fbpx
spot_img

Dodeljene Svetosavske nagrade za doprinos kvalitetnom obrazovanju

Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja dr Srđan Verbić uručio je danas u Vladi Republike Srbije Svetosavske nagrade za doprinos kvalitetnom obrazovanju i vaspitanju za 2014. godinu.

Svetosavske nagrade osvojilo je 13 pojedinaca i institucija koji su se svojim zalaganjem i ostvarenim rezultatima istakli u oblasti obrazovanja i vaspitanja. To su:

• Violeta Kecman, nastavnica srpskog jezika i književnosti u Petoj beogradskoj gimnaziji
• Stefan Velja, učenik četvrtog razreda Gimnazije „Jovan Jovanović Zmaj“ u Novom Sadu
• Zoran Marić, direktor Muzičke škole „Stevan Mokranjac“ u Požarevcu
• Ugostiteljsko-turistička škola u Vrnjačkoj Banji
• Valentina Manojlov, učenica trećeg razreda Osnovne i srednje škole “9.maj“ iz Zrenjanina
• Nina Denić, učenica Osnovne škole „Miroslav Antić“ iz Odžaka
• Osnovna škola „Milutin i Draginja Todorović“, iz Kragujevca
• Osnovna škola “Vuk Stefanović Karadžić“ iz Levosoja, Bujanovac
• Mr Zoran Popović, redovni profesor Fakulteta dramskih umetnosti Univerziteta umetnosti u Beogradu
• Dušan Stanković, učitelj u Osnovnoj školi „Braća Ribar“ u Donjoj Borini, Mali Zvornik
• Predškolska ustanova „Vukica Mitrović“ iz Leskovca
• Poljoprivredni fakultet Univerziteta u Novom Sadu
• Zlatko Grušanović, direktor Osnovne škole „Vuk Karadžić“ iz Beograda

Dobitnici_svetosavske_nagrade

„To su ličnosti koje se ističu svojim znanjima, uspesima, karakterom. Oni doprinose dobrom radu ustanova iz kojih dolaze, unapređenju obrazovanja i vaspitanja, neguju dobre međuljudske odnose, imaju značajna postignuća u radu sa decom i učenicima. Zatim, to su institucije koje su odličnim rezultatima dokazale posvećenost u radu, koje nude kvalitetnu nastavu i program, razvijaju podsticajnu atmosferu, toleranciju, višejezičnost i multikulturalnost“, naveo je ministar Verbić, govoreći o dobitnicima Svetosavskih nagrada.

On im je čestitao na izvanrednom uspehu i dodao: „Nadam se da će za vas lično ova nagrada predstavljati dodatni motiv i podsticaj da istrajete u svojim naporima i radu, i da ćemo u budućnosti imati prilike da čujemo i o drugim vašim izuzetnim uspesima“.

Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja dodelilo je Svetosavske nagrade onima koji su svojim radom i postignutim izuzetnim rezultatima zaslužili priznanje za doprinos kvalitetnom obrazovanju i vaspitanju, unapređivanju obrazovno-vaspitne prakse i razvoju naučnih dostignuća u oblasti obrazovanja i vaspitanja u Republici Srbiji u 2014. godini.

Ovih 13 dobitnika izabrano je između više od 170 koji su predloženi Komisiji za dodelu Svetosavske nagrade u javnom poziivu Ministarstva.

Obrazlažući pojedinačne nagrade, pomoćnica ministra prosvete za razvoj obrazovanja prof. dr Zorana Lužanin navela je da su „vremena u kojima živimo i radimo naročito teška i zbog toga su Svetosavske nagrade koje danas dodeljujemo još veće i značajnije“.
Slede obrazloženja nagrada:

