fbpx
spot_img

ISKRENO O VAGINOPLASTICI: Dame, zaboravite na stid, evo šta sve MORATE DA ZNATE o ovoj proceduri

Zahvaljujući današnjem vremenu koje sa sobom nosi transparentnost i osvešćenost bez taboo tema, žene otvoreno investiraju u sebe u svakom smislu. Pogled na estetsku hirurgiju takođe se značajno izmenio, raznovrsnost procedura, kao i odabir načina na koji će se neko ulepšati. Međutim, nije uvek estetika primarna stvar zbog koje se javljamo plastičnom hirurgu.

Ponekad je neophodno rešiti problem funkcionalnosti, pogotovo ukoliko utiče na naš život. Vaginoplastika je metoda sužavanja vagine koja upravo može da pomogne i kada dođe do funkcionalnih problema koji se mogu javiti nakon porođaja.

Prošli put smo sa dr Violetom Skorobać Ašanin, vlasnicom i plastičnim estetskim hirurgom bolnice Diona razgovarali o labioplastici, proceduri koja se radi iz estetskih razloga. Ovog puta smo je zamolili da nam objasni u kojim slučajevima se radi vaginoplastika, metoda koja zahteva ozbiljniji pristup i koja se radi iz funkcionalnih razloga.

– Kada popuste mišići male karlice, dolazi i do spontanog mokrenja pri naprezanju, pri kijanju, smejanju, kašljanju, bilo kakvom fizičkom naporu. Dolazi do prolapsa samog uterusa ili bešike i dolazi do slabljenja vaginalnih zidova i čitave karlične muskulatura. Ovaj problem se javlja zbog nedovoljnog vežbanja, težine, ali na prvom mestu zbog trudnoća. Tada se i seksualno zadovoljstvo žene znatno smanjuje. Vaginoplastika je hirurška metoda sužavanja vagine koja pomaže pri ovim problemima – objašnjava naša sagovornica.

Sama tehnika vaginoplastike može pogrešno da se shvati jer smanjivanje samog vaginalnog otvora neće rešiti ovaj problem. Neophodno je raditi na svim zidovima vagine, suziti prednji i zadnji deo, lateralno ili spoljšanji deo.

– Samo ukoliko se suzi kompletno moguće je ponovo vratiti kompletan ugođaj ženi pri seksualnom odnosu. Ukoliko se suzi samo ulaz vagine, samo se povećava zadovoljstvo muškarca, ali ne i žene – ističe doktorka.

DAME, NE TREBA DA VAS JE SRAMOTA! SVE ŠTO STE ŽELELI DA ZNATE O VAGINOPLASTICI, A BILO VAM JE NEPRIJATNO DA PITATE

Ovakve procedure ipak zahtevaju malo duži oporavak, pogotovo dok se ne skinu ili ne resorbuju konci, od sedam do 15 dana.

– Takođe, savetujemo i da se sačeka sa seksualnim odnosom do šest nedelja – kaže dr Violeta Skorobać Ašanin.

S obzirom na to da je u pitanju vaginoplastika uz sve obavezne analize i testove koji se inače rade pre bilo koje plastične operacije, neophodno je uraditi i ginekološki pregled i briseve kako bi se izbegla mogućnost infekcije.

Ono što većinu žena zanima je, naravno, i – da li je procedura bolna.

– Vaginoplastika se radi pod anestezijom, a tokom procedure suština je ne povrediti nerve. Hirurg mora da zaštiti pacijenta od tih neuroloških oštećenja I ukoliko je iskusan sve će proći kako treba. Svakako je postoperativnom periodu održavanje higijene neprijatno, kao uostalom i nakon pororđaja. Peckanje, zarastanje, neugodnost se javljaju u tim prvim danima, ali to je sve deo oporavka i ne traje dugo – zaključuje dr Violeta Skorobać Ašanin.

Izvor: dnevno.rs

Zoran Todorović
Zoran Todorović
Osnivač „Pokazivača“. Tvorac novakovanja. Čovek koji od života želi sve ili ništa, a trenutno živi negde između.