fbpx
spot_img

Dodeljene nagrade najuspešnijim školama koje su učestvovale u TreninGO izazovu „Trčim za školu“

Gimnazija Smederevo bila je domaćin dodele nagrada najuspešnijim školama koje su učestvovale u TreninGO izazovu „Trčim za školu“. Tradicionalni izazov „Trčim za školu“ i ove godine privukao je veliku pažnju – skoro 5.000 učesnika pretrčalo je više od 100.000 kilometara, što je više od ukupnog broja pretrčanih kilometara u prethodna tri izazova.

TreninGO izazov je jedna od najlepših akcija Evropske nedelje sporta koju Olimpijski komitet Srbije sprovodi od 2019. godine. TreninGO izazov „Trčim za školu“ osmišljen je i realizovan kao projekat sportsko-humanitarnog karaktera, gde je svaki korisnik TreninGO aplikacije bio u mogućnosti da trčeći donira svoje pretrčane kilometre nekoj od 10 škola iz Srbije kojima je neophodna pomoć u obezbeđivanju sportske opreme i rekvizita za unapređenje nastave fizičkog vaspitanja.

TreninGO izazov „Trčim za školu“ po četvrti put organizovali su Olimpijski komitet Srbije, Delegacija Evropske unije u Srbiji i Savez za školski sport Srbije. Izazov je održan u okviru Evropske nedelje sporta, počeo je tokom BeActive noći, 24. septembra, a trajao je do 31. oktobra 2022. godine. Pobedu je odnela Gimnazija Smederevo, za koju je pretrčano 28.245 km. Pobedi ove škole najviše su doprineli učenici Ognjen Milikić, Marta Živić i Lazar Čikarić, kojima su uručene simbolične nagrade. Drugo mesto sa 22.374 km osvojila je OŠ “Olga Milošević” iz Smederevske Palanke, dok je treće mesto sa 22.115 km pripalo TŠ „Rade Metalac“ iz Leskovca.

Nagrade u vidu sportske opreme i rekvizita za sve tri škole je obezbedila Delegacija Evropske unije u Srbiji. Nagrade su u vrednosti 300.000 RSD za prvo mesto, 200.000 RSD za drugo mesto i 100.000 RSD za treće mesto.

Izvršni direktor Olimpijskog komiteta Srbije, Damir Štajner, dodelio je nagradu drugoplasiranoj školi “Olga Milošević” iz Smederevske Palanke i tom prilikom čestitao pobednicima, ali i svim ostalim školama na angažovanju i trudu tokom trajanja izazova.

Već 5 godina unazad kroz Evropsku nedelju sporta promovišemo fizičku aktivnost i zdrav način života, a TreninGO izazov “Trčim za školu” je samo jedna u nizu takvih aktivnosti. Drago mi je da su nastavnici zajedno sa učenicima uzeli učešće u ovogodišnjem TreninGO izazovu i pretrčali više od 100.000 km. S obzirom da je broj kilometara u odnosu na prošlu godinu uvećan za 10 puta, nema sumnje da je cilj u potpunosti ostvaren. Pored toga što ste bili fizički aktivni i samim tim uradili nešto korisno za svoje zdravlje, svojim angažovanjem ste promovisali i olimpijske vrednosti, pre svega, poštovanje, izuzetnost i prijateljstvo i pokazali pravi timski duh. Nadam se da ćemo i narednih godina nastaviti da uspešno sprovodimo ovu akciju i da uključimo još više škola širom zemlje. Zahvaljujem se i našim partnerima koji su prepoznali značaj ove akcije, a posebno EU Delegaciji u Srbiji i Savezu za školski sport Srbije” – istakao je Štajner.

Nagradu za prvo mesto Gimnaziji Smederevo dodelio je šef za informisanje, komunikaciju i medije Delegacije EU u Srbiji, Pol-Anri Prese.

Čestitam Gimnaziji Smederevo na osvojenoj nagradi i obaranju rekorda u „Trčim za školu“ izazovu. Još važnije, čestitam vam što promovišete sport i timski rad na plemenitom cilju. Kao takvi, predstavljate uzor čitavom društvu. Pored zdravstvenih koristi, sport pomaže razvoju solidarnosti, tolerancije i inkluzivnosti, ključnih evropskih vrednosti. Evropska unija će nastaviti da podržava razvoj sporta i sportskih aktera u Srbiji – do sada smo obnovili preko 40 terena, bazena i sportskih centara širom Srbije, podržali više od 80 lokalnih sportskih organizacija kroz Erasmus plus projekat, da samo pomenem neke vidove pomoći. Budite zdravi, otvorenog duha, razmišljajte kritički i koristite sve mogućnosti koje vam nudi saradnje EU i Srbije“ – rekao je Prese.

Nagradu za treće mesto TŠ „Rade Metalac“ iz Leskovca, dodelila je stručna saradnica Saveza za školski sport Srbije, Sanja Ugren, koja je tom prilikom izjavila: “Sve što mi danas radimo, svi programi i projekti Saveza za školski sport Srbije zapravo imaju jedan zajednički cilj – a to je da što veći broj školske dece bude aktivno, da se bavi određenim vidom fizičke aktivnosti. S obzirom na to, najprirodnija je stvar da se odazovemo na poziv Olimpijskog komiteta Srbije i postanemo deo projekata poput Evropske nedelje sporta, Budi aktivan i kreativan i TreninGo izazov „Trčim za školu“. Lepo je videti da jedan projekat poput ovog „Trčim za školu“ beleži rapidan rast, da može da se pohvali rezultatima 10 puta većim nego prošle godine i da sada pričamo o 4.700 učesnika koji su pretrčali više od 100.000 km. Srećan sam što ovako dobrim rezultatom i izuzetno uspešnim projektom završavamo godinu. To je najbolji mogući uvod u 2023, a svakako je i obavezujući rezulat jer nas tera da budemo još bolji i uspešniji.”

Izvor: oks.org.rs

Zoran Todorović
Zoran Todorović
Osnivač „Pokazivača“. Tvorac novakovanja. Čovek koji od života želi sve ili ništa, a trenutno živi negde između.
WordPress PopUp Plugin