fbpx
spot_img

FBI uskoro očekuje veliku globalnu pljačku bankomata

Iz FBI-ja je nedavno prema američkim bankama stiglo prilično dramatično upozorenje. Naime, ova agencija je saznala kako izvesna grupa računarskih kriminalaca planira uskoro da napadne veliki broj bankomata u celom svetu i tako u kratkom roku opljačkati milione dolara.

Za celu operaciju saznalo se jer je nekolicina banaka u svetu bila izložena hakerskim napadima kojima je cilj bio instalirati malware u njihove sisteme, te učiniti bankomate ranjivima. To bi napadačima omogućilo neograničene isplate sa bankomata korišćenjem kloniranih kreditnih kartica.

Ranjivosti bankovnih sistema pripomogla je i činjenica da je manji indijski izdavalac kreditnih kartica Cosmos nedavno pretrpeo napad u kojem su ukradeni podaci o karticama. Ova je krađa podataka dovela i do krađe oko 13,5 miliona dolara u oko 12 hiljada transakcija sa 25 bankomata u svetu početkom prošle nedelje.

Iz ovih razloga FBI očekuje kako bi se veliki globalni napad na bankomate mogao dogoditi uskoro, i to simultano u celom svetu. Dodatno, kako bi se smanjila mogućnost brze reakcije banaka, ovakvi napadi se obično izvršavaju tokom vikenda. FBI je stoga u svojem saopštenju, kojeg se domogao bezbednosni stručnjak Brian Krebs, dodatno upozorio banke na određene bezbednosne procedure i aktivnosti koje bi trebale da budu na snazi kako bi se sprečila mogućnost ove vrste napada na bankomate.

Izvor: itvesti.info

Prethodni tekst
Sledeći tekst
Mihailo Todorović
Mihailo Todorović
Student Elektrotehničkog fakulteta. Voli druženje, filmove i sport.