VIOLETA KECMAN, NASTAVNICA SRPSKOG JEZIKA I KNjIŽEVNOSTI U PETOJ BEOGRADSKOJ GIMNAZIJI

PREDLAGAČ:
Kolektiv Pete beogradske gimnazije

OBRAZLOŽENjE:
Po obrazovanju filolog i master u oblasti teorije dramskih umetnosti, medija i kulture, Violeta Kecman je obučeni nastavnik mentor za oblast srpski jezik i književnost. U Petoj beogradskoj gimnaziji radi od 2007. godine. Aktivna je u pripremi učenika za takmičenja, na kojima učenici postižu zapažene rezultate, a na polju izvođenja seminara, kao realizator i autor, uspešno prenosi kolegama dugo sticana znanja i iskustvo.
Ova svestrana i angažovana nastavnica jedan je od autora Gramatike za prvi razred gimnazija i srednjih stručnih škola, kao i priručnika Srpski jezik za prvi razred gimnazija i srednjih stručnih škola. Autorka je projekta Fejsbuk u nastavi književnosti 2010, koji je uvršten u bazu UNESKO.
Stručno je angažovana u brojnim projektima unapređenja obrazovanja. Vodi novinarsku sekciju u Gimnaziji, učestvuje u izradi školskog časopisa Aretej i održavanju sajta Gimnazije.

STEFAN VELjA, UČENIK ČETVRTOG RAZREDA GIMNAZIJE „JOVAN JOVANOVIĆ ZMAJ“ U NOVOM SADU

PREDLAGAČ:
Gimnazija “Jovan Jovanović Zmaj“ u Novom Sadu

OBRAZLOŽENjE:
Stefan Velja je dobitnik zlatne medalje na međunarodnom sajmu za tehničke inovacije “Eureka“, ordena prvog reda Kraljevine Belgije, nagrade ruskog Instituta Gordinski, kao i nagrade rumunskog Ministarstva prosvete za dostignut visok naučni u tehnički nivo u inovaciji.
Njegov pronalazak, uređaj koji se ugrađuje u krvne sudove i prepoznaje i otklanja patološke tvorevine kao što je tromb, patentiran je u Zavodu za zaštitu intelektualne svojine.
Velja je i u nižim razredima gimnazije postizao značajne uspehe i vrhunske rezultate. Bio je član olimpijskog tima Srbije na internacionalnoj juniorskoj naučnoj olimpijadi i osvojio bronzanu medalju. Svestran je učenik i omiljen drug.
ZORAN MARIĆ, DIREKTOR MUZIČKE ŠKOLE „STEVAN MOKRANjAC“ U POŽAREVCU

PREDLAGAČ:
Aktiv direktora srednjih škola u Požarevcu, Grad Požarevac – Gradsko veće za obrazovanje, Poljoprivredna škola sa domom učenika „Sonja Marinković“ u Požarevcu, Opština Veliko Gradište, Muzička škola „Živorad Grbić“ u Valjevu, Aktiv direktora osnovnih škola Grada Požarevca, Udruženje muzičkih i baletskih pedagoga Srbije

OBRAZLOŽENjE:
Zoran Marić je diplomirani muzički pedagog i flautista. Od 1982. godine profesor je sedam teoretskih predmeta i flaute u MŠ „Stevan Mokranjac“u Požarevcu i dugogodišnji direktor Škole.
Osnivač je i dugogodišnji predsednik Aktiva direktora ustanova u kulturi u Požarevcu i predsednik Aktiva direktora srednjih škola, predsednik Udruženja muzičkih i baletskih pedagoga Srbije, potpredsednik Zajednice muzičkih i baletskih škola Srbije i suosnivač Mokranjčeve zadužbine. Organizator je mnogih umetničkih takmičenja i inicijator pokretanja manifestacija Kulturno leto Požarevca i Horovi Požarevca, gde se od ostvarenih prihoda za škole-učesnice, kupuju muzički instrumenti. Takođe je jedan od suosnivača Simfonijskog orkestra mladih.
Ukupni rezultati stručnog i pedagoškog rada Zorana Marića pokazuju da je idejni pokretač, dobar organizator i uspešan realizator.

