fbpx
spot_img

Drugi međunarodni književni festival u Beču

Kulturno udruženje “Zlatna reč“ – Lase – Austrija, SRPSKA KRUNA – Austrija kome predsedava Slavica Klein organizovalo je drugi međunarodni književni festival – Beč 2018 “Laza Kostić“.
Autori čiji su radovi nagrađeni i pohvaljeni, kao i autori koji su zastupljeni u Zborniku imali su priliku da 12. i 13. oktobra učestvuju na prezentaciji Zbornika, kao i da čitaju svoje pesme, priče i aforizme u prelepom parku dvorca Šenbrun.

Svečanoj promociji Zbornika i dodeli nagrada prisustvovali su dobitnik specijalne nagrade Jovan Bundalo i dobitnik treće nagrade za poeziju Milovan Lalović kao i pohvaljeni Zdravko Koki Kokanović. Druga nagrada za priču pripala je Mišelu Boltresu dok se nagrađeni aforističari nisu pojavili u Beču, a jedna od pohvala je pripala Ljubisavu Grujiću Gruji.
Ostali nagrađeni i pohvaljeni se iz raznih razloga nisu pojavili na promociji ali su svojim radovima doprineli kvalitetu Zbornika i cele manifestacije. Među njima su značajna imena književne scene kao što su Slovenački pripovedač Franjo Frančić, pesnikinja iz Srbije Eva Rančić i aforističarka Deana Sailović.
Ovoj manifestaciji je posebni doprinos dao i poznati slovenački kantautor, pesnik i aforističar Andrej Kokot.
Na svečanoj promociji Zbornika bila je upriličena i izložba slika nekolicine slikara na kojoj je bio zastupljen i Željko Reljić koji je autor slike na koricama Zbornika.
Osim zvaničnog programa, učesnici festivala su obišli kulturne znamenitosti Beča a druženje i razmena iskustava su bili na zavidnoj visini.

Oliver Janković
Oliver Janković
Rođen 1957. godine u Beogradu. Pisanjem počinje da se bavi još za vreme studija na Filološkom fakultetu, na kome diplomira na Grupi za poljski jezik i književnost. Posle 17 napisanih i izvedenih radio drama i dramskih minijatura, emigrira u pesničke vode, druži se sa kraćom prozom, esejima i književnom kritikom. Aktuelno, najčešće pliva u vodama humora i satire iako za sebe tvrdi da je strastveni neplivač.