fbpx
spot_img

Borci nežnog srca

sekretar Kola srpskih sestara
Nadežda Petrović – sekretar Kola srpskih sestara

Članice Kola srpskih sestara MO Kragujevac daju svoj doprinos obeležavanju stogodišnjice od izbijanja Prvog svetskog rata predavanjem DOPRINOS KOLA SRPSKIH SESTARA U SRPSKIM RATOVIMA.

Predavači:Ljubica Žikić-predsednica Kola,Lela Vujošević,članica Kola,sociolog,daće doprinos rasvetljavanju dela naše istorije u kome su značajno i aktivno učestvovale žene, a o kojima se stidljivo govori ili sasvim zanemaruje.
Biće obrazloženo:vreme osnivanja prvih ženskih udruženja sa programom borbe za prava žena,posebnih prilika za osnivanje Kola srpskih sestara,čije članice će na prvo mesto staviti patriotske ciljeve u srpskim ratovima ,u koje su se uključivale kao bolničarke i kao borci ,pokazale herojsko držanje,sestrinsku brigu i zalaganje.
BEZ RAZUMEVANJA OVE TEME ISTORIJA NIJE POTPUNA !!!
Predavanje će biti održano u svečanoj sali Prve kragujevačke gimnazije u utorak 25.11.2014. god. sa početkom u 19.00 h.
Pozivamo drage prijatelje i poštovaoce Kola da svojim prisustvom podrže rad današnjeg Kola srpskih sestra.
KOLO SRPSKIH SESTARA
KOLO SRPSKIH SESTARA
Kolo srpskih sestara MO Kragujevac baštini tradiciju Šumadijskog kola srpskih sestara koje je osnovano 14. (27) septembra 1903. godine, iste godine kao i beogradsko Kolo srpskih sestara. Osnovano je kao građansko žensko udruženje patriotske orijentacije, s ciljem promovisanja «nacionalno-patriotskih, kulturno-prosvetnih i humanih ciljeva». Ideja za osnivanjem Kola srpskih sestara potekla je od Nadežde Petrović, slikarke i Delfe Ivanić, nastavnice, a ime udruženju dao je Branislav Nušić, književnik, koji je sa Ivanom Ivanićem, diplomatom, napisao Statut društva.