013. godine, a čine ga nagrađivane i svestrane umetnice Ljubica Damčević(violina) i Katarina Ranković (klavir) koje izvode autorske imrovizacije, jedinstvene fuzije klasike, džeza i balkanskih ritmova. Ono što daje poseban pečat njihovoj autorskoj muzici za predstave je njeno izvođenje uživo.

Pijanistkinja Katarina Ranković (Beograd, 1990.) je završila postdiplomske studije na FMU u Beogradu. Nastupala je kao solista i članica kamernih ansambala u zemlji i regionu, a dobitnica je brojnih nagrada. Predaje u muzičkoj školi u Beogradu.
Violinistkinja Ljubica Damčević (Beograd, 1991.) je završila master studije na FMU u Beogradu. Nastupala je u značajnim salama Beograda i sarađivala sa brojnim violinistima i pedagozima. Dobitnica je brojnih nagrada na republičkim i međunarodnim takmičenjima. Predaje u muzičkoj školi u Beogradu.
Autorska muzika za predstave: UDAJ SE MUŠKI (2016, Akademija 28, r. Marija Lipkovski), UPAKOVANE (2016, Cirkusfera, r. Ana Popović), DNEVNIK ANE FRANK (2015, Studio Centar, r. Nenad Radović) i aranžmane za predstavu SVE JE TO ROCK N ROLL (2016, Studio Centar, r. Nenad Radović). Katarina Ranković je samostalno radila i muziku za predstavu TREĆI SVETSKI RAT (2016, Mikser Haus, r. Dejan Gocić). 

Moj prvi zapažen rad: UPAKOVANE (2016, Cirkusfera, r. Ana Popović)

 najbolji mladi kostimograf za sezonu 2016-2017 – Maja Marković 

NOMINACIJA NAJBOLJIH PREDSTAVA MLADIH ZA MLADE u 2016-2017 sezoni
  • SKORO PA DRAMA, UK Vuk Stefanović Karadžić, r. Maksim Milošević
  • OSVRNI SE U GNEVU, Šafarikova 8, r. Nataša Radulović
  • PROSIDBA, Tri groša i Dorćolsko narodno pozorište, r. Marija Lipkovski
  • TEŠKO JE REĆI ZBOGOM, Teatar vihor (Gostovanje u Mikser house), r. Marija Lipkovski
  • SLUČAJ RUPA, FDU (Gostovanje u Ateljeu 212), r. Angelčo Ilievski
  • NASILJE Pozorište Dadov, r. Kokan Mladenović (van konkurencije)
Najbolji u sezoni 2015-2016: IZUJ SE, Trupa Ludum Ludum

SKORO PA DRAMA, UK Vuk Stefanović Karadžić, r. Maksim Milošević. Uloge: Marko Mak Pantelić, Aleksandar Kecman, Dragan Sekulić, Novak Radulović i Mina Obradović
OSVRNI SE U GNEVU, Šafarikova 8, r. Nataša Radulović. Igraju: Tamara Dragičević/Iva Stefanović, Miodrag Radonjić, Ivan Mihailović, Nina Janković
PROSIDBA, Tri groša i Dorćolsko narodno pozorište, r. Marija Lipkovski. Igraju: Mirjana Jelić, Djordje Živadinivić Grgur i Aleksandar Jovanović Meda
TEŠKO JE REĆI ZBOGOM, Teatar vihor (Gostovanje u Mikser house), r. Marija Lipkovski. Igraju: Nina Janković/Dragana Dabović, Nevena Ristić i Ivan Mihailović
SLUČAJ RUPA, FDU (Gostovanje u Ateljeu 212), r. Angelčo Ilievski. Igraju: Jelisaveta Karadžić i Stefan Radonjić
NASILJE, Pozorište Dadov, r. Kokan Mladenović (van konkurencije). Igraju: Jovana Radoičić/ Anja Nikitović/ Anja Milanović/ Vlada Paprić/ Mina Šormaz/ Aleksandra Stojmenović/ Jelena Blagojević/ Vida Stanić/ Ida Urošević/ Matija Conić/ Jana Martinov/ Nikola Stanimirović/ Andrea Spasić/ Marko Despotović/ Ilija Marković/ Katarina Ilić/ Nina Starčević/ Todor Dimitrijević/ Jovana Misailović/ Nikola Todorović/ Teodora Gavrilović/ Nina Kojić/ Anja Đurić/ Nikolina Kokunešovski/ Teodora Trnovanović/ Tijana Knežević/ Ognjen Dragović/ Sara Dinić/ Petar Marinković/ Milan Vasiljević/ Sofija Dragoj/ Aleksa Jovanović/ Anastazija Govedarica/ Marija Knežić/ Jelena Tadinac/ Elena Marjanović/ Marko Dimitrijević/ Ana Čolović/ Irena Tepšić/ Dejana Damjanović/ Aleksandra Polić/ Maja Šumonja/ Đorđe Mišina/ Anđela Milošević/ Nina Srdić Hadži-Nešić/ Jagoš Milošević/ Una Petrović/ Nina Kostić/ Janko Kovačević/ Isidora Dinčić
Marko Radojičić 
Marko Radojičić http://bgedtculture.blogspot.rs/
Rođen u Čačku 1982. godine. Inženjer telekomunikacionog saobraćaja. Ljubitelj i pratilac kulturnih dešavanja. Pokrenuo blog o kulturi, Belgrade Edt Culture, u cilju njene popularizacije. Svojim pisanjem želi da promoviše književnost, pozorište, film, izložbe, muziku i igru. Živi i radi u Beogradu. Član UNS-a i međunarodnog udruženja novinara (International Federation of Journalists)