fbpx
spot_img

Damiano Roi: Karijeru gradim na duge staze

Ništa nije slučajno i sve se događa onda kada treba. Damiano Roi, ime od osmeha, nadahnuća, emocija, pesme i igre, bajki, vere i dobre nade. Kada priča govori dušom, veruje da ima anđela na ramenu i živi kao da mu je svaki dan poslednji.


Kada ga upoznate ne možete da prestanete da se smejete jer sa njim u prostoriju uđe radost i dobro raspoloženje koji tu ostaju i kada on ode. I ta prva reakcija, impresija o njemu jeste možda i najrealnija definicija njegove ličnosti  koje nadograđuju jednostavnu, a opet specifičnu čaroliju. Čini se da uvek u nekom skrivenom džepu nosi vedrinu, malo mora, sunca i leta i da takvu energiju prenosi na ljude i van scene. To jeste osnovna odlika njegovog karaktera, stvarnosti, muzike, emocije, svega.

Po čemu ćeš pamtiti nastup u Srbiji?

Nastup u Srbiji pamtiću po prvom nastupu u najdražoj zemlji i gradu Beogradu.

Koliko koncerata i nastupa si imao do sada?

U mojoj dugogodišnji karijeri sam imao preko 500 koncerata i preko 5 000 nastupa.

Da li si imao angažman u Milanskoj školi, operskoj kući koja više od dva veka dominira operskim svetom?

Nisam imao angažman u Milanskoj operskoj kući, ali su mi 2000-te godine Italijani nudili studije u operskoj kući La Fenice u Veneziji. Tada sam tu ponudu odbio, jer sam bio mladi roker.

Kako privatno funkcionišeš? Priznaćeš da su ogromne kulturološke razlike između Japana i nas sa Balkana bez obzira na istu profesiju?

U svakoj zemlji su isteknute kulturološke razlike  što je sasvim normalno. Mislim da su vrednosti u Japanu ili kod nas na Balkanu sličnije nego što zamišljamo. Odrastao sam tu tako da su mi te Balkanske svakako bliže.

Šta pamtiš kao najzanimljiviji događaj u karijeri?

Godinama se puno toga skupilo. Ali svakako ću pamtiti kao najzanimljiviji događaj to da sam 2011. godine bio gost na koncertu Olivera Dragojevića u Ljubljani.

Da li smatraš da će se domaća pop operska scena ikada oporaviti i vratiti nekadašnji sjaj?

Uveren sam da će se domaća pop-operska scena oporaviti i da će dobiti nekadašnji sjaj. I sam radim u tom pravcu.

Pored pop opere šta voliš da slušaš? Ko su ti omiljeni kompozitori, bendovi, pevači?

Pored pop-opere volim da slušam rok i pop muziku. Moj omiljeni bend je svakako Amadeus bend, sa članovima smo stekli i prijateljstvo. Takođe, izvrstan čovek i omiljeni pevač mi je Zdravko Čolić i Marija Šerifović. Omiljeni kompozitori su Vladimir Grajić i Saša Nikolić.

O kojim rolama maštaš i koji kompozitori pišu muziku tvom senzibilitetu?

Pop-opera je specifičan smer. Mislim da bi se sa Grajom ili Sašom uspeo dobro uklopiti. Ali stvarno moram da kažem da ima tu još odličnih kompozitora koji prave i filmsku glasbu. Nameravam da pripremim neki vrhunski album na srpskom jeziku.

Kako izgleda trenutno, a kako će izgledati u skorijoj budućnosti život i posao operskog pop muzičara?

Život i posao pop operskog pevača je sličan svim uspešnim pevačima. Kako se kaže u narodu – On the road. Trenutno zbog korone ništa ne izgleda baš lepo. Ali nadam se da će se to što prije promjeniti.

Koliko ti je značilo vreme provedeno sa publikom na društvenim mrežama? Šta si uradio za to vreme da budeš pozitivan i produktivan?

Uveren sam da u tom posebnom periodu kad se ne smemo družiti zajedno znači puno i za publiku koja te prati a i za nas same, da se vreme provede barem poput društvenih mreža. Živimo svi u nekoj simbiozi i to zajedno druženje nam svima strašno fali. U tzv. prvom valu sam pripremio koncert iz kuće za kojisam dobio odlične komentare. U decembru sam za moju publiku napravio jedno iznenađenje bio je to duet sa mojom ćerkom Paris, koja ima 10 godina. Zajedno smo zapevali pesmu „O Holy Night“ i za nju snimili i videospot.

Na koji način gradiš karijeru?

Karijeru gradim na duge staze i ne na sprint. Na način da prezentujem sebe i moje pesme na najbolji mogući način. Da sam to što jesam i da moje emocije se dodirnu publike koja me sluša.

Kada i gde te publika može čuti u narednom periodu?

Učestvovaću na odličnom muzičkom festivalu „Apolon Fest“, koji če se održati krajem aprila u Nišu.

Tvoja poruka čitaocima portala Pokazivač?

Pozdravljam i čestitam svim čitaocima portala Pokazivač dan državnosti Republike Srbije. Takođe bih se rado zahvalio i uredništvu portala Pokazivač. Ostanite mi zdravi i vidimo se. Voli vas Damiano.

Njegov osmeh i optimizam nisu bez pokrića, nisu banalni i površni u smislu da je uvek nasmejan i veseo tek tako bez razloga. Odlučio je da to bude njegov izbor, njegov način života ali trebalo je vremena da do toga dođe, da oblikuje i prihvati takav pogled na svet. Ljudi često nisu shvatali tu najosnovniju boju, ali on ima ozbiljne razloge koje je izgradio iskustvom godinama, analizom sebe i svog života, nezavisno od posla kojim se bavi.

Želi da iskoristi svaki trenutak, svaki dan, promene, susrete, emocije, prilie i izazove jer oseća da ga to čini srećnim i boljim. Ne želi da se pravda i da krije osmeh u očima, ne želi da potiskuje svoju ljubav prema lepoti života i da ćuti o svojoj sreći.

Damiano Roi zna zašto vredi živeti i pevati, zna šta je najveći uspeh u životu i šta će kada prolaznost i godine dođu po svoje ostati iza njega. To sazanje jeste njegova sreća i njegova sloboda. Očigledano je da je uspeo da sačuva obe.

Marko Spirić

PRIJATELJ PORTALA

APOLON RECORDS

Kontakt telefon: 063/ 188 – 5 – 998

Marko Spirić
Marko Spirić
Urednik portala "Pokazivač". Dugogodišnji radijski voditelj, novinar, marketing saradnik, dopisnik dnevnih i nedeljnih novina, časopisa i portala. Intervjuiše poznate ličnosti, prati estradna desavanja, piše životne priče... Humanitarac čija dela koja je činio i čini za ljude i životinje govore o njemu. Dobitnik je mnogobrojnih nagrada i priznanja za doprinos u novinarstvu na prestižnim manifestacijama. Rođen 1986. godine, živi i radi u Vranju.