fbpx
spot_img

Kolektivna izložba barskih akademskih umjetnika na 31. Barskom ljetopisu

Na 31. Barskom ljetopisu večeras je u Galeriji “Velimir A.Leković” likovni program ljetopisa otvorio slikar Muharem Muratović.

Na početku programa otvaranja likovnog programa barskih akademskih slikara prisutne je u ime Barskog ljetopisa i Galerije “Velimir Leković” pozdravio mr Milun Lutovac, književnik i slikar, ujedno i upravnik galerije “Velimir A.Leković” napominjući da svaki od autora koji večeras izlaže zaslužuje da u ovoj prostoriji ima svoju samostalnu izložbu – dajući riječ  Muharemu Muratoviću koji je  u ime devetnaest Barskih slikara pozdravio prisutne goste napominjući da devetnaest nije konačan broj barskih slikara, da ih grad Bar ima više ali zbog raznih okolnosti ovaj put nijesu prisutni na izložbi.

Zahvaljujući se mnogobrojnoj publici i ljubiteljima likovne umjetnosti, koji su za ovu priliku napunili salu, proglasio je izložbu otvorenom.

Izložba je otvorena od 20.juna do 20. Avgusta 2018. God.

 

Labud N. Lončar

Spisak slikara koji izlažu:

 

Dalibor Dado Ćetković je rođen u Baru 1982. godine. Završio je Srednju likovnu školu „Petar Lubarda“ na Cetinju2001. godine kada se upisao i na Akademiju likovnih umjetnosti u Trebinju. Diplomirao je 2007. godine, na slikarskom smjeru kod profesora Marka Musovića.  Do sada je imao preko 30 kolektivnih i 10 samostalnih izložbi u zemlji i inostranstvu. Više puta je nagrađivan na internacionalnim izložbama savremenih likovnih stvaralaca. Živi i radi u Baru.

Goran Ćetković je rođen 1975. u Kolašinu. Diplomirao je na Fakultetu likovnih umjetnosti na Cetinju, u klasi prof. Nikole Gvozdenovića, 2000. godine. Izlagao je na velikom broju grupnih izložbi u zemlji i inostranstvu i učesnik je velikog broja likovnih kolonija. Samo neke od njegovih samostalnih izložbi su: Galerija „Spinnaker“ (Herceg Novi, 1999), Galerija V. A. Leković (Bar, 2000), Dom kulture Kolašin (2001), Galerija „Centar“ (Podgorica, 2006), zatim izložbe koje je imao u Mojkovcu, Kotoru, Tivtu, ali i Beogradu, Zagrebu, Splitu. Osvojio je brojne nagrade i priznanja, među kojima su: Godišnja nagrada FLU-a sa Cetinja i Galerije „Spinnaker“ na izložbi studenata završne godine, Nagrada za slikarstvo Udruženja likovnih umjetnika Crne Gore „Milunović, Lubarda“, za 2016. godinu, kao i plaketa Tesla fondacije iz Njujorka 2017. godine.

Jakša Ćalasan je rođen 1979. godine. Završio je Akademiju likovnih umetnosti u Novom Sadu, u klasi profesora Slobodana Kneževića Abija, na odsjeku za grafiku. Do sada je imao veliki broj samostalnih izložbi širom Crne Gore, Srbije, ali i u Italiji. Neke od važnijih grupnih izložbi na kojima je učestvovao su: „Novembarski salon vizuelnih umjetnosti“ (Cetinje, 2012. i 2014), „International Colony“ (Varese, Italija, 2011), „Barski likovni umjetnici“ (Nirnberg, Njemačka, 2008), „Perspektive V u Remontu“ (Beograd, Srbija, 2007), „Oktobarski salon“ (KC „Kovin“, Srbija, 2006), „Majska izložba grafike Beogradskog kruga“ (2006), „Izložba XIII Bijenala studentske grafike SCG“ (Beograd, Srbija, 2006), „Art klinika“ (Novi Sad, Srbija, 2006) i dr. Dobitnik je nekoliko nagrada i priznanja, kao što su: Nagrada za grafiku na XIII Bijenalu studentske grafike SCG u Beogradu, Nagrade za grafiku i crtež Art klinike „Perspektive“. Živi i radi u Baru.

