fbpx
spot_img

Dva Egzitova festivala u finalu trke za Najbolji evropski festival

„Egzit“ festival se još jednom našao u najužem izboru Evropskih festivalskih nagrada (EFA), čime se upisao u istoriju kao jedini festival koji je dvanaesti put uzastopno na finalnoj listi ovog prestižnog takmičenja.

Na ovogodišnjim nagradama, „Egzit“ je u finalu trke za „Najbolji veliki festival“, titulu koju je poneo već dva puta, 2013. i 2017. godine, kao i za „Najbolju festivalsku brend aktivaciju“, i to za EXITVERSE zonu realizovanu na Petrovaradinskoj tvrđavi u julu, sa specijalnim iskustvom virtuelne realnosti, koje je prethodno predstavljeno na Svetskoj izložbi Ekspo 2020 u Dubaiju.

U konkurenciji za „Najbolji festival u zatvorenom prostoru“ našao se i beogradski „No Sleep“, koji u svojoj biografiji već ima titulu „Najboljeg novog festivala“, osvojenu 2020. godine.

Zahvaljujući brojnim glasovima i podršci koja je proteklih nedelja pristizala sa svih strana, festivalska organizacija „Egzit“ ušla je u finale u čak tri kategorije na ovogodišnjim Evropskim festivalskim nagradama, na kojim je učestvovalo više od 350 festivala iz preko 35 zemalja Evrope. Tako je „Egzit“ festival u finalu glavne kategorije „Najbolji veliki festival“, rame uz rame sa vodećim evropskim festivalima.

„No Sleep“, nosilac titule „Najboljeg novog festivala“ za 2020. godinu, sada je u finalu izbora za „Najbolji festival u zatvorenom prostoru“. U kategoriji „Najbolja festivalska brend aktivacija“ našla se EXITVERSE VR zona koju su „Egzit“ i NFT-TiX organizovali na ovogodišnjem izdanju festivala, a koja je ranije ovog meseca sa renomiranih Britanskih festivalskih nagrada ponela „Nagradu za najbolju inovaciju“. „Egzit“ je 2007. godine na ovom prestižnom takmičenju bio prvi festival koji je poneo titulu „Najboljeg evropskog festivala“ (izvan Velike Britanije).

Među domaćim festivalima u konkurenciji su i kragujevački „Arsenal fest“, u kategoriji „Najbolji mali festival“ i novosadske „Zastave budućnosti“, u kategoriji nazvanoj „Nemoguće bez mladih“. Lista svih kategorija i finalista dostupna je na zvaničnom sajtu Evropskih festivalskih nagrada.

Glasovi milionske publike širom sveta odlučili su o finalistima, a njima će se pridružiti i glasovi žirija, koji čine vodeći eksperti u muzičkoj industriji. Pobednici će biti proglašeni na ceremoniji dodele nagrada na otvaranju festivala Eurosonic Noordeslag, koji će biti održan 18. januara 2023. godine u Groningenu u Holandiji.

Izvor: rts.rs

Zoran Todorović
Zoran Todorović
Osnivač „Pokazivača“. Tvorac novakovanja. Čovek koji od života želi sve ili ništa, a trenutno živi negde između.