fbpx
spot_img

Dilan Dog – 2. deo

(Taj junak Dilan, tako krhak, a za nas ipak silan!)

Mesto radnje gotovo svih epizoda Dilana Doga je London, a vreme sadašnjost u odnosu na momenat kreiranja epizode, tj. od 1986. pa nadalje.

Dilan i Gručo
http://hr.wikipedia.org/wiki/Groucho_Dylan_Dog

Uz Dilana postoje još dva lika koji se pojavljuju u gotovo svakoj epizodi. Prvi je Gručo (Groucho), Dilanov pomoćnik i najbolji prijatelj. Prikazan je kao neskrivena kopija nekad poznatog komičara Gruča Marksa (po nekom tumačenju, alter ego zabavljača koji se usled delimične amnezije ili prkosa u potpunosti uživeo u ovaj lik). On deli stan sa Dilanom, kuva čaj i po malo rasprema; ipak, najupečatljiviji je kao mašina za pričanje viceva, što ponekad izluđuje Dilana (koji je ipak oguglao na to) a naravno, često zbunjuje klijente. Gručo prilično šeretski govori i o ženama, ponekad im tako i pristupa, ali ipak ne deli uspeh svog prijatelja po tom pitanju. Iako upečatljiva i osvežavajuća pojava, on zapravo nema veliki dramski značaj. Njegov humor predstavlja značajnu protivtežu Dilanovoj čestoj zlovolji i skepticizmu, ali zna i ozbiljno da skrene pažnju na problem neplaćenih računa, zaostalih plata („plata“, šta to beše?)i dr. Takođe ga možemo sresti kako se pojavljuje u odsudnim trenucima da bi svom poslodavcu pružio pomoć (da mu dobaci pištolj, itd.)

Drugi lik je inspektor Blok, kojeg Dilan poznaje još iz dana kada su radili zajedno u policiji, i može se reći da on naspram Dilana oličava malo hladniju i racionalniju dimenziju u svetu istrage. On često deluje kao (vokacijski) očinska i pokroviteljska figura prema Dilanu. Njih dvojica često pružaju jedan pomoć pri rešavanju brojnih slučajeva, a ima momenata kad ga naš glavni junak ozbiljno zabrinjava i iritira. Blok stalno prigovara da nikada neće doživeti penziju, a zanimljivo je da ne podnosi krv, pa redovno povraća na mestu zločina.

Povremeno se pojavljuje i H.Dž. Vels (Wells), ekscentrični i bogati lord, koji u dokolici radi na raznim izumima, koji uglavnom ne pobuđuju pažnju. i bogati izumitelj koji rijetko pronalazi kupce za svoje izume. Osoba koja mu ponekad pomaže u istrazi svojim sposobnostima medija je vremešna Madam Trelkovski, a Dilan je imao prilike da sretne i Martija Misteriju (Martin Mystère), američkog „detektiva nemogućeg“ iz Njujorka.

Xabaras
http://www.stripovi.com/recenzije/dylan-dog-dd-vec-32-33-xabaras/1246/

Od Dilanovih neprijatelja najveći je sigurno doktor Ksabaras (Xabaras). On voli da se poigrava stvaranjem zombija – ugl. pomoću injekcije, a u iznenađujućoj završnoj sceni „Čarobnog frulaša“, izgleda da je zadovoljan i efektom pažljivo odabrane svirke! U broju 100. Priča o Dilanu Dogu otkriva se da je Ksabaras zapravo Dilanov otac, odnosno negativna strana ličnosti njegova oca. U toj epizodi pozitivna ličnost Dilanovog oca pobjeđuje pa se Xabaras više ne pojavljuje. U mnogim epizodama se pojavljuje se i sama Smrt.

