fbpx
spot_img

Dar Egipta svetu: Najveći arheološki muzej

Povorka sa 22 mumije vladara drevnog Egipta prošla je kroz Kairo na putu od starog do novog muzeja, a uživo su je pratili brojni Egipćani. Izgradnja muzeja trajala je oko osam godina, a otvaranje je nekoliko puta odloženo. Arhitekte su istakle da je ovo „dar Egipta svetu“.


Stvaranje ovog muzeja trajalo je skoro 20 godina. U svojoj kolekciji će sadržati oko 100.00 predmeta, a zvezdana atrakcija su svih 5.600 predmeta iz Tutanakamonove grobnice.

Pored toga, najveći arheološki muzej na svetu imaće 28 prodavnica, 10 restorana, konferencijsku salu i bioskop.

Parada mumija na ulicama Kaira Foto:REUTERS TV via REUTERS

U muzejskom parku postoje bašte s skulpturama, dok vas na ulazu u glavni atrijum očekuje masivna statua Ramzesa II. Tu se, zatim, pruža “Veliko stepenište”, koje vodi do nivoa doline visoravni, koje će biti ispunjeno s 87 statua faraona i egipatskih bogova.

Nacionalni muzej egipatske civilizacije Foto:Khaled DESOUKI / AFP / Profimedia

Glavne galerije nalaze se levo od stepeništa i podeljenje su u četiri ere. Preddinastička, koja je trajala do 3100. pne i Staro kraljevstvo, u kome su živeli graditelji piramida. Sledeće je Srednje kraljevstvo, koje prati Novo kraljevstvo – vreme Tutankamona i Ramzesa, dok se na kraju nalazi grčko – rimska era. 

Ove hronološke ere su podeljene tematski: Verovanja i večnost (religija), Kraljevstvo i moć (vladari) i Društvo (mi ostali). Na kraju, posetioce vode natrag do visokih staklenih prozora koji gledaju prema piramidama i sa sobom nose veličanstvenost Drevnog Egipta – veliko finale hronološke emisije koja slavi jednu od najvećih svetskih civilizacija.

Veliki egipatski muzej Foto:Balkis Press/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Desno od stepeništa nalaze se galerije Tutankamona, gde će prvi put biti prikazan sadržaj grobnice u celini. U okviru muzeja postoji i zasebni dečji muzej koji će, pomoću najsavremenijih vizuelnih trikova, deci objasniti drevni egipatski svet. Posebno je zanimljiva beleška o galerijama “Tut”: relikvije su izložene tačno onako kako ih je arheolog i egiptolog Karter našao u grobnici.

Kako bi odao počast Tutankamonu, Veliki muzej Egipta ima brojne galerije posvećene njemu, kao i repliku njegove grobnice. Da doživljaj bude još bolji, replika grobnice je 60 puta veća od originalne. Tutankamonov spoljni kovčeg će biti izložen, kao i njegova dva unutrašnja kovčega.

Veliki egipatski muzej Foto:Balkis Press/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Kao grandiozna najava otvaranja muzeja, organizovan je raskošni spektakl, vredan više miliona dolara. Mumije 18 kraljeva i četiri kraljice prebačene su iz neoklasičnog Egipatskog muzeja u novi Nacionalni muzej egipatske civilizacije, udaljen pet kilometara. Jedna od glavnih atrakcija “Zlatne parade faraona” bio je kralj Ramzes Drugi, najpoznatiji faraon Novog kraljevstva koji je vladao 67 godina i upamćen je po potpisivanju prvog poznatog mirovnog ugovora.

Egipatske vlasti se nadaju da će novi muzej, koji će biti otvoren ovog meseca, doprineti obnovi turizma, glavnog izvora deviza za zemlju. Na turizam u Egiptu negativno su uticala politička previranja tokom protekle decenije, a u skorije vreme i pandemija koronavirusa. Procenjeno je da će dva do tri miliona ljudi posetiti Veliki muzej Egipta u prvoj godini otvaranja, a kasnije i do osam miliona godišnje.

Spektakularni konvoj faraona u Kairu Foto:REUTERS TV via REUTERS

Izvor: nova.rs

Zoran Todorović
Zoran Todorović
Osnivač „Pokazivača“. Tvorac novakovanja. Čovek koji od života želi sve ili ništa, a trenutno živi negde između.