Jelena Iličković Tomić je rođena 1986. godine u Baru. Diplomirala je na Fakultetu likovnih umjetnosti na Cetinju 2012. godine, u klasi prof. Branislava Sekulića, na odsjeku Slikarstvo. Izlagala na brojnim kolektivnim izložbama u regionu, među kojima su: „Umjetničko čitanje Njegoša“ (galerija „Velimir A. Leković“ Bar, 2013); „Barski umjetnici“ (galerija „Velimir A. Leković“ Bar, 2012); „EX hibition“ (Biljarda Cetinje, 2010); „19. Generacija“ (Scottish Pub Academia, 2010); „Godišnja izložba FLU-a“ (Rusko poslanstvo Cetinje, 2010) i dr. Imala je i samostalnu izložbu pod nazivom „Absence / Presence“ (JU Muzeji i galerije Podgorice, Moderna galerija Podgorica 2015). Trenutno živi i radi u Podgorici.

Jovan Jerkov je rođen 1980. godine u Podgorici. Diplomirao je na Akademiji likovnih umjetnosti u Trebinju, na odsjeku za grafiku, u klasi prof. mr Mirka Toljića. Direktor je osnivač firme „Blue IT“, kreator portala www.tvojbar.me, a predavao je i u osnovnoj školi „Vladimir Nazor“ u Podgorici. Iza sebe ima veliki broj samostalnih i kolektivnih izložbi među kojima su: „Tradicionalna izložba članova ULUCG“ (Podgorica, 2014. i 2018); samostalne izlože „Duobus Dimidiis“ (Galerija „Velimir A. Leković” Bar, 2014), „Omnia Mea“ (Galerija „Art“ Podgorica, 2013), „Dodir Andromede“ (Podgorica i Pljevlja, 2013); likovne kolonije „Stari most“ (Bijelo Polje, 2014) i „Suvodo“ (Berane, 2014); potom Izložba mladih članova ULUCG (Podgorica, 2012) i mnoge druge.

Maja Vuksanović je rođena je 1992. godine u Baru. Osnovne i specijalističke studije grafičkog dizajna završila je na Fakultetu likovnih umjetnosti na Cetinju. Diplomirala je 2016. godine na modulu Primijenjene fotografije pod mentorstvom profesora Lazara Pejovića. Dobitnica je stipendija i brojnih nagrada iz oblasti grafičkog dizajna i fotografije. Učestvovala je u radu brojnih radionica sa temama umjetnosti, kao i na raznim međunarodnim i internacionalnim dizajnerskim forumima, konferencijama i festivalima. Do sada se predstavila publici izložbama kao što su: „Samostalna izložba fotografija na pruzi“ (Centar savremene umjetnosti Crne Gore, Perjanički dom Podgorica, 2017); kolektivna izložba fotografija „Foto fest Bar“ (2017); izložba mladih umjetnika iz Crne Gore (Internacionalni skup GNP Žabljak, 2016); kolektivna izložba ilustracija „Artefakt Made in Cetinje Art market“ (Cetinje, 2015); izložba najboljih studentskih fotografija „World Biennial of Student Photography“ (Novi Sad, 2015); humanitarna izložba studenata Fakulteta likovnih umjetnosti i mladih umjetnika Crne Gore (Podgorica, 2014), projekcija animacija „Kinetic typography“ (Noć muzeja, Perjanički dom, Podgorica), samostalna izložba crteža i slika (Galerija Takovska 8, Dečji kulturni centar, Beograd, 2005).

Marko Rakonjac je rođen 1985. godine u Baru. Završio je Srednju likovnu školu ,,Petar Lubarda“ na Cetinju. Diplomirao je na Akademiji likovnih umjetnosti u Trebinju 2010. godine na odsjeku za slikarstvo, u klasi prof. Marka Musovića. Imao jednu samostalnu i više zajedničkih izložbi. Radi kao kustos u galeriji ,,Velimir A. Leković“ u Baru.

Mijodrag Pekić je rođen 1961. u Nikšiću. Izlagao je samostalno više puta u zemlji i inostranstvu, učestvovao na više kolektivnih izložbi crnogorskih slikara i sudjelovao u brojnim likovnim kolonijama. Živi i radi u Baru.

Muharem Muratović je rođen 1950. godine u Mrkojevićima u Baru. U rodnom mjestu je završio osnovnu školu, a gimnaziju i Pedagošku akademiju u Nikšiću (odsjek likovna umjetnost) 1972. godine. Iste godine započinje i pedagoški rad kojim će se baviti u kontinuitetu, paralelno sa slikarstvom. U toku dvije decenije rada njegovi učenici postizali su velike uspjehe, osvajajući prve nagrade u Nju Delhiju, Tokiju, Londonu i Ženevi. Omiljeni je zavičajni slikar i jedan od najboljih crnogorskih slikara, koji je svojim toplim, prirodnim bojama ispjevao odu ženi i mrkovskom tlu. Dobitnik je mnogih nagrada i smatraju ga jednim od najboljih crnogorskih slikara. Izlagao je na brojnim samostalnim i kolektivnim izložbama u zemlji i inostranstvu. Pored onih realizovanih u skoro svim gradovima Crne Gore i državama regiona, izdvajaju se i izložbe od njih realizovane su u Ankari, Briselu, Nirnbergu, Parizu, Lisabonu…

