fbpx
spot_img

Donirali smo više od osam miliona dinara za obnovu lutkarskog pozorišta „Pinokio“

Kako bi pomogli sanaciju lutkarskog pozorišta “Pinokio” u narednom periodu, naša Fondacija je donirala više od osam miliona dinara.  Pored donacije 126 stolica za pozorišnu salu, novog scenskog poda, zavesa koje odvajaju gledalište od scene i komplet scenske zavese od negorivog materijala, Fondacija će pokriti i deo radova adaptacije stolica u postojećoj sali u iznosu od 650 hiljada dinara.

Ugovor o donaciji danas su potpisali na sceni pozorišta lutaka „Pinokio“ v.d. direktor te institucije Vladan Đurković i naša nacionalna direktorka Maja Kremić koja je tim povodom istakla da se Fondacija već 13 godina bavi ranim razvojem dece i to na različite načine.

„Novak je sanjao velike snove. Mi u Fondaciji sanjamo i verujemo da se snovi ostvaruju, što i naš slogan potvrđuje. Pozorište je mesto koje podstiče decu da maštaju i da veruju da se snovi ostvaruju, a mi odrasli smo tu da pomognemo u tome. Za decu je pozorište jedinstveno iskustvo, odrasli treba da budu odgovorni prema deci koja možda nikada ne bi upoznala pozorište bez njihove pomoći. Zato smo srećni što ćemo ovom donacijom omogućiti da deca sanjaju i veruju u svoje snove, jer samo tako mogu da postignu velike ciljeve“, dodala je Maja Kremić.

U znak zahvalnosti pozorište će u naredne četiri godine potpuno besplatno ustupati prostor Fondaciji koja će moći da dovodi mališane iz manje razvijenih sredina i na taj način obezbediti da što više dece raste gledajući pozorišne predstave.

"Pozorište je mesto koje podstiče decu da maštaju i da veruju da se snovi ostvaruju, a mi odrasli smo tu da pomognemo u tome. Za decu je pozorište jedinstveno iskustvo, odrasli treba da budu odgovorni prema deci koja možda nikada ne bi upoznala pozorište bez njihove pomoći. Zato smo srećni što ćemo ovom donacijom omogućiti da deca sanjaju i veruju u svoje snove, jer samo tako mogu da postignu velike ciljeve“

“Pozorište je mesto koje podstiče decu da maštaju i da veruju da se snovi ostvaruju, a mi odrasli smo tu da pomognemo u tome. Za decu je pozorište jedinstveno iskustvo, odrasli treba da budu odgovorni prema deci koja možda nikada ne bi upoznala pozorište bez njihove pomoći. Zato smo srećni što ćemo ovom donacijom omogućiti da deca sanjaju i veruju u svoje snove, jer samo tako mogu da postignu velike ciljeve“ – nacionalna direktorka Fondacije, Maja Kremić.

Prema rečima v.d. direktora pozorišta Vladana Đurkovića, pozorište lutaka „Pinokio“ se već pet godina nalazi u zgradi nekadašnjeg bioskopa „Jugoslavija“ koja je sazidana pre 51 godinu.

„Kada je sala renovirana, 2010. godine, nije se moglo ni pretpostaviti da će se „Pinokio“ useliti u nju. Usled određenih okolnosti, a na našu veliku sreću naše pozorište je dobilo zgradu kakvu i zaslužuje. Međutim, od tada do dana današnjeg, zdanje nikada nije prilagođeno potrebama dece. Zahvalan sam Fondaciji Novak Đoković, njenom osnivaču, direktorki i zaposlenima, koji su prepoznali baš našu ustanovu kao ustanovu pogodnu za donaciju. Ugradnjom ovih stolica našu ustanovu ćemo učinili dostupnijom najmlađoj publici zbog koje i postojimo,“ istakao je Đurković.

 Pored donacije 126 stolica za pozorišnu salu, novog scenskog poda, zavesa koje odvajaju gledalište od scene i komplet scenske zavese od negorivog materijala, Fondacija će pokriti i deo radova adaptacije stolica u postojećoj sali u iznosu od 650 hiljada dinara.

Pored donacije 126 stolica za pozorišnu salu, novog scenskog poda, zavesa koje odvajaju gledalište od scene i komplet scenske zavese od negorivog materijala, Fondacija će pokriti i deo radova adaptacije stolica u postojećoj sali u iznosu od 650 hiljada dinara.

Potpisivanju ugovora prisustvovao je i Goran Vesić, zamenik gradonačelnika Beograda.

 „Želim da se zahvalim Fondaciji Novak Đoković na tome što su danas ovde sa nama i što su obezbedili novac kako bi ovo pozorište bilo rekonstruisano. Nije dovoljno da pomažu samo grad i država već je potrebno da se svi uključe. Ja sam zahvalan Novaku i njegovoj Fondaciji jer oni razumeju potrebu da doniraju za nešto što je društveno korisno. Ovo je naše jedino lutkarsko pozorište, najveće posle dečijeg kulturnog centra. Pozorište treba da negujemo, trudićemo se da i mi kao grad učestvujemo i pomažemo. Mi ćemo nastaviti da podržavamo svaku kulturnu instituciju. Odvajamo za kulturu oko 3% od našeg godišnjeg budžeta. Nadam se da će ovaj Novakov korak ohrabriti i druge da pomognu. Ovo je svakako dobar primer da se uključe i drugi donatori i pomognu u rekonstrukciji pozorišta,“ izjavio je Vesić.

Prema sadašnjem planu razvoja rekonstrukcije, tokom februara je predviđeno da se završi zamena stolica i zavesa, dok će, zbog pozorišne sezone, nova bina biti postavljena u avgustu.

"Zahvalan sam Fondaciji Novak Đoković, njenom osnivaču, direktorki i zaposlenima, koji su prepoznali baš našu ustanovu kao ustanovu pogodnu za donaciju. Ugradnjom ovih stolica našu ustanovu ćemo učinili dostupnijom najmlađoj publici zbog koje i postojimo,“ istakao je v.d. direktora Vladan Đurković.

“Zahvalan sam Fondaciji Novak Đoković, njenom osnivaču, direktorki i zaposlenima, koji su prepoznali baš našu ustanovu kao ustanovu pogodnu za donaciju. Ugradnjom ovih stolica našu ustanovu ćemo učinili dostupnijom najmlađoj publici zbog koje i postojimo,“ istakao je v.d. direktora Vladan Đurković.

Izvor: novakdjokovicfoundation.org

Zoran Todorović
Zoran Todorović
Osnivač „Pokazivača“. Tvorac novakovanja. Čovek koji od života želi sve ili ništa, a trenutno živi negde između.