fbpx
spot_img

Ekskurzija: OŠ „21.oktobar“ Kragujevac – V deo

Učenici drugog razreda Osnovne škole „21.oktobar“ iz Kragujevca, sa svojim učiteljima,  izveli su jednodnevnu ekskurziju, na relaciji Kragujevac – manastir Vraćevšnica – Norveška kuća-  Takovski grm – Savinac – Kragujevac.

Stigli smo u Takovo. Nalazi se između dve reke Dičine i Klatičevačke reke. U Takovu se nalazi Muzej drugog srpskog ustanka. On se nalazi u školskoj zgradi. U Muzeju se čuvaju brojni muzejski eksponati posvećeni Drugom srpskom ustanku. Među njima najznačajniji su slika „Takovski ustanak“ Paje Jovanovića, takovski krst i ostaci takovskog grma.

Ovde, ispod starog hrasta poznatog kao Takovski grm, su se skupili ustanici da ustanu protiv Turaka. Ustanak je podigao knez Miloš. Na prilazu spomeniku piše „Prostorno-memorijalni kompleks Takovski grm pod zaštitom zakona”. Zbog kiše koja je počela neprestano da pada nismo mogli da se igramo kod spomenika niti da uživamo u priči o našoj prošlosti. Krenuli smo put Savinca.

Manastir Savinac je podignut i posvećen u čast Svetom Savi. U 17.veku manastir biva srušen sve do temelja od strane Turaka, a posle drugog srpskog ustanka, knez Miloš Obrenović ga ponovo obnavlja takođe u čast Svetom Savi. U kripti crkve se nalaze mošti Mine Karadžić Vukomanović, ćerke Vuka Karadžića.

Nadamo se da ste uživali kao i mi. Srećni i zadovoljni krenuli smo put Kragujevca. 

KRAJ!!!!!

 

Jovanka Ignjatović
Jovanka Ignjatović
Jovanka Ignjatović voli svakoga dana da nauči nešto novo. Svaki dan za nju predstavlja novi izazov. U izazovima vidi mogućnost da bude bolja.