fbpx
spot_img

Deca na raskrsnici: Vladanje umom

…je staro koliko i ljudska civilizacija, dok se manipulacija može okarakterisati kao zloupotreba i obmanjivanje iste. Obe spadaju u metode tzv. grupne psihologije, danas, nažalost, primenjivanim iz komercijalnih, političkih, ekonomskih razloga, a ono još crnje jeste da su ciljna grupa upravo naša deca i omladina. Prvobitno su narod obmanjivali vrači, baba- Vange i vidovite Roske, danas to sa velikim uspehom čine MAS mediji.
Sve se to radi po prostoj formuli, ekvivalentno Pavlovljevom refleksu uslovljavanja: prvo za nečim stvore potrebu, a onda kao alternativu naprave proizvod koji nam potom prodaju. Pitate se- ko? Odgovor je vrlo prost: sunce se rađa na istoku, zalazi na zapadu. Metaforično, sa zapada je redovno dolazio mrak. Upravo daleka Amerika (koja je poslednjih godina naprasno tako blizu) i njoj potčinjene zemlje- sledbenice nameću sistem i režim rada i života kakav im savršeno odgovara. Na taj način drže globalno tržište, navode vodu na svoju vodenicu „nevidljivim“ metodama, koje se stručno u psihologiji zovu, već pomenuto, manipulacija, vladanje umom. Kažem nevidljivim jer se sve ovo itekako zna, ali prosečan činovnik ove naše hijerarhije (radnik, preduzetnik) jednostavno mora da ćuti i neće da vidi stvari oko sebe, kao što i roditelji zabijaju glavu u pesak pred tim. U suprotnom, preti opasnost da izgube status u društvu (položaj, posao…), da izgube svoju koru hleba i to malo sredstava koje velikom mukom zarađuju.
„Gvožđe se kuje dok je vruće“, tako se i raznorazne „poslastice“, od načina odevanja, brze hrane, pribora higijene i koječega drugog, uglavnom serviraju deci, pod oblandom modernog načina života, života u trendu. Sve je to savršeno uvijeno u šareni papir, poprskano mirisom glamura i dato „na izvolte“ našim klincima. Onda sledi malo umiljavanja i željena stvarčica iz izloga brzo dolazi u dečiji posed. Ukoliko se nema para, ima se pajser i čeka se noć. Ta i ta šljašteća „bombona“ mora se dobiti jer tako kažu na TV-u, tako piše u novinama i čuje se sa radija. Velika je moć medija!
Uprošćen zaključaj bi glasio: deca na ulici posledica su našeg istorijskog, moralnog i društveno-ekonomskog ustrojstva.

Boško Živanović
Boško Živanović
Rođen je 1988. u Šapcu, gde je završio osnovnu školu i srednju, Šabačku gimnaziju. Masterirao je na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu, sa zvanjem profesora srpskog jezika i književnosti. Do sada je objavio nekoliko knjiga poezije i proze (za decu i odrasle, a dopisnik je i lokalnih šabačkih novina: „Podrinskih“ i „Glasa Podrinja“ . Lektor je, pesnik i jedan od urednika prestižnog časopisa za decu „VITEZ“ iz Beograda. Pored pisanja, bavi se i komponovanjem autorskih pesama. Živi i radi u Šapcu.