fbpx
spot_img

Deset saveta za bezbednost vaše dece na internetu

Nov priručnik u izdanju Kreativnog centra Bezbednost na internetu – vodič za decu odličan je izvor informacija i za decu i za roditelje o tome kako koristiti internet na pametan i bezbedan način.

10 saveta za bezbednost vaše dece na internetu

Internet je prepun neverovatnih mogućnosti. Međutim, baš kao i u stvarnom svetu, i tu postoji mnoštvo poteškoća i opasnosti zbog čega je bitno da roditelji budu u toku sa onlajn životima svoje dece i da im pomognu da internet koriste pametno i bezbedno.

U knjizi Bezbednost na internetu – vodič za decu pronašli smo mnoštvo korisnih saveta o tome. Izdvajamo vam ovih deset:

  1. Nikada ne otkrivaj svoju lozinku, čak ni prijateljima. Jedan od načina da se zaštitiš od osoba koje žele da pristupe tvojim onlajn nalozima jeste da smisliš lozinke koje je izuzetno teško pogoditi. Najsigurnije lozinke sačinjene su od nasumično odabranih slova, brojeva i simbola.
  2. Dobro razmisli o tome šta objavljuješ onlajn. Pre nego što nešto objaviš zapitaj se: Da li bi ti smetalo ako bi to videla tvoja baka (najbolji drug, najgori neprijatelj)? Da li možeš to da kažeš toj osobi u lice? Da li ćeš brinuti zbog te objave kasnije?
  3. Ako vidiš nešto što te je zabrinulo ili uznemirilo, obrati se odrasloj osobi od poverenja. Ako nemaš s kim da razgovaraš, postoje stranice na kojima možeš saznati nešto više o bezbednosti na internetu i o tome gde da nađeš podršku ako imaš neke poteškoće – ovo su neke od tih stranica pametnoibezbedno.gov.rs i www.kliknibezbedno.rs
  4. Redovno proveravaj podešavanja za privatnost. Na veb-stranicama podešavanja se ponekad promene, a da ti to i ne vidiš. Na Guglu možeš pronaći odgovor na pitanje Kako da podesim privatnost? za bilo koju stranicu ili aplikaciju.
  5. Nemoj da posećuješ stranice koje imaju starosnu granicu iznad tvog uzrasta.
  6. Nikada nemoj da ostaviš prijavljen nalog na uređajima koje ne koristiš u tom trenutku.
  7. Nemoj da otkrivaš svoje pravo ime na veb-stranicama na kojima ti se mogu obratiti neznanci.
  8. Nemoj da prihvataš zahteve za prijateljstvo od onih koje ne poznaješ ili od osoba koje su prijatelji tvojih prijatelja. Kada dodaš nekoga kao prijatelja, to uglavnom znači da ta osoba može da vidi tvoje fotografije i objave, što je u neku ruku slično nekome ko ti je došao u kuću, pa može da zaviruje po tvojim stvarima. Nemoj da misliš kako je neprijatno nekoga odbiti.
  9. Nikada ne objavljuj gde se nalaziš ili nešto što može da otkrije mesto na kojem se nalaziš. Neko lako može da sastavi mapu tvog života i da tako sazna sve o tvom kretanju tokom dana. Iako to ne mora da znači da će te kidnapovati neki ozloglašeni kriminalni klan, bolje je sprečiti nego lečiti.
  10. NIKADA ne otkrivaj lične podatke, poput broja telefona ili adrese.

Nov priručnik u izdanju Kreativnog centra Bezbednost na internetu – vodič za decu odličan je izvor informacija i za decu i za roditelje o tome kako koristiti internet na pametan i bezbedan način.

U ovom vodiču su na jasan i detetu prilagođen način obrađene razne teme o bezbednosti na internetu – od ponašanja na društvenim mrežama, onlajn bontona i građenja onlajn reputacije do autorskih prava, a ponuđeni su i odgovori na pitanja u vezi s tim kako izaći na kraj s nasiljem na internetu i kako se zaštititi od nedobronamernih odraslih osoba koje dete na internetu može sresti.

Knjigu možete pronaći u Klubu knjižari „Kreativni centar„ (TC „Eurocentar“, Makedonska 30 / Dečanska 5, Beograd), preko sajta Kreativnog centra www.kcknjizara.rs, kao i u svim bolje snabdevenim knjižarama širom Srbije.

Izvor: Detinjarije.com

Prethodni tekst
Sledeći tekst
Zoran Todorović
Zoran Todorović
Osnivač „Pokazivača“. Tvorac novakovanja. Čovek koji od života želi sve ili ništa, a trenutno živi negde između.