fbpx
spot_img

Biblioteku Nikole Tasića porodica je poklonila Univerzitetskoj biblioteci u Kragujevcu

Bogatu biblioteku od više hiljada knjiga i naučne građe, porodica akademika Nikole Tasića poklonila je Univerzitetskoj biblioteci u Kragujevcu. Ugledni naučnik i arheolog koji je dao veliki doprinos istraživanjima našeg prostora i Balkana, bio je i dugogodišnji upravnik Centra srpske akademije nauka i umetnosti u tom gradu.

Direktor Balkanološkog instituta Srpske akademije nauka i umetnosti, njen generalni sekretar i potpredsednik,a pre svega arheolog svetskog glasa – Nikola Tasić. Bogata knjižna zaostavština gradu u kojem je zaršio Prvu kragujevačku gimnaziju. Gradu koji je voleo.

„Njegova biblioteka je uglavnom bila posvećena praistorijskim periodiima- naročito bronzanom i gvozdenom dobu .Više od 1.500 knjiga i nekih radova koje on još nije stigao da objavi“, istakao je prof.dr Nenad Tasić, sin akademika Nikole Tasića.

I lični predmeti, prepiske, mikrofilmovi, skice, fotografije akademika Tasića, pridodati su bogatoj riznici od oko 120.000 dela kragujevačke Univerzitetske biblioteke.

„Nas čeka jedan dug posao, obiman, da se sva ta građa adekvatno obradi, unese u bibliografsku bazu kako knjižna, tako i neknjižna. Verovatno će iz čitave građe nastati jedan veći broj digitalnih kolekcija“, rekla je Vesna Abadić, upravnica Univerzitetske biblioteke u Kragujevcu.

Značajna građa za buduće generacije i arheologiju, jer se na stručnoj literaturi i bogatoj zaostavštini Nikole Tasića, temelji njihov rad.

„Iz toga, mnogo toga možemo da vidimo i da naučimo sa tih iskopavanja, iz tih istraživanja i dokumentacije koja mora da se čuva i koja je vrlo značajna za arheologe“, navela je Slavica Đorđević, arheolog.

Nauci i arheologiji posvetio je život, jedan od korifeja kragujevačkog Univerziteta, dugogodišnji upravnik Centra Srpske akademije nauka i umetnosti. Očekuje se da njegova biblioteka dobije status kulturnog dobra i bude proglašena legatom.

Izvor: rts.rs

Zoran Todorović
Zoran Todorović
Osnivač „Pokazivača“. Tvorac novakovanja. Čovek koji od života želi sve ili ništa, a trenutno živi negde između.