UGOSTITELjSKO-TURISTIČKA ŠKOLA U VRNjAČKOJ BANjI

PREDLAGAČI:
Opština Vrnjačka Banja, Školska uprava Kraljevo, KulturKontakt, Austrija, Udruženje ugostiteljskih škola u regionu GATUS, Novo Mesto, Slovenija, Fakultet za hotelijerstvo i turizam, Vrnjačka Banja, JU Srednja ekonomsko-ugostiteljska škola, Nikšić (Crna Gora)

OBRAZLOŽENjE:
O kvalitetu Ugostiteljsko-turističke škole u Vrnjačkoj Banji svedoče izvanredna postignuća učenika u nastavi i stručnoj praksi, kao i veliki uspesi i prva mesta na republičkim ali i međunarodnim takmičenjima.
Škola je aktivna u projektu KulturKontakt, Austrija, kao i u razvijanju turizma i kompetencije privrede i škole. Uspostavila je partnerske odnose sa ugostiteljskom školom iz Ramale, Palestina, kao i sa ugostiteljskim školama iz BiH, Republike Srpske i Crne Gore.
Škola je dobitnik brojnih nagrada za uspehe u turizmu i u promociju Vrnjačke Banje.

VALENTINA MANOJLOV, UČENICA TREĆEG RAZREDA OSNOVNE I SREDNjE ŠKOLE “9.MAJ“ U ZRENjANINU

PREDLAGAČ:
Osnovna i srednja škola „9 maj“, Zrenjanin

OBRAZLOŽENjE:
Valentina Manojlov je učenica 3. razreda Osnovne i srednje škole „9 maj“ u Zrenjaninu, smer šivač tekstila. Pohađa školu za decu i učenike sa smetnjama u razvoju, koja kroz obavljanje delatnosti akcenat stavlja na jačanje uloge fizičke kulture i sporta u razvoju mladih sa smetnjama u razvoju, kao i inkluziji dece i poštovanju različitosti.
Valentina je odrasla i živi u hraniteljskoj porodici, a u školu „9. maj“ prvi put je uključena u predškolsku grupu.
U 2014. godini bila je član reprezentacije Specijalne olimpijade Srbije i na Evropskim igrama Specijalne olimpijade u Belgiji osvojila je bronzanu medalju u stonom tenisu u dublu.

NINA DENIĆ, UČENICA OSNOVNE ŠKOLE „MIROSLAV ANTIĆ“ IZ ODžAKA

PREDLAGAČ:
Osnovna škola „Miroslav Antić“, Odžaci

OBRAZLOŽENjE:
Nina Denić je svestrana učenica. Postizala je zapažene rezultate na opštinskim i okružnim takmičenjima iz srpskog jezika, biologije, hemije i informatike. Na Olimpijadi iz ruskog jezika je zauzela mesto u prvoj kategoriji.
Autork je radova na engleskom jeziku koji su dva puta za redom, 2013. i 2014. godine objavljeni u knjizi „My English Book“.
Učestvuje u mnogobrojnim vannastavnim aktivnostima i u svim školskim dešavanjima i priredbama. Više puta nagrađivana je na likovnim i literarnim konkursima, a bila je član tima škole koji je osvojio prvo mesto u kvizu znanja i opšte kulture na teritoriji opštine.
Učesnik je državnog takmičenja „Sajt za bezbedan Internet“ gde je dobila specijalnu nagradu. Aktivna je učesnica u realizaciji projekta „Škola bez nasilja“. Predsednica je Učeničkog parlamenta i odgovorno obavlja postavljene zadatke.

OSNOVNA ŠKOLA „MILUTIN I DRAGINjA TODOROVIĆ“, KRAGUJEVAC

PREDLAGAČ:
Osnovna škola „Milutin i Draginja Todorović“, Kragujevac uz podršku Saveza učitelja Srbije, Društva učitelja Kragujevac i Filološko umetničkog fakulteta u Kragujevcu

OBRAZLOŽENjE:
Škola sa tradicijom dugom 127 godina prepoznatljiva je po kvalitetu nastave, učenja i vaspitnog rada, uspešnom planiranju i programiranju. Takođe, ova škola ističe se po stručnim saradnicima i edukovanim nastavnicima koji putem individualizacije u učenju pružaju kvalitetnu dodatnu obrazovnu podršku učenicima sa smetnjama u razvoju i invaliditetom i učenicima iz osetljivih grupa.
Škola je odabrana da bude model škola članica Mreže podrške inkluzivnom obrazovanju na nivou Republike.
Već 12 godina razvija i neguje međunarodnu prosvetnu saradnju učenika i nastavnika sa školama iz Italije, Norveške, Češke Republike i Rumunije.

