fbpx

Mali striponoša Udruženja stripskih umetnika Srbije.

Udruženja stripskih umetnika Srbije i Centar za umetnost stripa Beograd vas obaveštavaju

Sadržaj biltena Mali striponoša
DOGAĐAJI

-Promocija knjige Sabahudina Muranovića Murana „Juče – danas – sutra“ (17. april)
-Petrovac na Mlavi: Izložba strip albuma Dragoslava Jovanovića Dragona (15–26. april)
-Gašin sabor — novi festival stripa u Beogradu i na Balkanu (26–28. april)
 U BEOGRADSKIM KNјIŽARAMA
-Vladimir Topolovački: „Beskonačni itinerer kroz svet strip albuma“ (leksikon), tom 3 i 4
-Jovan Bratić: „Ponori zla“ (dokumentarni crtani roman)
 VEB PREPORUKA
-Renesansa mladog stripa na Kolubari: STRAVA – Strip–animacija–Valјevo

DOGAĐAJI

Promocija knjige Sabahudina Muranovića Murana „Juče – danas – sutra“ (17. april)
Utorak, 17. april, 19.00, Klub Magistrala Sabahudin Muranović Muran: „Juče – danas – sutra“ — prezentacija stripske knjige dnevnih kaiševa iz beogradskog lista Danas.
Gosti: Strip teoretičar Zoran Stefanović, urednik izdanja Ilija Mirović i autor.
EKSKLUZIVNO: Sabahudin Muranović Muran će posle promocije potpisivati primerke sa prigodnim crtežom ili karikaturom kupca
ZVANIČNO OBAVEŠTENјE.

Trinaesta godišnja izložba radionice stripa, ilustracije i koncept arta „Đorđe Lobačev“ u Galeriji DKCB (14–26. april)
Radionica stripa ilustracije i koncept arta „Đorđe Lobačev“ osnovana je 1992. godine i za vreme svog postojanja promenila je mnogo prostora. Od pre četiri godine nalazi se u Dečjem kulturnom centru Beograd. Osnivač škole, izuzetan likovni pedagog je bio i ostao Vladimir Vesović. Trinaesta godišnja izložba otvorena je 14. aprila u 20 časova, u Galeriji Dečjeg kulturnog centra Beograd.
Planiran je bogat prateći program, sa radionicama i stručnim vođenjem kroz izložbu.
Izložba je otvorena do 26. aprila 2018. godine.
FOTO REPORTAŽA SA OTVARANјA
KATALOG

Petrovac na Mlavi: Izložba strip albuma Dragoslava Jovanovića Dragona (15–26. april)
U Zavičajnom muzeju Petrovac na Mlavi otvorena je izložba strip albuma i crteža Dragoslava Jovanovića Dragona, slobodnog strip crtača iz Beograda. Time su započeti „dani stripa“ u Petrovcu na Mlavi, koji se već petu godinu za redom održavaju u organizaciji Zavičajnog muzeja i Narodne biblioteke „Đura Jakšić“, u okviru manifestacije STRIP 9. TRIP. Manifestacija na temu stripa se svake godine održava u aprilu mesecu, u čast Božidara Bože Veselinovića, strip crtača i ilustratora, rodom iz Petrovca na Mlavi. Legat Radmile Veselinović koji se čuva i prezentuje u Zavičajnom muzeju u Petrovcu na Mlavi, sadrži upravo originalne ilustracije Bože Veselinovića koje su rađene za Politikin zabavnik, 70–ih i 80–ih godina prošlog veka. (…)
CELA VEST

Gašin sabor — novi festival stripa u Beogradu i na Balkanu (26–28. april)
U Dečjem kulturnom centru Beograda se od 26. do 28. aprila održava prvi „Gašin sabor“, međunarodni festival humorističko–karikaturalnog i porodičnog stripa. Festival je prve godine posvećen genijalnom belgijskom umetniku Andreu Frankenu i njegovim junacima Gaši Šeprtlјi, Marsupilamiju, Spiri i Ćiri… Publici svih generacija se na festivalu nude šest izložbi — Frankena, Laze Sredanovića, Radiča Mijatovića Miše i grupe srpskih autora — zatim izdavačka lepeza najbolјih izdanja karikaturalnog stripa, promocije knjiga, predavanja, projekcija novog francuskog filma o Gaši sa diskusijom, stručno–naučni skup o Frankenu, likovne radionice za decu i odrasle u organizaciji Škole „Đorđe Lobačev“ i drugo… Udruženje stripskih umetnika Srbije će deo programa festivala predstaviti i van Beograda, u saradnji sa distributerskom kućom „2I film“ i Francuskim institutom u Srbiji. Predviđeni su Niš, Leskovac, Kragujevac, Novi Sad, Valјevo i drugi gradovi zemlјe i regiona.

DOSTUPNO U BEOGRADSKIM KNJIŽARAMA

Vladimir Topolovački: „Beskonačni itinerer kroz svet strip albuma“ (leksikon), tom 3 i 4
Dugo očekivani treći i četvrti tom kapitalnog leksikona Beskonačni itinerer kroz svet strip album, projekta sa 10.000 popisanih jugoslovenskih i postjugoslovenskih izdanja (do sada pretežno srpsko–hrvatskih) konačno je u zagrebačkim i beogradskim prodavnicama.
Leksikon je sastavio beogradski istraživač, kolekcionar i publicista Vladimir Topolovački. Zagrebački izdavač „Strip agent“ je prva dva toma objavio 2011, a druga dva u aprilu 2018. godine.
LEKSIKON U KNјIŽARI „ALAN FORD“, BEOGRAD

Jovan Bratić: „Ponori zla“ (dokumentarni crtani roman)
Udruženje strip autora i obožavalaca stripa Republike Srpske „Deveta dimenzija“ iz Banja Luke objavilo je knjigu sa dokumentarnim crtanim romanom Ponori zla hercegovačkog stripara Jovana Bratića. Izdanje je inspirisano srpskom istorijom, ovog puta sa tematikom iz Drugog svjetskog rata. Bratić je po sjećanjima i predanjima svog kraja na 205 strana nacrtao 1050 kadrova koji čine uzbudlјivu priču o događajima i lјudima iz Hercegovine koji su upleteni u mrežu nacionalnih i ideoloških podjela i užasnih stradanja, kako tokom Drugog svjetskog rata tako i poslijeratnog perioda. Izdanje je obogaćeno stručnom recenzijom Nemanje Devića, intervjuom sa autorom, kao i ilustracijama Predraga Ikonića, Milana Mladića i Gorana Lojpura.
Istoričar Nemanja Dević: PONORI ZLA: STRIP U KOME JE OPISANA BURNA ISTORIJA HERCEGOVINE

VEB PREPORUKA

Renesansa mladog stripa na Kolubari: STRAVA – Strip–animacija–Valјevo
Subotom od 11 do 13 časova u Klubu Matične biblioteke ,,Ljubomir Nenadović” Valјevo.
ZVANIČNA STRANA
Odelјci: O NAMA FANZIN ANIMACIJA VEBSTRIPOVI IZLOŽBE AKTIVNOSTI PRILOZI O NAMA GOSTI I PROMOCIJE PROJEKCIJEKONTAKT FEJSBUK INSTAGRAM

Zoran Todorović
Zoran Todorović
Osnivač „Pokazivača“. Tvorac novakovanja. Čovek koji od života želi sve ili ništa, a trenutno živi negde između.