Često se pojavljuju i: zombiji, vukodlaci, vampiri, duhovi, razna čudovišta ali i serijski ubice te ljudi s najrazličitijim bolesnim umovima. Učestali su najrazličitiji prizori ubijanja, delovi tela koji lete na sve strane i uglavnom prizori s puno krvi i seksa. Dilan se u mnogim epozodama zaljubljuje u neku mladu ženu koja može biti i njegova klijentkinja, a često i osumnjičenik za neko ubistvo. Lako se može uvideti da, usled raznih burnih okolnosti, nijedan od tih odnosa ne uspe ponudi da neku perspektivu na duže staze.

Što se tiče žena, dosad su najviše traga na njemu ostavile: Lili Konoli (Lillie Connolly, zamalo pa životna saputnica!), Bri Denijels, Alison Dauel, Marina, i veštica Kim. Poseban odnos ima sa Morganom, za koju se na kraju otkriva i da mu je majka, što daje određenu edipovsku dimenziju liku.

http://forum.stripovi.com/topic.asp?TOPIC_ID=31872
http://forum.stripovi.com/topic.asp?TOPIC_ID=31872

Zapitaćemo se koliko je zapravo naš junak krhak, a koliko silan? Već smo rekli da je prikazan sa mnogim slabostima i fobijama, nema nikakve izuzetne sposobnosti, što mu daje možda neku ljudsku dimenziju blisku običnom čoveku. Ono što i sam cenim, to su neka delikatna unutrašnja preživljavanja, i česta osciliranja između stvarnog i imaginarnog (halucinacijskog…) Ponegde bi se reklo da je eksplicitno jasno da se događaji odvijaju u nivou bizarnosti i fantastike, a ponegde se čitaocu nudi mogućnost da složi parametre po svom načinu doživljavanja stvari – pri tom se često koristi varijanta kako se Dilan oporavlja od ozbiljnih povreda, bolesti, nesvesti, halucinacije i dr., pa ostaje otvoreno pitanje šta se stvarno (nije) dogodilo. Meni lično je bilo upečatljiva priča iz epizode „Marti“, u kojoj se na kraju vidi da je istoimeni krhki stariji čovek zapravo izmaštao, kao alter ego, mladog i lepog duha osvetnika Džulijena, koji se na najsurovije načine sveti ljudima zbog sitnijih i krupnijih nepravdi, koje su nanete njemu lično, a i Martiju! Pre razrešenja situacije, srećemo se i sa paradoksalnim primedbama inspektora Bloka kako je to

ddogMarti
http://www.happynovisad.com/strip/stripovi.php?search_string=Dilan%20Dog&Action=pretraga

jedan od onih dosadnih perioda kad se zaista ništa ne dešava! Tu su i pitanja našeg identiteta – da li je Dilan Dog projekcija pozitivne verzije jednog psihopate („Ubica je u nama“), da li otelovljuje nekog ko je zaista rođen u XVII veku ili su ga samo kao dečkića roditelji tako maskirali, i koja je crvena linija koja navodi „normalnog“ civilizovanog humanoida da bar na trenutak podivlja skoro doslovno do deformisanosti? (i on sam u epizodi „Marti“)

Dilan Dog će, nadamo se, i dalje pobuđivati jezu kod čitalaca prilikom svojih dogodovština, ali i razna suptilna egzistencijalna i psihološka pitanja.

Za kraj, izvojićemo link za stranicu sa kojeg je preuzeta i slika dr Ksabarasa, što će doprineti potpunijem ilustrovanju problematike identiteta Dilana Doga i njegovih neobičnih susreta:

http://www.stripovi.com/recenzije/dylan-dog-dd-vec-32-33-xabaras/1246/

Prethodni tekst
Sledeći tekst
Mišo Koprivica
Mišo Koprivica
Mišo Koprivica je od svog ranog opismenjavanja veliki ljubitelj stripova, a tu sklonost nije zasenio ni razvoj interesovanja prema lepoj književnosti, raznolikoj stručnoj literaturi, prema raznim (sup)kulturnim sadržajima uopšte. Svoje malo bekstvo i nadgradnju nad zamućenom kolotečinom nalazi i u pisanju i konzumiranju poezije, uživanje u slušanju muzike i skromnim porodičnim kretanjima. Oženjen je i otac dvoje dece.