fbpx
spot_img

Danas je: Svetski dan Crvenog krsta

Crveni krst
foto: kurir-info.rs

Svetski dan Crvenog krsta obeležava se 8. maja u celom svetu, na dan rođenja njegovog osnivača Žana Anri Dinana.

Crveni krst Srbije jedna je od prvih petnaest organizacija Crvenog krsta koje su osnovane u svetu.

Presedan u istoriji ove organizacije kod nas predstavlja period u Srpsko-bugarskim ratovima, kada je Srpsko društvo Crvenog krsta obavljalo evakuaciju i zbrinjavanje ranjenika sa svojih 45 sanitetskih vozila, 37 pokretnih bolnica i sanitetskim vozom.

Srpsko društvo Crvenog krsta je izdejstvovalo da vrhovni komandant Kralj Milan, dozvoli transporte evropskih društava Crvenog krsta preko Srbije kao pomoć za Bugarsku, sa kojom je Srbija bila u ratu, poštujući Ženevsku konvenciju.

Svetski dan Crvenog krsta 8. maj i „Nedelja Crvenog krsta“ od 8. do 15. maja u 2014. godini, biće obeleženi temom koju je opredelila Međunarodna federacija društava Crvenog krsta i Crvenog polumeseca, a to je „Moja priča o Crvenom krstu“.

Prema istraživanju koje je Međunarodni Crveni krst sproveo u 160 zemalja sveta u 2013. godini, u Međunarodnom Crvenom krstu bilo je 80 miliona članova, preko 17 miliona volontera i preko 400.000 profesionalnih radnika.

Bojana Pudar
Bojana Pudar
Bojana Pudar veruje da "osmeh ne košta ništa, a znači mnogo. Ako nekada sretneš osobu koja više nema osmeh, budi velikodušan, pokloni joj svoj. Niko ne oseća takvu potrebu za osmehom, kao oni koji ne mogu da ga poklone drugima".