fbpx
spot_img

Divna u Novom Sadu

Pevačica Divna Ljubojević koncertom 23. aprila u Sinagogi u Novom Sadu će, kao i prethodno 21. aprila u beogradskom Sava centra, proslaviti 25 godina rada svog hora Melodi i promovisati CD “Antologija najlepše duhovne muzike pravoslavnog istoka” (PGP RTS).

Radujem se veoma koncertu u Sinagogi! Puno puta sam, još od studentskih dana na Akademiji umetnosti u Novom Sadu, sa maestrom Jagustom, pevala u ovom nadahnjujućem, vibrantnom prostoru. Koncert će, kako i dolikuje, biti istog repertoara kao u Sava centru, no, verovatno zahvaljujući prirodi prostora, drugačijeg izvođačkog naboja!“, poručuje Divna.

Ulaznica za koncert u novosadskoj Sinagogi košta 800 dinara preko mreže www.gigstix.com. Na dan koncerta ulaznica će biti 1.000 dinara. Prodaja počinje od 25. marta.

Foto Zoran Vulović
Uz pripreme za beogradski i novosadski koncert, Divna se upravo najširoj javnosti predstavila u novom, potpuno drugačijem svetlu! Divna je uz pomoć Momčila Bajagića-Bajage za gitarom, i u pratnji gudačkog kvarteta Intermeco, izvela njegovu baladu “Od kada tebe volim ja”, gostujući u jubilarnoj 300. emisiji Ivana Ivanovića na televiziji Prva.

Divna ima predivan glas i na jedan poseban način, vrlo redak i emotivan, otpevala je ovu pesmu”, kaže Bajaga.

Koncert u Sava centru nosi naziv “Beograd u susret Vaskrsu” i biće održan pod pokroviteljstvom gradskog Sekretarijata za kulturu, u okviru manifestacije “Dani Beograda”. Publiku u Sava centru 21. aprila, kaže Divna, očekuje “divan, vizuelno obogaćen i muzičkim ‘iskocima’ osvežen koncert!”

“Na repertoaru će 21. aprila biti vizantijska, srpska, ruska, grčka, bugarska duhovna muzika. Na pozornici će sa mnom, kao i uvek, biti ‘Melodi’, a u nekom trenutku i dragi gosti. Gosti su sa nama uvek o jubilejima i velikim koncertima”, najavljuje Divna.

Sa grupom prijatelja Divna je 1991. godine u Beogradu osnovala hor i studio za duhovnu muziku “Melodi” („МЕЛÓДИ“). Od tada je sa svojim ansamblom održala brojne solističke koncerte i nastupala na renomiranim festivalima širom planete, objavivši 22 muzička izdanja u Srbiji i inostranstvu. Divna danas u svetu uživa status jednog od najvećih misionara srpske, vizantijske i pravoslavne kulturne baštine, i vrhunskog interpretatora.

CD “Antologija najlepše duhovne muzike pravoslavnog istoka“ PGP RTS objavio je početkom marta i predstavlja presek onoga što je Divna snimala u proteklih četvrt veka. U pitanju su 23 najlepših dela srpske, vizantijske i pravoslavne kulturne baštine. “Antologija” je njeno prvo izdanje za PGP RTS.

“Slavimo 25 godina poštovanja vere. Pojati – to je najduhovnija i najreligioznija stvar koja se može dogoditi. To što Divna radi prepoznaje se od Atlantika do Crnog mora, od Egeja do Baltika“, smatra ugledni novinar i publicista Petar Peca Popović.

Zoran Todorović
Osnivač „Pokazivača“. Tvorac novakovanja. Čovek koji od života želi sve ili ništa, a trenutno živi negde između.