fbpx
spot_img

Branko Golubović Golub dobitnik nagrade „Mikica Zdravković“

Branko Golubović Golub, legendarni frontmen pank-rok benda Goblini i dugogodišnji humanitarni radnik, četvrti je dobitnik tradicionalne nagrade „Mikica Zdravković“ koju kragujevački Arsenal fest dodeljuje ličnostima iz Srbije i regiona za njihov dosadašnji rad na muzičkoj sceni. Nagradu je, u njegovo ime, u Domu omladine Kragujevca 21. juna, na Svetski dan muzike, primio gitarista Goblina Alen Jovanović.

Foto: Slavoljub Radojević

Prethodni laureati su Nenad Kuzmić, muzički urednik Radio Beograda 202, čuveni fotograf Brajan Rašić i producent i muzičar Vojislav Voja Aralica.

Priznanje se dodeljuje u znak sećanja na prerano preminulog Mikicu Zdravkovića (1974-2020), jednog od osnivača Arsenal festa, zaposlenika Doma omladine Kragujevac i basistu bendova ČBS i Vesele osamdesete.

Branko Golubović Golub je 1992. bio među osnivačima čuvenog šabačkog benda Goblini. Sa grupom je snimio šest studijskih i dva živa albuma. Goblini i dalje predstavljaju jednu od najvećih koncertnih atrakcija u regionu, bez obzira na Golubov život u inostranstvu dugi niz godina. U okviru mirovnih misija radio je u Avganistanu, Šrli Lanci, Pakistanu, Etiopiji, a od 2018. godine je u Jordanu. Autor je knjige „Pisma iz Avganistana“ (2009), kao i „Izgužvane misli“ (2018) koja obuhvata period od nastanka Goblina do njegovog odlaska u inostranstvo 2003. godine.

Foto: Slavoljub Radojević

Golub je, povodom nagrade, istakao:

„Počastvovan sam. Nalazim se rame uz rame sa takvim ljudima iz srpskog rokenrola kao što su gospoda Aralica, Rašić i Kuzmić. Ne znam otkud ja tu“.

Goblini će ove godine zatvoriti program na Main Stageu Arsenal festa nastupajući poslednje, treće večeri, 29. juna.

„Jedva čekamo, nismo se videli već dve godine. Ima nas“, u svom stilu najavljuje Golub.

Foto: Slavoljub Radojević

Dodeljivanje nagrade “Mikica Zdravković” Branku Goluboviću Golubu upriličeno je u sklopu pratećeg programa 14. Arsenal festa, koji će biti održan od 27. do 29. juna u prostoru Kneževog Arsenala u Kragujevcu. Očekuje se da rekordan broj posetilaca na tri stejdža uživa u nastupima proslavljenih izvođača kao što su, pored Goblina, Zdravko Čolić sa simfonijskim orkestrom, Bijelo dugme, Kijanu Rivs i Dogstar, Asian Dub Foundation, Circa Waves, Palaye Royale,Sivert Hoyem, Nouvelle Vague, Lil Pump, Nik West, Partibrejkers, Brkovi i mnogi drugi.

Zoran Todorović
Zoran Todorović
Osnivač „Pokazivača“. Tvorac novakovanja. Čovek koji od života želi sve ili ništa, a trenutno živi negde između.