OSNOVNA ŠKOLA “VUK STEFANOVIĆ KARADžIĆ“, SELO LEVOSOJE, BUJANOVAC

PREDLAGAČ:
Skupština opštine Bujanovac

OBRAZLOŽENjE:
Škola koja je počela sa radom 1906. godine i osim matične škole koja u svom sastavu ima i savremeno opremljen prostor za decu predškolskog uzrasta, ima i dva izdvojena odeljenja u selima Oslare i Borovac u kojima se nastava izvodi za učenike prvog ciklusa.
Ova moderna, savremeno koncipirana škola nudi kvalitetan program, istovremeno negujući atmosferu tolerancije i konstruktivne komunikacije.
U ovoj školi se uči kako da se štedi, kreira, timski stvara, demokratski opšti, savlađuju prepreke i uvažavaju nacionalne, verske i socijalne različitosti.

MR ZORAN POPOVIĆ, REDOVNI PROFESOR FAKULTETA DRAMSKIH UMETNOSTI UNIVERZITETA UMETNOSTI U BEOGRADU

PREDLAGAČ:
Savet Fakulteta dramskih umetnosti Univerziteta umetnosti u Beogradu

OBRAZLOŽENjE:
Zahvaljujući radu profesora Zorana Popovića, Fakultet dramskih umestnosti jedna je od najkvalitetnijih visokoškolskih ustanova koja obrazuje vrhunske kadrove u oblasti dramskih i audiovizuelnih umetnosti, kako u našem regionu tako i šire. Pod njegovim vođstvom ostvarena je saradnja sa brojnim fakultetima i univerzitetima iz zemlje i inostranstva kao i institucijama kulture i umetnosti.
Kao jedan od najvećih stručnjaka iz oblasti televizijske kreativne produkcije prenosio je svoja znanja i učestvovao je u formiranju katedri za umetničku produkciju na Fakultetima dramskih umetnosti u Skoplju, Cetinju, Banja Luci, gde je bio i gostujući profesor.
Rezultati koje je ostvario kao dekan ovog fakulteta omogućili su da ova ustanova postane jedan od najuspešnijih fakulteta u svojoj oblasti u regionu i šire.

DUŠAN STANKOVIĆ, UČITELj U OSNOVNOJ ŠKOLI „BRAĆA RIBAR“ U DONjOJ BORINI, MALI ZVORNIK

PREDLAGAČ:
Društvo učitelja Loznica

OBRAZLOŽENjE:
Učitelj Dušan Stanković izuzetno je angažovan na primeni informaciono-komunikacionih tehnologija u nastavi, a poseban akcenat stavlja na izradu i primenu interaktivnih obrazovnih softvera i sistema učenja na daljinu.
Kvalitet rada ovog veoma angažovanog nastavnika potvrđuju i dobri rezultati koje njegovi učenici postižu na takmičenjima.
Učestvuje u razvijanju i javnom predstavljanju primera dobre prakse. Neguje dobre međuljudske odnose, podržava i promoviše postignuća učenika i kolega. Na nastavničkim i stručnim većima aktivan je u prezentovanju primera i aktuelnosti iz oblasti obrazovanja i vaspitanja.

PREDŠKOLSKA USTANOVA „VUKICA MITROVIĆ“, LESKOVAC

PREDLAGAČ:
Savez udruženja vaspitača Srbije i dr Lidija Miškeljin

OBRAZLOŽENjE:
Predškolska ustanova „Vukica Mitrović“ je savremena ustanova koja svojom efikasnom organizacijom, negovanjem timskog rada i otvorenosti za učenje, kao i saradnjom sa porodicom, lokalnom zajednicom i svim partnerima u okruženju kontinuirano obezbeđuje i unapređuje uslove za ostvarivanje kvalitetnog predškolskog vaspitanja i obrazovanja.
Delatnost ustanove ostvaruje se u 11 vrtića i 42 izdvojena odeljenja. Posebna pažnja se posvećuje unapređivanju kompetencija vaspitnog kadra u oblasti timskog rada, samovrednovanja, praćenja dečjeg razvoja i napredovanja i naročito istraživanja mogućnosti razvijanja raznovrsnije programske ponude i šireg uključivanja dece iz osetljivih grupa u susret potrebama dece i porodica.
Ostvarenim rezultatima i profesionalnom posvećenošću i zalaganjem, ustanova je opravdala svoje učešće u nizu projekata u oblasti unapređenja predškolskog vaspitanja.

