fbpx
spot_img

Danski recept za Srbiju: Ako porodica u seriji ima jedno dete, menjaj scenari

Strategija podsticanja rađanja biće revidirana i dopunjena sadržajima vezanim za migracije i aktivno starenje, rekla je ministarka bez portfelja zadužena za demografiju i populacionu politiku Slavica Đukić Dejanović.

Danski recept za Srbiju: Ako porodica u seriji ima jedno dete, menjaj scenario

Ona je dodala da je prethodna godina bila najlošija godina po svim parametrima, gde se na 1.000 stanovnika rodilo devet beba, a umrlo petnaest ljudi, dok u Crnoj Travi 2013. godine nije rođena nijedna beba.

Zbog toga je 15 opština dobilo bespovratna sredstva za programe pronatalitetne politike, koje će sprovoditi godinu dana.

Ministarka kaže da malo ohrabruje podatak da je u prva tri meseca ove godine rođeno 1.448 beba više nego u prva tri meseca prošle godine.

Ona kaže da standard porodice jeste jedan od razloga zašto se mladi parovi ne opredeljuju za rađanje više dece, ali da nije presudan.

To najbolje oslikavaju zemlje zapadne Evrope koje imaju visok životni standard, a slične probleme kao naša zemlja.

Pronatalitetne mere, kako kaže, kod njih dale su rezultate. Tako su, recimo, Danci analizirali najgledanije serije i ako srećna porodica u seriji ima jedno dete, menjali su scenario, te srećna porodica mora da ima dvoje ili troje dece.

„Ono što mi mislimo da može da se uradi jeste da se malo edukuju mladi ljudi na planu populacione politike da se stimulišu kroz zapošljavanje“, rekla je Dejanović za televiziju Pink i dodala da je značajna mera usklađivanje rada i roditeljstva.

Država će, kako kaže, stimulisati poslodavce koji usklađuju kod zaposlenih rad i roditeljstvo.

Za sprovođenje pronatalitetnih mera, dodaje, važna je infrastruktura — škole, domovi zdravlja.

„Opštine koje imaju manje od 20.000 stanovnika nemaju prava na ginekologa i internistu. Kako mislite da se radi pronatalitetna politika ako se bude poštovala ta zakonska odredba“, zaključila je Dejanović.

Izvor: Sputnik Srbija

Zoran Todorović
Zoran Todorović
Osnivač „Pokazivača“. Tvorac novakovanja. Čovek koji od života želi sve ili ništa, a trenutno živi negde između.
WordPress PopUp Plugin