fbpx
spot_img

Ekskurzija: OŠ „21.oktobar“ Kragujevac – IV deo

Učenici drugog razreda Osnovne škole „21.oktobar“ iz Kragujevca, sa svojim učiteljima,  izveli su jednodnevnu ekskurziju, na relaciji Kragujevac – manastir Vraćevšnica – Norveška kuća-  Takovski grm – Savinac – Kragujevac.

Nalazimo se u Norveškoj kući.  Do 2008.godine zvala se Kuća jugoslovensko- norveškog prijateljstva. Iste godine je Jugoslovensko – norveško društvo promenilo naziv u  Srpsko – norveško prijateljstvo, pa tako je i kuća promenila ime u Kuća srpsko – norveškog prijateljstva. Ona je simbol srpskog i norveškog naroda.

Izgrađena je 1987.godine po projektu arhitekte Aleksandra Đokića. Kuća predstavlja spoj srpske i norveške kulture, tj. spoj vikinškog broda i srpske brvnare. Veliki deo kuće je od drveta, a ostatak je od stakla. Interesantno je to što je sva građa za gradnju kuće, isečena i obrađena,  dovežena iz Norveške. Delovi su bili obeleženi brojevima i u Milanovcu je montirana.

U Norveškoj kući se nalazi sala za priredbe, skupove, restoran, a na spratu se nalazi muzejska postavka sa eksponatima iz logora u Norveškoj u drugom svetskom ratu.

Ispred Norveške kuće je prelepa zelena površina na kojoj smo uživali igrajući fudbal, odmarajući se, sunčajući, pravili piknik.

Nastavili smo dalje put ka Takovu.

NASTAVIĆE SE !!!!!!

Jovanka Ignjatović
Jovanka Ignjatović
Jovanka Ignjatović voli svakoga dana da nauči nešto novo. Svaki dan za nju predstavlja novi izazov. U izazovima vidi mogućnost da bude bolja.