POLjOPRIVREDNI FAKULTET UNIVERZITETA U NOVOM SADU

PREDLAGAČ:
Regionalna privredna komora Novi Sad i Poljoprivredni fakultet Univerziteta u Beogradu

OBRAZLOŽENjE:
Poljoprivredni fakultet je jedan od najstarijih fakulteta Univerziteta u Novom Sadu, a 2014. obeležava značajni jubilej 60 godina postojanja i uspešnog rada. Radeći u tri oblasti, visoko obrazovanje, naučno-istraživački rad i transfer znanja fakultet je izrastao u visokoškolsku i naučno istraživačku ustanovu vrhunskog kvaliteta. Stalno unapređuje obrazovne programe, kvalitet procesa rada i ljudske i materijalne resurse.
Na taj način Fakultet obezbeđuje zadovoljenje obrazovnih potreba mladih generacija, naučno-stručnih potreba peivrede i materijalnih potreba zaposlenih te kao deo šireg naučno-obrazovnog sistema, Poljoprivredni fakultet pomaže razvoj poljoprivrede, ali i društva.

ZLATKO GRUŠANOVIĆ, DIREKTOR OSNOVNE ŠKOLE „VUK KARADžIĆ“, BEOGRAD

PREDLAGAČ:
Nastavničko veće Osnovne škole „Vuk Karadžić“ uz podršku Opštine Stari Grad, Crvenog krsta Stari grad, Katedre za srpsku književnost s južnoslovenskim književnostima Filološkog fakulteta Univerziteta u Beogradu, Katedre za srpski jezik i književnost Učiteljskog fakulteta Univerziteta u Beogradu, Društva defektologa Beograda, Udruženja za pomoć osobama sa smetnjama u razvoju „Živimo zajedno“ iz Beograda, Pedagoškog muzeja, Malog pozorišta „Duško Radović“ i Pozorišta „Boško Buha“, Društva za razvoj obrazovanja „Klet“, Društva za upravljanje ambalažnim otpadom „Ekostarpak“ i Centra za dramu u edukaciji u umetnosti „Cedeum“ iz Beograda.

OBRAZLOŽENjE:
Zdravko Grušanović u Osnovnu školu „Vuk Karadžić“ došao je kao nastavnik srpskog jezika i vrlo brzo se, osim kroz redovnu nastavu, istakao u humanitarnom radu i u radu dramske sekcije koja je osvojila nekoliko nagrada na takmičenjima i, između ostalog, igrala predstave sa osobama sa smetnjama u razvoju u skoro svim beogradskim pozorištima i u nekoliko centara za kulturu širom Srbije.
Povratio je ugled i autoritet škole i unapredio saradnju sa roditeljima.
Doprineo uvođenju je kineskog i japanskog jezika u statusu fakultativnih predmeta. Škola je 2008. dobila sertifikat „Škole bez nasilja“, a u školskoj 2014/15. postala „pametna“ Efikasna E-škola sa najsavremenijom IT infrastrukturom, kontrolom pristupa, energetskom efikasnošću. Uspostavio je, obnovio i nastavio saradnju sa svim važnim institucijama, zahvaljujući čemu je škola postala centar važnih događaja: seminara, prezentacija, predavanja, predstava, susreta sa drugim školama, predškolskim ustanovama, društvima za dodatnu podršku, glumcima, producentima i filmskim i medijskim kućama.

Izvor: Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja

Jovanka Ignjatović
Jovanka Ignjatović voli svakoga dana da nauči nešto novo. Svaki dan za nju predstavlja novi izazov. U izazovima vidi mogućnost da bude bolja.