fbpx
spot_img

Dečji koncert „Ljubav“ u Kraljevskom dvoru

Beograd, 5. jun 2023. – Nj.K.V. Prestolonaslednik Aleksandar i Princeza Katarina bili su sinoć u Kraljevskom Dvoru domaćini gala koncerta „Ljubav” u izvođenju dečijeg hora BeoBalet, koji je drugu godinu zaredom održan pod pokroviteljstvom Fondacije za kulturu i obrazovanje Nj.K.V. Prestolonaslednika Aleksandra. Povod za ovaj koncert bio je Svetski dan deteta koji je obeležen prošle nedelje.

Koncert je održan pod nazivom „Ljubav“, jer ona ima moć da menja svet, leči, inspiriše i daje snagu, neophodan je element svakog srećnog detinjstva i ispunjene ličnosti. Ljubav prema kulturi, umetnosti i muzici ovom prilikom okupila je decu iz Srbije, Brazila, SAD, Francuske, Slovenije, Kanade, Rusije, Nemačke itd. Članovi dečijeg hora BeoBalet iz svih ovih zemalja, balerine muzičarke i pevačice, učinile su veče posebnim, pokazujući da muzika i umetnost imaju neosporan značaj i uticaj na decu, na njihovo vaspitanje, razvoj i obrazovanje, kao i da su umetnost i ljubav najbolji učitelji.

Zajedno sa Njihovim Kraljevskim Visočanstvima, događaju su prisustvovali brojni ugledni gosti iz sfere privrede, umetnosti, kulture i javnog života Srbije.

Nj.K.V. Prestolonaslednik Aleksandar, kao domaćin manifestacije, u svom govoru je rekao: „Kada vidimo kako su deca uživala u svom večerašnjem nastupu, nama odraslima ona istovremeno tim nastupom šalju važnu poruku. A to rade na najbolji mogući način – kroz kulturu i zajedničko uživanje u muzici i plesu. Ta poruka je – da ih moramo uvažavati, poštovati želje dece i da smo mi ti koji treba da im obezbedimo bolji, sigurniji i lepši svet.

Sva deca širom sveta zaslužuju da žive u stabilnom i bezbednom okruženju, uz poštovanje njihovih prava. Obezbeđujući to, i učeći ih stvarnim i ispravnim vrednostima, obezbeđujemo budućnost sveta u kome živimo. Oni će naslediti ovaj svet od nas, a mi treba da se postaramo da je njihova budućnost sigurna.”

Datum 1. jun kao Svetski dan deteta ustanovila je Generalna skupština Ujedinjenih nacija 1954. godine. Tog dana se širom sveta održavaju manifestacije sa ciljem organizovanja druženja dece. Pored toga, ovaj dan ima za cilj da skrene pažnju javnosti na obaveze društva prema deci, kao i na aktuelne probleme sa kojima se deca suočavaju.

Hor BeoBalet je nastao sa namerom da decu upozna sa velikom magijom i čarobnom energijom koju nosi, ali i da afirmiše kvalitetnu dečiju muziku domaćih i stranih umetnika. Na repertoaru hora nalaze se najlepše dečije pesme, poznati domaći i strani pop i rok hitovi, kao i tradicionalne pesme iz celog sveta. Nastup dece BeoBaleta je autentično muzičko putovanje kroz vreme i različite zemlje širom sveta. 

Zoran Todorović
Zoran Todorović
Osnivač „Pokazivača“. Tvorac novakovanja. Čovek koji od života želi sve ili ništa, a trenutno živi negde između.