fbpx
spot_img

Upucao zlato – pripadnik SAJ-a Ljubiša Momčilović najbolji na svetu u praktičnom streljaštvu

Na Svetskom prvenstvu u praktičnom streljaštvu u Tajlandu, u konkurenciji oko 80 zemalja, pripadnik SAJ-a Ljubiša Momčilović osvojio je zlatnu medalju. U Specijalnoj antiterorističkoj jedinici veštinu praktičnog streljaštva, tj. IPSC-a, neguju više od dvadeset godina i u tome su veoma uspešni, i stariji pripadnici i oni najmlađi.

Oko 1.400 takmičara ispalilo je na hiljade metaka u različite mete u mnogo kategorija. Momčiloviću je ovo šesto Svetsko prvenstvo. Kaže da su potrebna tri da se strelac psihički rastereti i oslobodi pritisaka. Na takmičenju u Tajlandu pucao je u pojedinačno najbrojnijoj kategoriji.

„To su užasni uslovi, noću je 28 stepeni pada kiša, danju je 37 pada kiša, non-stop pada kiša, non-stop je vlažno i za nas jako teški uslovi. Vremenska je razlika i klima je druga, morate da se par dana prilagodite tome i onda za nas takmičare koji se borimo za medalju je ogroman psihički pritisak. Prvenstvo sveta se organizuje svake treće godine, vi bukvalno tri godine čekate šansu da se pokažete“, objašnjava Ljubiša Momčilović.

IPSC je praktično streljaštvo nastalo u Sjedinjenim Državama sredinom prošlog veka. Poslednjih dvadeset i više godina zastupljeno je u najelitnijoj policijskoj jedinici, zahvaljujući, kako kažu, komandantu i komandi. Predstavlja granu streljaštva koja spaja dva elementa: brzinu i preciznost. Puca se u svim vremenskim uslovima i svi ti parametri računaju se u krajnji rezultat.

„Ovaj sport razvija tri elementa – prvi element je bezbednost rukovanja oružjem, u svakom momentu bezbedno rukujete oružjem, za policiju je to jako bitno, jer policija radi u gradskim uslovima, pogotovu antiteroristička jedinica. Druga stvar je imate dva elementa brzinu i preciznost. Podjednako podiže nivo obučenosti oružja, da se puca brzo i da se puca precizno“, ističe Momčilović.

„Koristimo službeno oružje koje se inače koristi u svetu, najzastupljenija jeste češka zbrojevka ‘šedov 1SP70’ i ‘šedov 2’, tu su i ‘glokovi 17’ i neka druga razna oružja koja se koriste u svetu“, dodaje Saša Šunjevarić, pripadnik SAJ-a.

Šunjevarić je više od dve godine u SAJ-u. IPSC-om se bavi od 2016. godine, a iza sebe ima učešće na evropskom prvenstvu održanom u Beogradu 2019. Zvučni signal i početak pucanja, poseban je trenutak, kaže Šunjevarić.

„U startu ko tek počinje da se bavi streljaštvom to je momenat kada kreće najveći adrenalin. Kako se čovek duže bavi ovim poslom, pokušava da taj nivo adrenalina svede na minimum, tako da što se duže bavimo, taj momenat postaje sve beznačajniji u tom smislu, samo razmišljamo o pucanju i to je to“, objašnjava Šunjevarić.

U IPSC-u nema pauze. Dok je zima u Srbiji, takmičiće se u toplijim krajevima i spremati za Evropsko prvenstvo koje se održava naredne godine.

Izvor: rts.rs

Zoran Todorović
Zoran Todorović
Osnivač „Pokazivača“. Tvorac novakovanja. Čovek koji od života želi sve ili ništa, a trenutno živi negde između.