Nataša Drešić je rođena 1987. godine u Baru. Osnovne i specijalističke studije završila je na Fakultetu likovnih umjetnosti na Cetinju na grafičkom odsjeku, u klasi prof. mr Anke Burić 2016. godine. Tokom 2015. godine bila je na studijskom usavršavanju na „Ecole Superieure d’Art de Lorraine“ u Metzu, u Francuskoj. Dobitnica je brojnih stipendija i priznanja, među kojima je i stipendija CANU za podsticanje umjetničkog podmlatka Crne Gore za 2017. godinu. Iste godine postala je član ULUCG. Tokom 2017. godine je radila kao pripravnik na slikarskom odsjeku na Fakultetu likovnih umjetnosti na Cetinju. Trenutno radi kao likovni pedagog u OŠ „Stefan Mitrov Ljubiša“ u Budvi. Značajne kolektivne izložbe i radionice su joj: Festival umjetnosti „Virski“ (galerija „V. A. Leković“, Bar, 2016), „17. Internacionalno bijenale grafike – Sarcelles“ (Pariz, 2015), „Mozaik malog formata X“ (Mala galerija ULUPUDS-a, Beograd, 2015), Kolektivna izložba studenata („Galerija 42“, Cetinje, 2014), Mozaik malog formata – radionica mozaika („Barski ljetopis“, Stari Bar, 2013), „Henri Mur kao inspiracija“,grafička radionica s britanskom grafičarkom Sarom Gilet (galerija „Miodrag-Dado Đurić“, Cetinje, 2012). Iza nje su i samostalne izlože: „Samoozbiljenje“ (Crnogorska komercijalna banka, Podgorica, 2017), „Samoozbiljenje“ (Centar savremene umjetnosti Crne Gore, galerija „Centar“, Podgorica, 2017), „Diplomska izložba“ („Galerija 42“, Cetinje, 2016) i „Ecole Superieure d’Art de Lorraine“ – Metz (Francuska, 2015).

Nikola Gvozdenović je rođen 1934. godine u Gluhom Dolu. Diplomirao je na Akademiji likovnih umetnosti u Beogradu 1960. godine, u klasi prof. Mila Milunovića kod kojeg je završio postdiplomske studije 1962. godine. Odlazio je na studijska putovanja širom svijeta (Italija, Njemačka, Čehoslovačka, Poljska, Švajcarska, Engleska, Turska, Grčka i SAD). Uz kontinuirani pedagoški rad izlagao je na dvadesetak samostalnih i na brojnim grupnim izložbama u zemlji i inostranstvu. Član je Udruženja likovnih umjetnika Crne Gore. Od 1988. godine živi u Sutomoru i radi kao redovni profesor na Fakultetu likovnih umjetnosti na Cetinju.

Predrag Božović je rođen 1965. godine u Nikšiću, gdje je završio Nastavnički fakultet – odsjek za likovno vaspitanje. Godine 2013. diplomirao je na Fakultetu umjetnosti Univerziteta Donja Gorica na specijalističkom studiju ,,Teorija moderne i savremene umjetnosti“. Zaposlen je u OŠ ,,Mrkojevići“ u Pečuricama. Imao je dvije samostalne izložbe i više grupnih.

Stefan Bulatović je rođen 1992. godine u Baru. Gimnaziju „Niko Rolović“ u svom gradu završio je 2011. godine, a potom i Fakultet likovnih umjetnosti na Cetinju, 2015. godine, na odsjeku za grafički dizajn. Od 2017. godine član je Udruženja likovnih umjetnika Crne Gore. U periodu od 2014. do 2018. izlagao je u okviru brojnih kolektivnih postavki kao što su: Tradicionalna izložba Udruženja likovnih umjetnika Crne Gore, „Artefact bazaar“ (Cetinje), nekolike humanitarne izložba studenata i mladih umjetnika Crne Gore, „Student art festival“ (Biljarda, Cetinje), „Fluid workshop“ (Bar), grupna izložba fotografija (Galerija 42˚, Cetinje) i dr. Dobitnik je nagrade „Fluid Design“ foruma za najbolje tipografsko rješenje 2013. godine.

