fbpx
spot_img

Ekskurzija učenika 2. razreda OŠ “Svetozar Marković” Kragujevac

26.05.2014. godine učenici 2. razreda zajedno sa svojim učiteljima izveli su ekskurziju u Beograd. Obzirom da je eksukrzija već odlagana zbog kiše i lošeg vremena, onda ne čudi nestrpljivost koja je vladala među đacima. Dan je bio okupan suncem, ne preterano vruć, taman kakav treba za nezaboravanu, edukativnu pustolovinu.

Programom su predviđene posete Vazduhoplovnom muzeju, ZOO vrtu i botaničkoj bašti Jevremovac.

Poseta muzeju „Vazduhoplovstva“ kod dece je izazvala veliku znatiželju i interesovanje. Od kustosa muzeja moglo se čuti o nastaku muzeja, ali i o tome šta muzej sadrži. U zbirkama muzeja ima preko 200 letelica, od kojih posetioci mogu da vide 50 letelica u zgradi i desetak na platou oko zgrade. U muzeju se nalazi i replika letelice Sarić i Ivana Sarića, pionira vazduhoplovstva iz Subotice. On je ostvario prvi let na toj letelici, sopstvene proizvodnje, 1910. godine.

3 vpm                                                           2 vpm

 

Od istorijskog značaja je Oluj 11, to je prvi naoružani avion, korišćen u srpskoj vojsci. Izložen je i prvi avion proizveden u Srbiji, Fizir FN, u prvoj fabrici aviona u Srbiji.

Među avionima vlastitog razvoja i proizvodnje, počasno mesto zauzima G-2 Galeb, prvi domaći avion s mlaznim motorom koji je serijski proizvođen i korišćen, pored našeg vazduhoplovstva, i u više vazduhoplovstava prijateljskih zemalja.

1 vpm

Pored aviona vlastitog razvoja i proizvodnje, zbirka sadrži i veliki broj aviona iz Drugog svetskog rata. U muzeju je dostupan veliki broj dokumenata i tekstova o vazduhoplovnim jedinicama i ustanovama.

Iz muzeja „Vazduhoplovstva“ put nas dalje vodi u nezaobilazni ZOO vrt. Beogradski Zoo vrt ili Vrt dobre nade je jedno veselo mesto prepuno slatkih mladunaca, ali i ozbiljnih igrača u svetu divljine. U vrtu trenutno živi 211 životinjskih vrsta i oko 2000 jedinki. Od toga 52 vrste čine ptice, 47 sisari i 12 gmizavci. U Vrtu žive domaće životinje, ali i mnogo ugroženih vrsta.

zoo 1                                                            zoo 2

 

Zoo vrt je osnovan 1936. godine, a smešten je na Kalemegdanu, gde su đaci mogli da saznaju još po neku činjenicu iz naše, bogate istorije. Kalemegdan je istovremeno i najznačajniji kulturno-istorijski kompleks, u kojem dominira Tvrdjava iznad ušća Save u Dunavv. Tu se nalazi i simbol Beograda „Pobednik“.

Za kraj pustolovine je ostavljena botanička bašta „Jevremovac“, koja ima status spomenika prirode II kategorije i zaštićena je kao spomenik kulture. Otvoreni prostor bašte sadrži biljni fond od preko 1500 vrsta grupisanih u geografske i ekološke celine. Preko 1500 zeljastih biljaka i 350 vrsta drveća i žbunova, čine ovaj prostor plućima centra grada. Biljni fond je grupisan u geografske i ekološke celine tako da posetioci imaju jedinstvenu mogućnost da se na malom prostoru upoznaju sa čudesnim svetom biljaka, otkrivajući tajne njihove klasifikacije, morfologije, rasprostranjenja, kao i načina prilagođavanja na život u najrazličitijim uslovima spoljašnje sredine.

bp 1                                                          bp 2

 

Ekskurzija je bila jako lepa i sadržajna. Dan je bio ispunjen novim saznanjima, iskustvima i doživljajima. Beograd je, male pustolove, ispratio sivim, kišnim oblacima, koji ih nisu omeli da kući ponesu nezaboravne utiske stečene na ovom putovanju.

Prethodni tekst
Sledeći tekst
Marija Pašalić
Marija Pašalić
​Rođena u Kragujevcu. Interesovanja: knjige, muzika, film, putovanja, druženje, pozitivni ljudi... Životni moto: "U životu se moramo praviti ludi, a biti mudri!"
WordPress PopUp Plugin