fbpx
spot_img

Putevima književnosti i sreće! Srpska književnica ušla u istoriju!

Mesec septembar u umetničkoj karijeri srpske književnice i pesnikinje Božice Velousis je svakako obojen mnogim priznanjima i nagradama za doprinos svetskoj, srpskoj i romskoj književnosti.

U prepunoj sali kluba poslanika na Dedinju, uz prisustvo zvaničnika, književnika i srpskih medija, danas je uručeno prestižno priznanje srpskoj književnici i pesnikinji Božici Velousis, kojim je definitivno ušla u istoriju međunarodnog romskog festivala poezije. Ovo je značajan dan za sve stvaraoce književnih dela i poezijeRoma u svetu. Naime, književnica je dobila istaknuto priznanje u vidu povelje i pehara za najbolju pesmu „Moja senka“ koja je objavljena u antologiji pesama „Gde Dunav ljubi Savu“. Ovo priznanje, lično je književnici uručio predsednik svetske organizacije Roma, nekadašnji poslanik Parlamenta Republike Srbije i Ambasador mira Jovan Damjanović sa urednikom Zlatomirom Jovanovićem.

 „ Počastvovana sam ovim priznanjem! Oduvek sam se divila kulturi, tradiciji, igri i pesmi Roma koji nam vekovima unazad donose veselost i razdraganost, ali i mudre životne poruke. Biti prva književnica u istoriji ovog festivala koja je nagrađena ovim prestižnim priznanjem, svakako donosi obavezu i zadatak da moram da nastavim putem kojim sam krenula. Putem poezije i književnosti, jer publika pozitivno reaguje na moje zapisane rečenice. Srećna sam! Ponosna i zahvalna svima, ali posebno g-dinu Jovanoviću na svesrdnoj podršci! „ izjavila je vidno ushićena Božica Velousis na konferenciji za novinare.

Inače, treba istaći da je književnica Velousis pre tri godine u Udruženju književnika Srbije u Beogradu, na svetski dan Roma ušla takođe u istoriju kao jedina književnica koja je promovisala autorsko delo i tim povodom otvorila manifestaciju, iako nije romske nacionalnosti, zbog čega je potvrdila svoju ljubav prema njihovoj kulturi i tradiciji. Na današnjem festivalu učestvovalo je mnogo predstavnika iz mnogih država te se festival smatra svetskim!

Marko Spirić  (Novinar i organizator estradnih dešavanja)

Marko Spirić
Marko Spirić
Urednik portala "Pokazivač". Dugogodišnji radijski voditelj, novinar, marketing saradnik, dopisnik dnevnih i nedeljnih novina, časopisa i portala. Intervjuiše poznate ličnosti, prati estradna desavanja, piše životne priče... Humanitarac čija dela koja je činio i čini za ljude i životinje govore o njemu. Dobitnik je mnogobrojnih nagrada i priznanja za doprinos u novinarstvu na prestižnim manifestacijama. Rođen 1986. godine, živi i radi u Vranju.