Neda Popović je rođena 1988. godine u Baru. Osnovnu i srednju školu završila je u Baru. Fakultetsko obrazovanje stekla je na Visokoj tehničkoj školi strukovnih studija u Novom Sadu na smjeru Primijenjena fotografija. Specijalističke studije završila je na Fakultetu likovnih umjetnosti na Cetinju, smjer Grafički dizajn. Trenutno je zaposlena u Ekonomskoj školi u Baru, kao profesorica Istorije umjetnosti i kulture.

Snežana Brajović je rođena 1960. godine u Baru. Osnovnu i srednju školu završila je u Baru. Diplomirala je na Akademiji likovnih umjetnosti u Sarajevu 1985. godine, na smjeru Grafika. Izlagala je na više kolektivnih izložbi. Radi kao profesorica likovnih umjetnosti u Gimnaziji „Niko Rolović“ u Baru.

Maja Čakalović je rođena 1987. godine u Baru. Završila je Srednju likovnu školu „Petar Lubarda“ na Cetinju, na odsjeku Likovni tehničar. Diplomirala je na Fakultetu likovnih umjetnosti na Cetinju na odsjeku za vajarstvo, u klasi prof. Pavla Pejovića, kod koga je i magistrirala. Od 2010. godine je član Udruženja likovnih umjetnika Crne Gore. Do sada je osvojila Godišnju nagradu za skulpturu Fakulteta likovnih umjetnosti (Cetinje, 2009), Nagradu „Hercegnovskog zimskog salona“ (Herceg Novi, 2010), Nagradu PRO.PR za skulpturu na temu „Komunikacije“ (Budva, 2016). Bitnije izložbe u okviru kojih je izlagala su: Galerija „Listen to your eyes“ (Metz – Francuska, 2010), Nacionalno istorijski muzej (Tirana – Albanija, 2011), „Muzeji i galerije grada Podgorice“ (Podgorica, 2016), „Presjek Crnogorske savremene likovne scene 2006-2016“ (Podgorica, 2016), „50. jubilarni Hercegnovski zimski salon“ (Herceg Novi, 2017). Tu su i mnogobrojne kolektivne izložbe u zemlji i inostranstvu. Iza sebe ima i veliki broj samostalnih izložbi širom Crne Gore, kao i umjetničkih kolonija i rezidencija.

Marko Čakalović je rođen 1984. godine u Baru. Srednju likovnu školu „Petar Lubarda“ na Cetinju završio je 2003. godine. Diplomirao je 2008. godine na Fakultetu likovnih umjetnosti na Cetinju. Član je Udruženja likovnih umjetnika Crne Gore od 2009. godine. Dobio je Godišnju nagradu za skulpturu Fakulteta likovnih umjetnosti, 2007. godine. Učestvovao je na brojnim grupnim izložbama i rezidencijama. Neke od najvažnijih izložbi su mu: Tradicionalna godišnja izložba ULUCG (Podgorica, 2017. i 2018), „Internazionale Studio Colombo“ (Napulj, 2016), Internacionalno bijenale portreta „Interbifep“ (Bosna i Hercegovina, 2015), „Art Salon 2015“ (Makedonija, 2015), Kulturni centar  (Makedonija, 2014), „Barski likovni umjetnici u Nirnbergu“ (Njemačka, 2008) i dr. Radovi su mu publikovani u časopisu za umjetnost i kulturu „Emboss Magazine“ (Kanada, 2016).

Petar Vujošević je magistar slikarstva koji živi i radi u Baru i Beogradu. Autor je i osnivač Ljetnje škole mozaika u Baru za čiju je organizaciju i rad 2015. godine dobio Nagradu ULUPUD-a za najuspješnijeg likovnog pedagoga na „50. Dečjem oktobarskom salonu“, održanom u Muzeju primenjenih umetnosti u Beogradu. Takođe, autor je i više projekata koji su realizovani u Baru u sklopu „Barskog ljetopisa“: „Kamen je znamen“ (2000), „Legenda o gvožđu“ (2001), „Da, voda“ (2002.) i „Jedan drugi svijet“ (2004). Održao je brojna predavanja i vodio veliki broj radionica mozaika: Ljetnja škola mozaika (Arheološki muzej – Muzeji i galerije Budva, 2015), Kurs mozaika (Galerija V. A. Leković, Bar, 2013), Radionica mozaika za decu (Muzej primenjenih umetnosti, Beograd, 2013), XI Međunarodni umetnički kamp, radionica mozaika sa grupom „Ametist“ (Trstenik, 2011), Letnja radionica mozaika za djecu (Kalemegdanska tvrđava, Beograd, 2009), Radionica mozaika u okviru manifestacije Noć muzeja, (Kalemegdanska tvrđava, 2009), Ljetnja škola keramike (Stari grad Bar, 2006), Radionica mozaičkih tehnika, grupa „Ametist“ (galerija Stara kapetanija, Zemun, 2004), Tribina „Savremeni materijali u livenju mozaičkih kompozicija“ (galerija SULUJ, Beograd, 2004), Tribina „Mozaik nekad i sad“ (galerija V. A. Leković, Bar, 2002). Autor je i osnivač „Beogradskog festivala mozaika“ (2016) i „Festivala Virski“ (2015. i 2016) kao i projekata „Putevi umjetnosti“ i „Mozaik malog formata“ (održava se u Beogradu od 2006).

