fbpx
spot_img

Ciklus izložbi: strip i ilustracija – Milan Miletić – Konjanici


ČETVRTAK, 10. MAJ 2018. 19:00 (izložba traje do 24. maja)

MILAN MILETIĆ, Gornji Milanovac: KONJANICI 
izložba stripa i ilustracije

Milan Miletić je rođen 1950. godine u Lapovu. Akademiju za likovne umetnosti završio je u Beogradu 1975, a postdiplomske studije dve godine kasnije. Kao slobodan umetnik profesionalno se bavi slikarstvom. Dobio je više priznanja u zemlјi i inostranstvu. Pored slikarstva bavio se ilustracijom i stripom. Po slobodnoj proceni uradio je oko 10.000 crteža (novinska ilustracija, ilustracije knjiga, strip), od čega oko 1.000 strip strana.

Krajem 1969. godine počeo je saradnju sa Politikinim zabavnikom, gde je pored ilustracija objavio i svoja prva dva, kratka reklamna stripa – Astra i Sprint pepermint. Od ilustracija u ovom periodu, najozbilјniji mu je serijal Istorija oružja. Od 1971. godine počinje saradnju sa izdavačkom kućom Dečje novine iz Gornjeg Milanovca koja intezivno traje 21 godinu. Pored nekoliko hilјada ilustracija, u izdanju ove kuće realizovao je i oko 500 strana stripa.

Strip Damir na temu iz srednjevekovne Srbije, objavlјen je u listu BombašDečje novine. Nakon tri kraća stripa (Do poslednjeg, Poručnik konjičke brigade i Crna kralјica) počinje sa crtanjem prvog serijala Kočiz, koji je objavlјen u YU-stripu, a poslednja epizoda objavlјena je u reviji Profil kao poseban album. Najduži serijal Larami radio je za Dnevnik iz Novog Sada. Ovaj klasični vestern po sopstvenom tekstu, a kasnije i po tekstovima Miodraga Milanovića, realizovan je u 16 epizoda i objavlјen u Strip zabavniku. Epizoda Tragovi smrti objavlјena je kao poseban album u boji, dok je devet epizoda ovog serijala objavlјeno u francuskoj reviji Yuma 2002. godine. Za Forum iz Novog Sada radio je strip Knez Vojislav, a potom i četiri epizode Tarzana, licencni posao za inostranog izdavača. Vestern Divlјi Bil, kasnije objavlјen kao poseban album, crta za Male novine iz Sarajeva. Najambiciozniji i najbolјi strip mu je Ratnici iz Arkone. Od predviđenih šest epizoda uradio je tri, objavlјenih u listu Dečje novine.

Devedesetih godina radio je ilustracije za nemačkog izdavača Kelter, objavlјene na naslovnim stranama pisanih vesterna. Ilustrovao je knjige za više izdavača, a najviše za BIGZ. U poslednje vreme vrši sređivanje arhive i pripremu za ponovno objavlјivanje starih stripova.

Zoran Todorović
Zoran Todorović
Osnivač „Pokazivača“. Tvorac novakovanja. Čovek koji od života želi sve ili ništa, a trenutno živi negde između.