fbpx
spot_img

Da li ste znali: Opasnost vreba ispod leda

foto: amusingplanet.com
foto: amusingplanet.com

Iako ovaj zapanjujući prizor zamrznutog Abraham jezera u Alberti, Kanada, može izgledati kao savršeno miran i bezopasan krajolik, ispod površine ipak vreba opasnost.

Na hiljade plavkasto-belih balončića koji se zamrznu ispod površine leda, koji često može biti debljine i do 25 cm, su zapravo svojevrsni prirodni ,,kontenjeri“ metana koji jedva čekaju proleće da se oslobode svojih ledenih okova.

Ispod površine ovog veštačkog jezera krije se retka prirodna pojava, vidljiva u periodu od novembra do marta. Balončiće stvaraju bakterije koje žive u jezeru i koje se hrane algama, a koje zatim ispuštaju gasove metana. Tokom letnih perioda ovi gasovi odmah napuštaju jezero i odlaze u atmosferu, dok zimi ostaju zamrznuti ispod vode, čineći Abraham jezero jednim od najpopularnijih turističkih atrakcija regije.

Bojana Pudar
Bojana Pudar
Bojana Pudar veruje da "osmeh ne košta ništa, a znači mnogo. Ako nekada sretneš osobu koja više nema osmeh, budi velikodušan, pokloni joj svoj. Niko ne oseća takvu potrebu za osmehom, kao oni koji ne mogu da ga poklone drugima".