Danijela Stanković Rakonjac je rođena 1976. godine u Baru. Završila je Akademiju likovnih umjetnosti na Cetinju, u klasi prof. Smaja Karaila. Član je Udruženja likovnih umjetnika Crne Gore od 2002. godine. Izlagala je u galerijama u nekoliko gradova Crne Gore i bila učesnik brojnih kolektivnih izložbi: Izložba barskih umjetnika u Nirnbergu (2008), Izložba barskih umjetnika „Baru u čast“ (2009), izložba ,,Umjetničko čitanje Njegoša“ (2013), Likovni salon likovnih pedagoga, Podgorica (2017. i 2018), podgorički „Art festival“ (2017), Tradicionalne izložbe ULUCG i dr. Bavi se pedagoškim radom u OŠ „Jugoslavija“ u Baru.

Labud Lončar
Labud Lončar
LABUD N. LONČAR Rođen je 1964. god. u Ivangradu, današnje Berane. Penzionisani profesionalni vojnik. Bavi se pisanjem poezije i proze. Osnivač i predsjenik međunarodnog udruženja književnih stvaralaca i umjetnika „Nekazano“, iz Bara. Objavio je pet knjiga poezije:„Rođenje suze“, „Ostavljanja“. „Na poleđini sna“, “Ako prećutim pjesmu” i „Sidro noći“ I jednu knjigu kratkih priča „Svako ostavi neki trag“. Zastupljen je u pedesetak domaćih i stranih zbornika i antologija. Njegovi radovi i knjige prevedeni su na engleski, nemački, ruski, francuski, kineski, bengalski, bugarski, poljski, makedonski, albanski i slovački jezik. Dobitinik je mnogih priznanja i nagrada. Između ostalog nagrađen je objavljivanjem svoje treće knige “Na poleđini sna” – na Amazonu a pod teretom najbolje pjesme na konkursu “Društva živih pjesnika” između 4000 kandidata. Dobitnik je "Gramate Knjaza Miloša" za nacionalni doprinos ukupnoj srpskoj književnosti koju dodjeljuje Ministarstvo kulture Srbije i Udruženje književnika Srbije. Takođe, dobitnik je "Povelje Cara Konstantina i carice Jelene“ koju mu je dodijelilo Udruženje književnika Srbije i Ministarstvo kulture Srbije. Renomirana i tradicionalna poljska književna nagrada “Klemens Janicki Ianicus” 2022. god. dodijelila mu je za izuzetan književni rad i doprinos evropskoj poeziji, Međunarodna poetska manifestacija „Ohridski poetski biser“ iz Ohrida dodijelila mu je specijalno priznanje „Ohridski biser“. Srpsko akademsko društvo „Vizantija“ dodijelila mu je „Blagodarje“ za doprinos i širenje kulture. Kulturni centar „Hadži Ruvim“ iz Lajkovca dodijelilo mu je Zlatnu medalju „Hadži Ruvim“. Međunarodni festival “Struški književni susreti”, Kulturni centar „Bran“ i Makedonska kulturna riznica dodijelilo mu je priznanje “Petkov amanet” kao najboljem stranom književniku za 2023. god. Kao i „Zlatnu blagodarnicu“. Član je Udruženja književnika Srbije i Udruženja književnika Crne Gore. Počasni član „Scene Crnjanski“ iz Beograda, Kluba književnika Beograda i Kulturnog salona „Stenka“. Osnivač je i Glavni i odgovorni urednik portala za umjetnost i kulturu “Nekazano”. Takođe, osnivač je i glavni urednik časopisa za kulturu i umjetnost ”Nekazano” i istoimenog časopisa za Haiku -”Nekazano”. Časopis za Haiku „Nekazano“ je prvi zvanični časopis za Haiku na području Crne Gore. Osnivač je Festivala ljubavne poezije “Pjesnik – Svetionik”. Živi i stvara u Baru.